Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Научете ползите за здравето от кленовия сироп!


Сподели:
24 Август 2018, Петък

Когато искате да си похапнете нещо сладко, не забравяйте за възможността да използвате кленов сироп, който съдържа по-малко калории и по-висока концентрация на минерали от меда. Той е на разположение през цялата година в местния супермаркет.

Кленовият сироп е едно от многото чудеса на света. Тази гъста кехлибарена течност с характерният си сладък вкус се прави от дървесния сок на черното или червеното кленово дърво. Процесът на създаване на кленов сироп започва с пробиване на дупки (продупчване) в дървото, което позволява на дървесния сок да изтича свободно. Сокът е бистър и почти безвкусен и с много ниско съдържание на захари, когато е прясно източен. След това се вари, за да се изпари водата, до получаване на сироп с характерния вкус и цвят на кленов сироп със захарно съдържание от около 60%.

Ползи за здравето

Кленовият сироп е отличен източник на манган и добър източник на цинк, с което е много полезен за здравето ни.

Микроелементът манган е кофактор в редица важни ензими в производството на енергия и антиоксидантни защити. Например, ключовият ензим  супероксид  дисмутаза, който отстранява свободните радикали, произвеждани в митохондриите (фабриките за производство на енергия в нашите клетки), изисква манган. Една унция (28.349 гр) кленов сироп доставя 22,0% от дневната стойност за този много важен микроелемент.

Кленовият сироп е добър подсладител, ако се опитвате да запазите здравето на сърцето си. Действието на цинка като антиоксидант се допълва и от други функции, които могат да намалят развитието на атеросклерозата. Цинкът е необходим за правилното функциониране на ендотелните клетки и помага за предотвратяване на щетите, причинени от LDL холестерола и други окислени мазнини. (Ендотела - вътрешната облицовка на кръвоносните съдове.) Ендотелните мембрани с ниско съдържание на цинк са много по-податливи на увреждане.

Цинк и манган са важни съюзници в имунната система. Много видове имунни клетки зависят от цинк за оптимална функция. Тези микноелементи помагат да се намали възпалението и по-бързо да оздравеем.

Кленовият сироп може да помогне за подкрепа на репродуктивното здраве и предвижда особени ползи за мъжете. Цинкът се концентрира по-силно в простатата, отколкото във всяка друга човешка тъкан, а ниските нива на цинк в тази жлеза са свързани с по-висок риск от рак на простатата. В действителност, цинкът е минерал, използван терапевтично от лекарите за намаляване размера на простатата. Манганът  участва в производството на полови хормони, което е много важно за плодовитостта на мъжете.


Източник: Лекува.нет

В категории: Здраве, ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Огнян Минчев: Българският национален интерес изисква да водим балансирана политика спрямо Унгария

Екоминистърът: Отговорността за чистия въздух е основно на общините

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Плащаме за здраве повече, получаваме по-малко

МВР синдикатите не дават 100 дни толеранс на Маринов


НОВИНИТЕ
Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери

От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ

Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания 136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания

Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език