Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Големият Стефан Данилов получава „АСКЕЕР“ за цялостен принос


Сподели:
08 Април 2015, Сряда

Обявиха номинациите за наградите „АСКЕЕР 2015“

В деня на най-светлия ни празник -24 май тържеството на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия” за 25-и път Фондация "Академия АСКЕЕР” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

За творците от гилдията, наградите "АСКЕЕР” са единствени по рода си – те са автентичният и самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия "АСКЕЕР”.

Тази година наградата за цялостен принос към театралното изкуство ще получи големият български актьор и педагог Стефан Данаилов.

Спектакловите категории на "Аскеер 2015” включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 10 април 2014 г. до 6 април 2015 г.

Обект на внимание от страна на журито бяха 105 представления. 69 от тях са реализираните премиери в София, 36 спектакъла са представени от извънстолични театри и 29 са независимите проекти. Селектираната продукция принадлежи на 9 столични и 18 извънстолични театъра. Освен на официалните сцени част от нея е представена на повече от 11 алтернативни сценични пространства. В отделните категории на наградата "Аскеер” предложенията достигнаха до 10.

В гласуването не участват членове на журито, които са разглеждани за номинации и номинирани. Тази година това са Илка Зафирова, която бе предложена за номиниране в категория Водеща женска роля, Жорета Николова, която бе предложена за номиниране в категория Поддържаща женска роля, но отпадна при гласуването и Атанас Атанасов поради обстоятелството, че за номинеране бе предложена Алиса Атанасова в категория Изгряваща звезда, която също отпадна при гласуването.

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха номинациите.

Ето и останалите номинации по категории за "АСКЕЕР 2015”:Изгряваща звезда

Дамян Тенев за ролята на Джон в "Разбиване” от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев” и Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Дария Симеонова за ролята на Хор в "Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София”

Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща” от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Поддържаща мъжка роля

Вежен Велчовски за ролята на Гиги в "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев"

Стоян Младенов за ролята на Малволио, домоуправител на Оливия в "Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир, постановка Тея Сугарева, Малък градски театър "Зад канала”

Поддържаща женска роля

Василена Атанасова за ролята на Паула в "Госпожа Клайн” от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Мария Каварджикова за ролята на Лелята в "Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов, постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов”

Сценография

Мариета Голомехова за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Петър Начев за "Чиста къща” от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Чавдар Гюзелев - художник и Иван Москов - видеозаснемане и монтаж за сценографската среда на "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Костюмография

Диана Добрева за "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Мариета Голомехова за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Театрална музика

Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят” от Сара Рул, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Христо Намлиев за "Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София” и за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Водеща мъжка роля

Герасим Георгиев - Геро за ролята на Пони в "Семеен албум” от Малин Кръстев, постановка Малин Кръстев, Младежки театър "Николай Бинев"

Стефан Мавродиев за ролята на Анри в "Чинечита” от Тиери Дебру, постановка Емил Бонев, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Христо Петков за ролята на Мъж в "Разбиване” от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев” и Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Водеща женска роля

Анастасия Лютова за ролята на Жената в "Разбиване” от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев” и Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Илка Зафирова за ролята на Госпожа Клайн в "Госпожа Клайн” от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Снежина Петрова за ролята на Непознатата в "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Режисура

Диана Добрева за "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Иван Добчев за "Антигона” от Жан Ануи, Театър "София”

Стефан Москов за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, Народен театър "Иван Вазов”

Най-добро представление

"Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София”

"Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

"Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Съвременна българска драматургия

"Мадам Мишима", Монодрама от Елена Алексиева (Копродукция на Сдружение "Артсензориум” и Театър "София”, постановка Калин Ангелов, 9 ноември 2014 г.)

"Семеен албум" от Малин Кръстев (Младежки театър "Николай Бинев", постановка Малин Кръстев, 21 декември 2014 г.)

"За теб" от Яна Борисова (Продуцентска къща "СМУТ", постановка Петър Кауков, 5 декември 2014 г.в "Открита сцена” – София)Традиционно връчването на наградите "Аскеер” е под почетния патронаж на министъра на културата – г-н Вежди Рашидов, и на министъра на отбраната – г-н Николай Ненчев.

Галаспектакълът е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография – Нина Пашова и музикална картина – Петя Диманова.


Източник: inews.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"

Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес

Американският президент Доналд Тръмп планира да повдигне въпроса за масовите протести на срещата си с Си Цзинпин

Иво Христов: "Борисов е опитен популист. Той се "храни" от омразата към партиите"

Социално осигуряване: "277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите"


НОВИНИТЕ
Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин. Голям пожар в ТЕЦ "Марица -Изток 2" Паднал е частично 135-метров комин.

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни" Валери Симеонов: "При отказ за намаляване на звука, заведението се затваря за 3 дни"

Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти Специализираната прокуратура разследва най-голямата престъпна група за трафик на мигранти
ЕВРОПА
Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие" Радев в Женева: "Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие"

Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш

Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер Очакван провал на преговорите за наследник на Юнкер

Британските консерваторите гласуват за лидер Британските консерваторите гласуват за лидер