Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Д-р Ирена Маждракова: Грешките в детското хранене водят до болести и затлъстяване


Сподели:
21 Април 2017, Петък

Интервю с д-р Ирена Маждракова, специалист по класическа хомеопатия, управител на консултативен център за хармонично здраве „Хела“, София- Какви са най-честите грешки, които правим при храненето на децата си? На какво се дължи все по-високият процент на затлъстяване при децата, включително и придружаващите го заболявания?

Най-честата грешка е, че позволяваме на децата си да се хранят предимно с готови храни, сготвени извън дома ни. Освен това те често консумират твърде много захарни и тестени изделия.

И за съжаление започваме да се замисляме какво точно ядат едва, когато вече е трудно да променим навиците им. Изпускаме златното време от 1 до 3 годинки, когато можем да изградим здравословни навици у децата си по отношение на техните хранителни предпочитания.

Друга грешка, която се допуска, е прекаляването с млечните продукти, които обаче са причина за често повтарящи се хреми и ушни инфекции.

От друга страна при мен непрекъснато идват родители, които забраняват на децата си да консумират мазнини, защото знаят, че водят до затлъстяване. Това обаче е много погрешно. Децата до 2-годишна възраст например имат нужда от 40-50% мазнини в дневното си меню! Не на последно място, сред основните причини за затлъстяването в детска възраст, е отсъствието на движение. Децата ни водят все по-заседнал начин на живот, което е пагубно за здравето им.

- Има ли храни, с които трябва да бъдем особено внимателни при най-малките – кои от тях да „забравим” напълно?

Вредните храни са тези, създадени по изкуствен път - рафинираните храни, храните с дълъг срок на годност, безкрайно преработените храни. И колкото по-късно запознаете децата си със сладките храни, толкова по-добре!

Със зърнените закуски също не бива да се прекалява, особено ако са преработени и рафинирани. Много е важно преди приготвянето им например да бъдат накиснати от предишната вечер.

- Наспоследък рязко се повишават здравословните проблеми, свързани с чувствителност на организма към глутен. Трябва ли да ограничаваме в детското меню глутенсъдържащите храни?

Както винаги най-правилен е балансът. Нека да не се вманиачаваме в нищо. Непоносимостта към глутена е свързана с газове и подуване на стомаха, болезнени колики, колит, главоболия и други. Ако у децата се появят определени симптоми като хиперактивност, дефицит на вниманието, лошо храносмилане, чести главоболия, алергии – да, тогава родителите може да се замислят и за ограничаване на глутена в диетата.

Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемик, овес и ръж, но също така и в други храни като сладкарски изделия, салами, дресинги и готови подправки, соево мляко, пудра захар, лекарства и т.н. Но при едно нормално развиващо се дете не е необходимо такова рестриктивно ограничаване. За едно разумно хранене на малкото можем например просто да заменим фидето в супите с просо или киноа. И най-вече - по-рядко да им позволяваме да похапват пасти и торти.

- А в случай, че често се наблюдават храносмилателни смущения?

Има някои златни правила за добро хранене, които е добре да се спазват - не смесвайте много различни видове храни, когато сядате на масата., избягвайте тестените и захарните изделия и ограничете максимално употребата на консервираните храни.

Друго важно правило е плодовете и млякото се консумират отделно от другите храни – т.е. като междинни закуски и всеки ден да включвате в храненето фибри, сурови плодове и зеленчуци.

При чести диарийни изхождания е много важно да се балансира солевия състав в организма, защото минералният дефицит отслабва имунната система и забавя метаболизма, организмът се задръства от токсини.

Шуслерова сол №8 натриев хлорид повлиява пенести, воднисти изпражнения, сол №9 натриев фосфат се препоръчва при диария след прием на мазни храни. Сол №7 магнезиев фосфат помага за облекчаване на болките в корема, а газовете и подуването се лекуват със соли №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат.
Източник: puls,bg

В категории: Здраве, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КНСБ подкрепя преразглеждането на директивата за командировани работници

Голямото британско наказание на Русия, което изуми света

Ако целта е убийството на БНТ, нека го кажат

Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Нямаме ефективно законодателство за преследване и дебнене.

Цачева коментира битовата престъпност и нейната сестра е жертва на грабеж
ЕВРОПА
Орбан обрисува апокалиптична картина на бъдещето на Западна Европа Орбан обрисува апокалиптична картина на бъдещето на Западна Европа

Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС? Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Цачева: Променяме НК, защото Брюксел иска това Цачева: Променяме НК, защото Брюксел иска това

Добрата Естония, дивата България: изкривената картина за две държави от ЕС Добрата Естония, дивата България: изкривената картина за две държави от ЕС

ЕК приветства желанието на България да се стане основен газоразпределителен център на Балканите ЕК приветства желанието на България да се стане основен газоразпределителен център на Балканите