Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Научете ползите за здравето от кленовия сироп!


Сподели:
14 Март 2018, Сряда

Когато искате да си похапнете нещо сладко, не забравяйте за възможността да използвате кленов сироп, който съдържа по-малко калории и по-висока концентрация на минерали от меда. Той е на разположение през цялата година в местния супермаркет.

Кленовият сироп е едно от многото чудеса на света. Тази гъста кехлибарена течност с характерният си сладък вкус се прави от дървесния сок на черното или червеното кленово дърво. Процесът на създаване на кленов сироп започва с пробиване на дупки (продупчване) в дървото, което позволява на дървесния сок да изтича свободно. Сокът е бистър и почти безвкусен и с много ниско съдържание на захари, когато е прясно източен. След това се вари, за да се изпари водата, до получаване на сироп с характерния вкус и цвят на кленов сироп със захарно съдържание от около 60%.

Ползи за здравето

Кленовият сироп е отличен източник на манган и добър източник на цинк, с което е много полезен за здравето ни.

Микроелементът манган е кофактор в редица важни ензими в производството на енергия и антиоксидантни защити. Например, ключовият ензим  супероксид  дисмутаза, който отстранява свободните радикали, произвеждани в митохондриите (фабриките за производство на енергия в нашите клетки), изисква манган. Една унция (28.349 гр) кленов сироп доставя 22,0% от дневната стойност за този много важен микроелемент.

Кленовият сироп е добър подсладител, ако се опитвате да запазите здравето на сърцето си. Действието на цинка като антиоксидант се допълва и от други функции, които могат да намалят развитието на атеросклерозата. Цинкът е необходим за правилното функциониране на ендотелните клетки и помага за предотвратяване на щетите, причинени от LDL холестерола и други окислени мазнини. (Ендотела - вътрешната облицовка на кръвоносните съдове.) Ендотелните мембрани с ниско съдържание на цинк са много по-податливи на увреждане.

Цинк и манган са важни съюзници в имунната система. Много видове имунни клетки зависят от цинк за оптимална функция. Тези микноелементи помагат да се намали възпалението и по-бързо да оздравеем.

Кленовият сироп може да помогне за подкрепа на репродуктивното здраве и предвижда особени ползи за мъжете. Цинкът се концентрира по-силно в простатата, отколкото във всяка друга човешка тъкан, а ниските нива на цинк в тази жлеза са свързани с по-висок риск от рак на простатата. В действителност, цинкът е минерал, използван терапевтично от лекарите за намаляване размера на простатата. Манганът  участва в производството на полови хормони, което е много важно за плодовитостта на мъжете.


Източник: Лекува.нет

В категории: Здраве, ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с Фейсбук се разраства! Зукърбърг е извикан да дава обяснения в британския парламент

Шефката на НАП вече е с над 4000 лв. заплата заради заслуги

Вигенин: ГЕРБ е на дъното, щом ни занимава с фейсбук постове

Илиан Василев: За милиардите несъбрани в данъци на НАП

Заради Истанбулската конвенция: и в Хърватия се карат

"Пирогов" повишава стандарта на персонала и заплатите с 300 лв


НОВИНИТЕ
ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto

Кръстиха астероид на Васил Левски Кръстиха астероид на Васил Левски

Жорди Санчес оттегли кандидатурата си за лидер на Каталуния Жорди Санчес оттегли кандидатурата си за лидер на Каталуния

2 награди за български любител-фотограф от конкурса 2018 Sony World Photography Awards! 2 награди за български любител-фотограф от конкурса 2018 Sony World Photography Awards!

Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите на затворите Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите на затворите