Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

ПК “Младежки дейности и спорт“ подкрепи актуализацията на Бюджет 2014


Сподели:
05 Декември 2014, Петък

Днес комисията по младежки дейности и спорт заседава с дневен ред от 6 точки.

В началото на заседанието, председателката на комисията Благомира Александрова призова да се поздравим с победата на Варна – Европейска младежка столица 2017. Тя благодари на кмета на Община Варна, на всички съветници, на министрите и на всички хора, които са допринесли за тази победа.
Първа точка от дневния ред на комисията бе разглеждане на предложение на кмета на община Варна, относно актуализация на бюджета на община Варна за 2014 г.
Лидия Христова:
„Искам да кажа, че отдел „Младежки дейности” въпреки нелесната задача да се представят отлично и да спечелят кандидатурата за Европейска младежка столица 2017, много оптимално изразходва средствата и поради това тези промени са свързани с това да използваме главно наличния ресурс, без да искаме външен.                                                                                                                                               В областта на спорта също доста оптимално се разходваха средствата. Само един пример мога да дам, че от Маратона 4000лв бяха прехвърлени за „Варна – Младежка европейска столица”.”
Комисията гласува и прие актуализация на бюджета на община Варна за 2014 г.

Във втора точка съветниците разгледаха писмо от кмета на община Варна,  относно удължаване на срока на предоставеното право на ползване на общинската спортна база от спортните клубове. Те приеха предложението, като удължават срока до 31.03.2015 година. До тази дата, 40 спортни клуба ще могат да ползват безвъзмездно общинска спортна база.

Разглеждане на писмо за сведение от Емил Пандов - секретар на Обществен съвет по спорт, относно предложения за регламент за годишната церемония на община Варна „Спортист на Варна" и за комисия за номинации и класиране, бе следващата точка от дневния ред.

„Спортист на Варна“ е ежегодна церемония, под егидата на Кмета на Община - Варна, която има за цел да стимулира варненските спортисти, отбори, треньори и ръководители, за постигнати високи спортни успехи през съответната година.

Класирането на номинираните спортисти и отбори в анкетата се извършва по значимост на техните постижения през съответната година от 7 членна комисия назначена със заповед на Кмета на Община Варна. .

В състава на комисията влизат представители на спортните журналисти, членове ка обществения съвет по спорт и членове на ПК „МДС", както следва:

I. ПК „МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ И СПОРТ"
Мартин Байчев
Марина Карапетян

II. ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА СПОРТ
Емил Нейков-Председател на СК на гр. Варна
Иван Иванов-Изп.Директор на ОСК „ЖСК-Спартак"

III. . СПОРТНИ ЖУРНАЛИСТИ
Румен Генов
Красимир Николов
Недко Петров

Комисията обработва номинациите от СК, класира ги по категории съобразно утвърдения Регламент, изготвя и представя на Кмета на Община-Варна протокол за своята работа - 3.12.2014 г.

На комисията стана ясно, че награждаването на победителите ще бъде на 11.12.2015 година от 11.00ч. в Община Варна.

В следващата точка комисията разгледа заявление от Иван Петров - представител на ФК „Геър Плей-Варна” , относно предоставяне на право на ползване на квартални мини футболни игрища.

Лилия Христова:
„Аз с каквото мога съдействам на този човек. Може би трябва да следващо заседание да помислим за такива хора, които работят, как да им даваме права, за да си вършат работата.”

Благомира Александрова:
„Колеги, тъй като това на този етап не е предмет на нашата комисия, единственото, което можем да направим е да препратим писмото към ПК „Собственост и стопанство.”

Огнян Къчев:
„Да искаме становище от управителя на ОП „Спорт” за възможността на откритите спортни игрища, площадки, каква възможност има да го вмъкнем в графика.”

В крайна сметка комисията реши да възложи на дирекцията да излезе със становище по предложението до 31.03.2015г.

Информация за хода на изпълнение на решение на ПК „Младежки дейности и спорт" от протокол и решение на Общински съвет - Варна, относно изготвяне на Стратегия за развитието на спорта на територията на община Варна за периода 2014-2020 г. бе следващата точка от дневния ред на комисията.

Лилия Христова:

„Много е хубаво да бъде разработена стратегия за спорта, но живеем в много динамично време. В края сме на един мандат. Във връзка с това, че има нов министър на спорта, който готви една много голяма промяна има много идеи за промени в спорта и ние смятаме, че трябва да изчакаме приемането на новата Стратегия на Правителството.
Събитийният календар за спортни дейности в Община Варна е разработен така, че максимално да съответства на духа заложен в Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България за периода 2012-2020 г. и на Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта за 2013-2016 година.
Предвид избирането на гр. Варна за Европейска младежка столица 2017г. е. удачно Стратегията за развитието на спорта на територията на Община Варна за периода 2014-2020 г. да бъде разработена в унисон с новите насоки на новоизбраното правителство.
Нека да изчакаме началото на мандата на следващия Общински съвет и тогава да бъде приета и Стратегията за развитието на спорта на територията на община Варна.”

Благомира Александрова:
„Колеги, ние много търпеливо чакахме, сега явно трябва да изчакаме и следващите избори.”

Мартин Байчев:
„Не мисля, че трябва да чакаме нови избори и нов кмет. Единственото трябва да изчакаме Националната стратегия и спокойно може да създадем наша.”

Марина Карапетян:
„А съм съгласна с колегата Байчев. За мен спортът, културата и здравеопазването трябва много малко да се подчиняват на политическите партии. Визията на спорта трябва да бъде една – национална. Въпросът е ние какви приоритети си поставяме във Варна. Това по никакъв начин не може да зависи от партията, която е излъчила кмета. Ние трябва да изчакаме Националната стратегия, да. И си мисля, че бихме могли да разработим стратегия догодина, независимо как ще се казва новият кмет.”

Благомира Александрова:
„Молбата ми към дирекцията е да започнем да пишем тази Стратегия, за да имаме поне начален етап, нещо, което да обсъждаме за напред.”

Комисията взе решение да възложи на дирекцията изготвяне на Стратегия за развитието на спорта на територията на Община Варна за периода 2014-2020 г. , като дава срок 30.04.2015 година и съответно проектът да бъде подложен за обществено обсъждане.

В следващата точка за сведение комисията разгледа докладна записка от кмета на община Варна, относно кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 г.

Тук съветниците не направиха коментари, а изразиха своята радост и гордост от победата.
Поради изчерпване на дневния ред, комисията по младежки дейности и спорт бе закрита.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава