Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Столетницата шефа си мени, не и властолюбието


Сподели:
07 Юли 2014, Понеделник

Немислимата доскоро партийна оставка на вкопчения в лидерството Станишев е измъчено признание за провал, но вместо катарзис катализира бурна радост - включително сред дългогодишни пропагандатори на незаменимостта на другаря им Станишев. Защото столетницата шефа си мени, но властолюбивия нрав - не.

За пореден път тя възпроизвежда вица за възкръсналия Хитлер, който се погледал в огледалото и си обещал : „И вече никакви шегички”!

Има и олекотен американски вариант на черния хумор във вица за каубоя в бара, който заплашително си поръчал уиски след уиски с обръщението към бармана „дай още едно, докато не се е почнало”, а когато му поискали да си плати въздъхнал: „е, сега се почна”…

Падна оставката на Станишев и се почна…

Първи заплаши с възход Бриго Аспарухов. Сега най-после щял да започне възходът на БСП, възрадва се старият превратаджия, сякаш БСП е стояла в опозиция през последните 25 години, а не е била най-дълго управлявалата партия на прехода с всички вини и отговорности, произтичащи от това.

Към оптимистичния прочит на личната драма на Станишев, когото до вчера защитаваше с озъбване и нокти, днес се присъединява и пиарът Нидал Алгафари. Той надгражда бригадирския ентусиазъм в очакванията с прогноза за „мощна левица”, каквато се надявал сега вече да се случи. Явно не му е била достатъчно мощна под мощното крило на Първанов, откъдето го прогониха неотдавна, за да се приюти при Станишев отново. Вече назовава следващите закрилници, откроявайки фаворита на Станишев в лицето на Драгомир Стойнев.

Петър Волгин, търсачът на лявото теле под всеки вол, водещ на крайно ляво предаване в безкрайно толерантното ни към тази пропаганда държавно радио, направо ни заплаши с неизбежността на новите леви победи при така създалата се (от около 70 години насам) ситуация. Причината за тази неизбежност, казва Петър Волгин в неговото си предаване по държавното радио, е бедността- било противоестествено българи, които живеят от заплата до заплата, да са десни.

Явно колегата е живял в някаква друга НРБ. Защото в моята НРБ всички живееха от заплата до заплата, с изключение на кастата на т.н. правоимащи на върха на партийно-държавния елит без ограниченията и финансов лимит. За този „елит” от предимно слабо образовани вождове държавата беше дойна крава за бившите воловарчета.

В НРБ номенклатурните феодали си строяха вилите с безплатното (за тях) мобилизиране на строителни войски. Прокарваха им асфалтирани пътища до тях. Първокласните шосета и магистралите (както и цели предприятия за стотици милиони народна пара като инвестиция) се планираха така, че да облагодетелстват феодалните им родни места – „екстра”, за която днешните милионери могат само да мечтаят в подобни мащаби.

Грабежът беше масов, всеобхватен, с гигантски, типично социалистически размах.

По примера на вождовете трудещите се стараеха да наваксат кой където и с каквото може- крадеше се дори тоалетна хартия от ресторантите и ведомствените тоалетни, доколкото изобщо я имаше тази дефицитна стока (в БТА – също, носехме си я в чантите).

Краденето на чистачките от предните стъкла на автомобилите беше такава неоспорима закономерност, че беше възпята в естрадна песен и цензурата не посмя да я забрани- просто не правеше впечатление като някаква даденост от атмосферата на всеобщо и взаимно крадене на човек от човека. Защото човек за човека беше крадец и това вече никого не учудваше.

Тази тема иска малко припомняне, за да я проумеят и апологетите на крайното левичарство. Защо много днешни хора, които едва свързват двата края (както по времето на НРБ, когато в елитната структура БТА повечето от нас се радяхме всеки месец за 20-30 лева заем от взаимоспомагателната каса), не искат повторение на комунизма под каквато и да било форма?

Пиша в момента на метри от една вила, чиито собственик е бил партиен секретар на голямо предприятие в НРБ. Цялото село знае, че тя е строена с държавни материали, транспорт и работна сила. Върволици от камиони изсипвали инертен материал и камънак денем и нощем. И…нищо. Живя си царски бившият важен другар, собственик на открадната пред очите на всички (от всички) вила и важничеше господарски до последния си ден и в наши дни.

Всички си мълчат и днес, но знаят за какво става дума. Защото не само „страх лозе пази”, „преклонена главица сабя не я сече”, но и „гарван гарвану” кирливи ризи не вади, за да не извадят неговите също. Погребалните агенти на спомена за миналото, както е добре известно, са царе да ти извадят на показ миризливите парцали, грачейки на чужди гробища „целите в бяло”.

Примерът с отделната вила е само един от хилядите, който обяснява защо България осъмна един ден в ситуация на безкръвен преврат, извършен по нареждане от Москва с цел преструктуриране на петата й колона. Нито един комунист не се възпротиви публично на смяната на обожествявания до вчера от него Живков. Защото точно партийните роби знаеха най-добре за онези камъни.

Те се бояха от камъните на народа, живеещ от заплата до заплата. Нещо повече, най-нагазилите в партийната обвързаност се чувстваха най-загазили и очакваха да ги пратят да чукат камъни- както комунистите са постъпвали при заграбената от тях с помощта на съветските танкове власт.

Нищо подобно обаче не се случи. И сега отново ни заплашват, че бедността, причинена трайно (ако не и фатално) на България от съветския колониализъм и неговите алчни протежета, тепърва трябва да ражда ново (мощно при това!) левичарство, паразитиращо върху същата тази бедност, което то е причинило.

Много са елементите на златния пропаганден ланец, с който левичарството разхожда като мечка на синджир заплахата от златния телец, но радостта от бедността като вечен извор на левичарството, причиняващо тази бедност, е най-арогантната перверзия в цялата идеологическа задръстеност на омагьосания перпетум мобиле: левичарство- бедност-власт- прим (за примадоните на левия вождизъм).


Източник: ИВО ИНДЖЕВ http://ivo.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"