Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Бурно заседание на ПК „Младежки дейности и спорт”


Сподели:
05 Февруари 2014, Сряда


Дълга и оживена дискусия, придружена от спорове, караници, дори и викове – така премина комисиятапо младежки дейности и спорт.

Още в самото начало, председателят на комисията Благомира Александрова съобщи, че днешната работа ще бъде доста натоварена и сериозна, и помоли всички да бъдат максимално концентрирани и ползотворни.

Дневният ред съдържаше шест точки, като основна бе приемането на бюджета.
По предложение на г-жа Александрова, прието от членовете, точка 4 бе изтеглена и оставена за разглеждане на някое от следващите срещи.

Огнян Къчев предложи трети абзац от точка 5 „Разглеждане на отчета за дейността на ПК „Младежки дейности и спорт” за периода 01.07.2013 – 31.12.2013г.” да мине като точка първа, което беше единодушно прието и така комисията започна с разглеждане на миналогодишния отчет, като накратко.се обобщи какво и как е изразходвано през изминалата година 

Изключително внимание общинските съветници обърнаха на точка 1 от дневния ред, която бе разгледана втора, в която се обсъди предложението на Кмета на Община Варна относно програми „Спорт” 2014, „Младежки дейности” 2014, „Социален туризъм” 2014г. и Програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора” 2014 от проектобюджета на Община Варна за 2014г.

Разглеждането на програма „Спорт” 2014 г. продължи повече от час и предизвика сериозни разгорещени дискусии и напрежение не само между членовете на комисията, но и от страна на журналисти, и други присъстващи.

По информация, дадена от г-жа Христова, стана ясно, че рамката на програмата е в размер на 916 хил.лв, в сравнение на миналата година – 777 хил.лв.
„Нашата политика е да бъдат финансирани повече спортове, да не се дава привес на един или друг спорт и съответно сме вкарали няколко нови събития, които смятаме, че ще бъдат атрактивни и достойни за Варна.”

След това кратко представяне на програмата думата бе дадена на общинските съветници за въпроси и коментари.

Светлана Такева се обърна към администрацията с молба и в отчетите, и в проекто-бюджетите информацията да не е толкова обща, а да има по-сериозни разбивки, което да даде яснота как се разпределят средствата, да се разбере кое мероприятие на каква стойност е, а не просто да е посочена една обща сума.

Това бе единодушно прието от останалите членове и администрацията обеща, че ще бъде направен подробен отчет възможно най-скоро.

Тодор Мутафов се включи в обсъждането на програмата, като каза:
„Смятам, че главната ни цел, като общински съветници, е да създаваме предпоставки и условия за развитието на масовия спорт, на детско-юнишеския спорт, т.е. да финансираме и подпомагаме такива програми, които са свързани със здравето на хората, със спорта за всички. Според мен така зададената цел на програмата не отговаря на съдържанието на програмата.”

Той бе възмутен от това, че само 140хил.лв от общите 916хил.лв. са средства предвидени за ученически спорт, за детско-юношески спорт, за студентски спорт, за работнически спорт, за хора с увреждания иза ветераните, а всичко останало, което плащат данъкоплатците отива за други мероприятия, които не са пряко свързани с тях.

„Не може миналата година да имаме 247хил.лв за детско-юношески,студентски,работнически спортове, а сега имаме само 180 хил.лв. , т.е. с около 70хил.лв. по-малко ние заделяме за развитието за децата. Няма основателни причини.” – ядосано заяви г-н Мутафов.

Той бе изключително недоволен от факта, че се финансират с милиони левове спортните клубовете за високо-спортно майсторство и те ползват безплатна спортна база, не плащат ток и вода, а някои спортни сгради дори не са достъпни за гражданите.

Неговото конкретно предложение бе да бъдат отнети 100хил лв. т.11 Материални стимулиране на спортните клубове, за които са предвидени 400хил. лв., с които да се увеличат средствата за за ученически спорт, за детско-юношески спорт, за студентски спорт, за работнически спорт, за хора с увреждания иза ветераните.

Това предложение предизвика бурна реакция, в която някои от членовете на комисията подкрепиха г-н Мутафов, а други бяха твърдо против.

След първо гласуване предложението не бе прието с 5 гласа „За” и 6 гласа „Против”.

Тук настъпи хаос и недоволство сред комисията и се поиска прегласуване.

„Това е несериозно! Да прегласуваме и да прекратим тази дискусия!” – изказа се г-жа Такева

Г-н Байчев я подкрепи:
„Не мога да разбера защо казвате, че спортните клубове не развиват младежкия спорт и как да очакваме да носят медали и да славят нашия град, като искаме да им намалим средствата. Нека да прегласуваме!”

След прегласуване предложението на г-н Мутафов бе отхвърлено, но споровете продължиха.
Въпреки опитите на председателя на комисията г-жа Благомира Александрова да укроти страстите и мирно и спокойно да се разгледат всички точки от дневния ред, това не се случи.

По предложение на г-жа Хамза комисията гласува да допълни програма спорт със следните прояви:
„Футбол на малки вратички  за лица лишени от свобода” - 2500лв. ,
„Турнир по бокс за лица лишени от свобода” – 3000лв. като решението да бъде препратено към ПК „Финанси и бюджет” за решение по компетентност.

След като все пак съветниците успяха да се успокоят, комисията прие програма „Спорт” с така направените изменения.

„Има ли още много?” , „Хайде по-бързо, че стана 5 часа.” – чуваха се изнервени гласове от комисията.

Така набързо останалитетри програми „Младежки дейности”, „Социален туризъм” и „Програма  за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора” бяха  единодушно приети, отново с условието, че администрацията ще предостави подробен отчет с разбивки.

По т.3 комисията все принципно решение общинските спортни бази да удължат работното си време и да работят в почивни и празнични дни.

В следващата точка се разгледа заявлението от г-н Стефан Филипов – Зам. -Председател на „Асоциация на ветераните спортисти и спортни съдии” – Варна, относно определяне на средства за наем на помещение и писмо на г-жа Лилия Христова.

„Аз съм запозната с казуса. Това, което те поискаха беше нашето принципно решение да разрешим част от субсидиите, които имотпускаме да бъдат използвани за наем на офис.  Аз имамотговор от г-жа Христова, че това е възможно, въпрекиче те ми казаха, че не е така и ние трябва да вземем решение.” –каза г-жа Александрова.

Администрацията уведоми комисията, че чисто нормативно това е възможно, в наредбата пише, че те имат това право, с което се стигна до извода, че решението не зависи от комисията по младежки дейности и спорт.

Накрая, вече малко уморени и разсеяни, членовете на комисията разгледахаи последната точка в дневния ред, като приеха искането от г-н Портних за упълномощаването му да подпише документи за кандидатура на Варна - Европейска младежка столица 2017година.


Автор: Надежда Георгиева
Източник: vlastta.com

В категории: Анализи и коментари, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава