Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Неслучайни съмнения за случайното разпределение на делото за КТБ


Сподели:
12 Ноември 2014, Сряда

"Ако държавата не осъди никого за това (за фалита на КТБ - бел. ред.), тя няма право да осъди дори един джебчия."

Коментарът е на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР  днес.

Пак днес делото за поисканата несъстоятелност на КТБ се падна на командирован съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) - по случайния принцип за разпределение на делата, уверяват от СГС. Съдия Калинка Илиева е уцелена сред 20 съдии от отделението.

Съмнения обаче се пораждат освен от факта как то се падна на командирован съдия и

от липсата на протокола от случайното разпределение точно на това дело

на страницата на Висшия съдебен съвет, където по правило се изпраща веднага.

Пак днес - преди да "се завъртят" в компютъра имената на съдиите от Търговското отделение, председателят на СГС Владимира Янева, известна с признанието си за семейното приятелство с Цветан Цветанов, отвърна с мълчание, тоест

отказа на молбата на десет съдебни журналисти да присъстват на избора на съдията

който ще се произнесе за несъстоятелността на КТБ.

"Въпросът за ефективното приложение на принципа за случайно разпределение е основополагащ. Изцяло осъзнавайки ролята ни да информираме обективно обществото, се обръщаме към Вас с искане процедурата по определяне на съдия-докладчик по подадената молба за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ да стане в присъствието на медиите", написаха репортерите на председателя на СГС. Основният им мотив беше публичната процедура "да разсее съмненията, които биха могли да възникнат около избора на решаващия съдия и които могат да поставят под въпрос неговата обективност и безпристрастност".

Темата е най-гореща - скандалът КТБ пети месец тресе държавата и обществото

и паралелно се засилва убеждението, че властта - без оглед стара или нова - няма намерения за осветяване на причини и отговорност, докато, твърди се, необезпокоявано се вихри грабеж под всевъзможни форми - тъмна Индия за общественото мнение.

Избраният днес съдия Калинка Илиева е от Гражданското отделение на Софийсикя районен съд. Командирована е в СГС през юли 2013. В края на миналата година е участвала в конкурса за редовен съдия в Търговската колегия на СГС, но не е класирана за едно от трите свободни места, показва справка на сайта "Съдебни репортажи". Последната й атестация е "много добра" – 90 точки от възможни 100. Според едни магистрати е близка до председателя на СГС. Други коментират, че проблемът е принципен и е в професионалната уязвимост на командирования магистрат - той зависи от волята на председателя и това хвърля изначално съмнение върху неговата независимост.

Командироването се извършва по предложение на председателя на по-горния съд и в закона не е посочен срок. Неизяснените в Закона за съдебната власт правомощия на председателя  му дават възможност да превърне командироването в кадрово израстване чрез заобикаляне на конкурса или да го превърне във фаворит в бъдещ формален конкурс на основание на продължителната командировка. Ако, естествено, е спечелил доверието на председателя. Но обичайно го спечелва - защото зависи от него колко време ще работи в горния съд.

В СГС се използва системата за случайно разпределение на делата "LawChoice". "Дневник" неведнъж писа - въз основа на доклад от експертна проверка с участието и на представител на ВСС, че системата позволява манипулиране на случайното разпределение без да се оставят следи от външна намеса.

Ще припомня и съмнителния начин, по който в началото на юни  всичките четири дела по търговските спорове за несъстоятелност и обезпечения

между Цветан Василев и Делян Пеевски се паднаха само за седмица на един и същи съдия

- Румяна Ченалова. И всичките бяха решени в полза на Пеевски. За съдия Ченалова беше установено по време на скандала с лобиста Красьо Черния, че само за месец в навечерието на кандидатстването й за председател на съд е провела 30 телефонни разговора с него. Съмнението е за зависимост на съдията не от лобиста, а от волята на ръководството, което може по всяко време да й напомни неудобните факти, а може и да замълчава - според сговорчивостта на магистрата в определени случаи...

Случайното разпределение на делата е основен лост за осигуряване както на правосъдие

така и - при опорочаване, е механизъм за "чиста" корупция и разправа с противника чрез намиране на удобен съдия.

Така че бих посъветвала вицепремиера Томислав Дончев да охлади своя радикализъм. И преди да поиска осъждане на всяка цена, да настоява за законодателни промени - може да ги нарече и реформа, ако думата не го отблъсква от дългата употреба, както вече отблъсква обществото. Реформа, която да не позволява на обвързаните с външни корпоративни или политичесик интереси съдебни началници да държат на юзда съдиите.

Имаме доста основания да смятаме, че и наказателното производство, което прокуратурата води срещу длъжностните лица от КТБ за престъпления по служба, страда от пороци (и първият е възлагането на разследването на следствена служба, която се ръководи от компрометиран следовател с прякор), които могат да препънат осъждането, за което тъй страстно пледира Томислав Дончев.

Освен ако и наказателното дело не се падне по гореописания "случаен" принцип на неслучаен съдия.


Автор: Петя Владимирова
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие


НОВИНИТЕ
Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро

България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави

Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша