Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

ПК „Младежки дейности и спорт”отложи дискусиите за ОП“Спортни имоти“


Сподели:
06 Март 2014, Четвъртък

Незабелязан остана фактът, че чрез създаването на работна група, темата се изнася от комисията, която има открити заседания и се пренася в работна група, която ще заседава без присъствието на медии и граждани.

Комисията по младежки дейности и спорт заседава по четири точки, след като точка предложената т.3 от проекта за дневен ред отпадна. Тя съдържаше:
Разглеждане на:
- Писмо от г-жа Нина Любчева – ОП „Спортни имоти”, писмо от г-н Николай Гочев – Управител на ОП„Спортни имоти” и писмо от г-н Волен Марчев – Управител на ОП „Спорт за всички”, относно повишаване икономическата ефективност на предприятието;

- Писмо от г-жа Нина Любчева – ОП „Спортни имоти”и писмо от г-н Волен Марчев  - Управител на ОП „Спорт за всички”, относно актуалното работно време на общинските спортни бази;

- Правилника за организацията, дейността и управлението на ОП „Спорт” –Варна.

Точката отпадна по предложение на председателя на комисията Благомира Александрова:

„Тази сутрин  получих заповедта на областния управител, с която връща решението на Общинския съвет за обединение на ОП“Спорт“, така че би трябвало нашата точка 3 да отпадне и да се гледа на друго заседание“.

Още с това предложение започнаха изказванията и коментарите на общинските съветниците.

Мартин Байчев предложи в най-скоро време този въпрос да се разгледа на отделна обща комисия, в която освен ПК „Младежки дейности и спорт“ да присъстват и членовете на правна комисия,  комисията по структури, както и комисия по собственост.

Лилия Христова подкрепи предложението, че точката трябва да отпадне и да се разгледа на обща комисия.

Марина Карапетян също се включи в дебатите:
„Ние веднъж вече разглеждахме това и сега отново го гледаме, след като предприятието още не се е обединило. Моето запитване е означава ли това, че има намерение, когато се направи ново предприятие т.нар. безвъзмездно ползване на общинска база да стане възмездно? Защото 45 лв. за едно игрище на водна топка на час никак не е безвъзмездно. И ако икономическата ефективност ще се повишава за сметка на клубовете, респективно за сметка на гражданите, това е нещо безумно.“

Г-жа Христова заяви, че това няма нищо общо с правилника на новото предприятие, което ще има нова политика, а тази политика ще се обсъжда с Обществения съвет.

Поради това, че дискусията се разгорещи, г-жа Хамза предложи да се прекратят дебатите. След което комисията единодушно прие промените в дневния ред, а именно отпадането на точка 3.

Предложено бе преди да се проведе обща комисия, в която да се обсъдят всички неща, засягащи новото предприятие, комисията по младежки дейности и спорт да създаде работна група, която да бъде, като помощен орган.

Комисията гласува работната група да бъде в състав от 11 човека:
5 общински съветници
6 членове от администрацията, обществения съвет и общественици.
Предложението бе единодушно прието от комисията.

Незабелязан остана фактът, че чрез създаването на работна група, темата се изнася от комисията, която има открити заседания и се пренася в работна група, която ще заседава без присъствието на медии и граждани.

След това решение общинските съветници преминаха към първа точка от дневния ред, в която комисията разгледа писмо от представители на спортни клубове, относно поставянето на снимки и транспарант на ПК „Приморски” и басейн „Делфини”.

В писмото се настоява в Наредбата за отдаване на безвъзмездно ползване на общинска спортна база, да бъде включена клауза за оценяване дейността на клубовете само на основата на представяне на състезатели, живеещи, учащи и трениращи в град Варна.

Проблемът тук бе, че на паното поставено на ПК“Приморски“ са поставени снимки само на състезателен клуб, който не е регистриран, като спортен клуб към БФ, а няма снимки на останалите 13-клуба.

Тук стана ясно нещо, което изуми и изненада и то неприятно членовете на комисията.

Управителят на басейн „Приморски“ съобщи, че всички клубове са били уведомени в срок от един месец да предоставят снимков материал на изявени спортисти, като идеята е  да се създаде един хубав кът за спортната слава на града ни.

Единствено от ПСК“Черно море“ са били предоставени няколко снимки, затова само две снимки на Джорджия стоят на паното.

След тези думи,общинските съветници решиха, че няма какво да коментират и продължиха към точка 2 от дневния ред.

В нея бе разгледано заявление от г-н Стефан Филипов – Зам. Председател на „Асоциация на Ветераните Спортисти и Спортни Съдии” - Варна, относно отпускане на финансови средства.

Във връзка с предложението на Балканската и Българската Мастер Федерация за Ветерани цялостна подготовка и организация за провеждане на Балканиадата в град Варна, са необходими са 30 хил.лв. за разходи, част от които традиционно се поемат от града домакин.

Тези разходи включват наем на стадиона и ползването на спортни съоражения, съдийски разходи, награди, медицинско обезпечаване, охрана, озвучаване, рекламни материали, изработване на интернет програма и други.

На Балканиадата ще вземат участие 12 балкански и 6 европейски страни, с общ брой 1200 участника, в продължение на 3 дни от 18 до 22 Септември 2014 година.

Сумата, която „Асоциация на Ветераните Спортисти и Спортни Съдии” - Варна  биха желали да се отпусне от общината е 20 хил. лв., а останалите ще се потърсят от спонсорство и договори за реклама и дарения.

По тази точка се изказа г-жа Христова, която заяви:
„Аз мисля, че тази асоциация има достатъчно залегнали средства и че е необходимо самата асоциация на Ветераните да преразгледа разпределението на средствата си в собствения си бюджет и да се съобразяват с рамката, която им е определена за 2014 година.“

Стана ясно, че за асоциацията на Ветераните има отпуснати 32хил.лв. , плюс 7000лв. за издаване на книга „90 години лека атлетика в град Варна“, както и 3000лв. за екипировка и плакети за награждаване на заслужили атлети.

Така въз основа на изказаното становище от г-жа Христова, комисията отхвърли искането за финансиране с обосновка, че има достатъчно отпуснати средства за ветераните и препоръчва на Асоциацията да преразгледа и преразпредели средствата си от бюджета.

В трета точка от дневния ред за информация бе разгледано писмо от г-жа Лилия Христова – Директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, относно протоколи от заседания на комисия, за разглеждане на постъпилата документация от спортни клубове, съгласно „Наредба за реда и условията за безвъзмездно ползване на общинската спортна база от варненски спортни клубове”.

По тази точка се изказа председателят на комисията г-жа Александрова:
„Уважаеми колеги, аз бях член на тази комисия  и докладвам, че присъствах и на двете заседания на комисията, смятам, че документите бяха разгледани изключително обстойно.“

В последната точка Разни думата бе дадена на г-н Пасев, който припомни на комисията един голям проблем за града. Става въпрос за басейн „Алекси Алексиев“, който е част от общинския плувен комплекс „Приморски“ в Морската градина на Варна.

„Този басейн е изключително опасен. Там всеки момент може да се случи трагедия!“, заяви  Петър Пасев.

„Аз искам да съм спокоен пред собствената си съвест, че съм ви предупредил“, обърна се той към общинските съветници.

По неговите думи основната вина за калпавото изпълнение на басейна има фирмата изпълнител, с която община Варна има съдебни дела от години.

През 2010 година плувното съоражение бе запечатано с фолио, но според г-н Пасев то няма да издържи още много. Това е бил най-евтиният вариант, като община Варна е хвърлила за това още почти 140 000лв. 

По този въпрос г-жа Христова заяви, че ще се вземат спешни мерки и ще се направи всичко възможно да се разреши този проблем.

Комисията взе решение да изиска от ПНО и ОСИВ да се докладва за състоянието на басейн „Алекси Алексиев“и за делото, което се води.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава