Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Д-р Петко Димитров ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“


Сподели:
19 Юли 2013, Петък

ПК“Наука и образование“награди председателя си Славчо Славов по предложение на организация, която той е учредил

В дневния ред на  комисията „Наука и образование” се разгледаха четири основни точки.

В първа точка от дневния ред се разгледа писмо от директора на СОУПЧЕ „А. С. Пушкин” относно предоставяне на общинска сграда или по-точно бившата ученическа поликлиника за ползване от училището.

Председателят на комисията коментира, че това е добра идея, защото ще се реши проблема на 50-60 деца, за които има недостиг в детските градини.

В залата беше и представител на дирекцията. Николова, коментира:

„От „Пушкин“ проявяват интерес родителите да ги записват в училището. Поликлиниката е в непосредствена близост до училището и най-удачно е сградата да е за училището, отколкото да се предостави за друго нещо.”

Думата беше дадена и на директора на учебното заведение Светлан Илиев.

„За съжаление тази година обявихме нулев прием точно поради този факт, че нямаме достатъчно помещения, където да настаним децата. Ако сградата ни бъде предоставена аз мисля, че ние успешно ще се справим с това. Следващата година ще направим прием на ученици по дневни групи 5-6 годишни. Те могат да бъдат и 3-4, всъщност толкова, колкото ще приемаме и първи клас. По този начин ще облекчим и желанието на Община Варна за приемането на децата в полудневните градини за 5-6 годишни. Ние направихме и експеримент. От 2 години имаме и целодневна организация на обучение на 5-6 годишни деца, която си даде своя резултат и мисля, че това ще е добър начин децата да привикнат и да се адаптират към правилника на училището.

Имахме само 4 свободни места за първи клас, а кандидатите бяха над 350.“

Идеята срещна одобрението на  Марица Гърдева ГЕРБ, която се обърна към директора на училището с въпрос как ще се финансира реконструкцията на сградата и дали учебното заведение ще бъде готово до есента?

„До есента няма да сме готови, защото времето е много кратко. Там ще се изисква малко по-сериозен ремонт. Към бюджета на училището се отпускат средства за ремонт, които за нашето училище са около 60 хил.лв. Отделно ние обучаваме чужди граждани, които са над 80 на брой руски граждани. Те са на платено обучение. Тези пари също ще бъдат пренасочени към извършването на ремонтната дейност. За начало мисля, че ще успеем да се справим”, информира директорът на училището.

Желю Алексиев ГЕРБ  на свой ред се заинтересува дали тази поликлиника е пригодена  за учебен процес и какви специалисти са огледали новата сграда?

„Има стаи, които са готови веднага да се превърнат в класни стаи. Има и по-малки стаи, които  могат да се използват за извънкласните форми на обучение. Ние сме единственото училище с 42 форми на извънкласна дейност и по този начин ще задоволиме децата с извънкласните форми. Специалистите, които са я гледали са архитект от Училищното настоятелство и пом.-директора по административна  дейност”.

След като получи задоволителен отговор, Алексиев се обърна към комисията с думите,  „Ако вземем това решение, трябва да обърнем внимание на Инженерна инфраструктура, да се подсигури преминаването и пресичането на улицата да се има предвид с необходимите знаци, пешеходни зони, за да няма някаква катастрофа”.

След като общинските съветнищи изясниха всички неизвестни около преустройството и финансирането на ремонта, дадоха положително становище на въпроса и насочиха писмото към комисията по „Собственост и стопанство”.

Във втора точка от дневния ред бяха гласувани три предложения за удостояване с почетен знак „За заслуги към Варна”.

Председателят на комисията по „Наука и образование” Славчо Славов ще получи златен почетен знак „За заслуги към Варна”. Съветникът се награждава за принос към варненското образование по предложение на сдружение "Гражданска инициатива Одесос 2004", чиито учредител е той.

След което се разигра любопитна сценка.

Славчо Славов заяви:
„Колеги, понеже касае мен, затова с удостояването ми, ако се реши и има някакво финансиране, средствата ще ги даря на деца с изключителни дарби. Там никога не стигат средствата”.

След него, мнение изказа Пламен Георгиев:

„Искам да кажа принципни мои съображения по този въпрос. Аз ще подкрепя това предложение без каквото и да е съмнение. Но същевременно ще го подкрепя с едно малко уточнение. До сегашните условия, човек, който е на публична позиция, каквито и заслуги да има, винаги ще остане една сянка на съмнение, че може би има нещо нередно. Тази сянка малко или много умаловажава приноса на конкретния човек”

В този контекст, Марица Гърдева предложи по време на гласуване на номинацията  Славчо Славов да не присъства в залата.

Пред изумените погледи на журналистите, Славов излезе от стаята, а съветниците гласуваха единодушно „за” присъждането на отличието. 

Със златен почетен знак беше отличен директора на Руското училище Светлан Илиев, предложен от училищното настоятелство на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”. Номинацията е подкрепена също от консула на Руската Федерация в гр. Варна,  СБУ – Варна,  ВСУ – „Черноризец Храбър” и СРСНПБ – Община Варна.

Сребърна значка ще получи детската учителка от ОДЗ "Лястовичка" Йорданка Христова, в областта на предучилищното образование.

В трета точка от дневния ред съветниците единодушно гласуваха проф. Д-р Петко Димитров да бъде удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна”.

Предложението е направено от Съюза на учените-Варна.
„Проф.д-р Димитров е учен с безспорни заслуги, получили световно признание,в областта на морската геология, океанология и геохимия.“, се казва в мотивите за номинацията и се посочват неговите научни постижения.

Комисията единодушно подкрепи направеното предложение.

В последната точка от дневния ред, комисията даде положително становище за отпускането на 50 хил. лв. за издръжката на училищния плувен басейн в СОУ „П. Яворов”.

До 2012 г. издръжката на басейна бе включена във формулата за определяне на бюджета на училището. В годините тя е била: 2011 – 84 430, 2012 г. – 84 605 лв. От 2013 г. такава компонента няма във формулата. Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” е осигурила 48 000 лв. Тези отпуснати средства са обезпечили дейността на басейна за първото полугодие. От училищното настоятелство информират, че за да продължи да функционира и обучава учениците са необходими до края на 2013 г. още около 50 хил. лв.

Съветниците дадоха положително становище за  търсене на средства и решаване на проблема и да бъде препратен към комисията по „Финанси и бюджет” за окончателно решение.


Източник: vlastta.com

В категории: Анализи и коментари, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румен Радев: "Изборите са политически акт и не могат да заместят прокуратурата и съда"

Генка Шикерова: "Как се контролира вот?"

Либералите готови да поискат висш пост в ЕС

Тимерманс: "Съюз с всички прогресивни сили – от Ципрас до Макрон"

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Кольо Колев: "Градската десница е големият победител от изборите за ЕП"


НОВИНИТЕ
Хаос при предаването на протоколите! Хаос при предаването на протоколите!

При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина" При 100% обработени протоколи: "Демократична България печели вота в чужбина"

Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област Грешки при протоколите за машинно гласуване бавят приемането на документите от РИК - София област

Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави Проевропейски партии печелят в 6 европейски държави

Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП Управляващите в Хърватия печелят изборите за ЕП