Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Искат президентско вето върху орязването на пенсиите за инвалидност


Сподели:
19 Декември 2014, Петък

Орязването на инвалидните пенсии погазва грубо правата на хората с увреждания. Това се казва в отворено писмо от името на национално представителни организации на и за хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

В документа, който е адресиран до Президента Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до председателите на парламентарни групи се напомня, че на заседание на Комисията по бюджет и финанси, проведено на 16 декември 2014 г., при разглеждане на второ четене на Проекта за държавното обществено осигуряване за 2015 г., е гласувана отмяна на второто изречение в чл. 101, ал. 3а на Кодекса за социално осигуряване. То гласи: “Когато една от пенсиите е социална пенсия за инвалидност, тя се изплаща в размер 25 %  към останалите пенсии”.

От неправителствените организации заявяват, че заради тази промяна от 1 януари 2015 г. всеки месец над  10 000 хора с тежки увреждания ще останат без тази финансова добавка.  „Макар че сумите са символични и нямат съществено значение за бюджета – 33.90 лв. на най-тежко увредените хора със загубена работоспособност (вид и степен на увреждане) над 90 % и 31.08 лв. съответно за хората с увреждания, попадащи в групата от 71 % до 90 %, се посяга именно на тези най-ощетени във всяко отношение хора. Остават извън вниманието на депутатите другите категории граждани, които получават в пълен размер социалните си пенсии, както и всички останали плащания (за които няма осигурителни вноски). На фона на това, че за 2015 г. от държавния бюджет в бюджета на НОИ ще бъдат преведени повече от 5 милиарда лева тези символични суми изобщо не си заслужават „упражнението””, се казва в писмото.

Национално представителните организации на и за хората с увреждания, членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет настояват Президентът да наложи вето върху решението парламентарната бюджета комисия за отпадане на въпросния текст.


Източник: zdrave.net

В категории: Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат