Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Стартира акция „Жълти стотинки” във Варна


Сподели:
22 Март 2013, Петък

Тази година събраната сума ще бъде отделена за закупуването на кувьоз и хармоничен скалпел за Клиника по детска хирургия към МБАЛ „Света Анна – Варна” АД.


Сдружение “Съзидание-2012” за шеста година организира Акция “Жълти стотинки” за събиране на жълти монети в цялата страна.

Монети ще се събират от децата в касички, които ще бъдат разположени в учебните сгради – училища, детски градини и университети. Акцията е целогодишна, като на 1 юни и на 6 декември децата ще могат да преброят стотинките.

„Много е мило да видиш малки дечица в детска градина, как пускат жълти стотинки и после сами отброяват средствата и знаят, че са спасили човешки живот. Една стотинка сама по себе си е нищо, но събрани от много хора, милиони, ще се съберат много средства”, сподели Мария Добрева.

От думите на Росица Георгиева /психолог/, тази акция има и възпитателна цел.
„Колкото по-рано ги приучим, те да помагат на другите е много важно, толкова по-добре и ще израснат съвсем други хора”.

Последно за 2012 г. събраните средства са 16 360 лв., с които са били закупени ехографи за установяване на бременност и ултразвук-сонди за „ДКЦ-І” в гр. Бургас.

Тази година събраната сума ще бъде отделена за закупуването на кувьоз и хармоничен скалпел за Клиника по детска хирургия към МБАЛ „Света Анна – Варна” АД.

Д-р Румен Христов:
„Този хармоничен скалпел е много съвременен уред. Който позволява изключително атравматично провеждане на дадена операция. На базата на ултразвука, това е уред, който едновременно режи и споява тъканите. Това скъсява оперативното време и води до много добри резултати при пациентите. Може да се използва в много широк диапазон, при всички операции и пациенти.”

Докторът сподели, че цената на уреда е над 38 хил. евро. и допълни, че клиниката има нужда още от специализиран кувьоз за малките бебенца и транспортен кувьоз.

„Това е една много скъпа дейност и за съжаление Здравно осигурителната ни система така е устроена, че в огромен процент не покрива практически нуждите. Ние сме принудени да работим с технологии и неща от миналия век. А от нас обществото очаква резултати, такива каквито се постигат в западните клиники”, допълни още той.

Много български деца вече се обединиха около акцията през годините. За 2008 г. са
събрани 4100 лв., които бяха използвани от „Специализираната болница за активно лечение по детски болести”, гр. София за закупуването на инхалатори, безконтактни термометри и дооборудване на детската площадка към болницата.

Събраните 5300 лв. през 2009 г. са дарени на II САГБАЛ „Шейново” АД, за закупуването на реанимационни маси за новородени бебета в микропедиатричното отделение.
Със средствата събрани през 2010 г. са закупени монитори с кислородна сатурация за недоносени бебета за Отделението „Новородени” към МБАЛ – Добрич.

През 2011 г. са събрани 15 810 лв. с една част от тази сума са закупени удин инфузомат и две инфузионни помпи тип перфузор-високо специализирани апаратури за прецизни животоспасяващи венозни вливания, холтер и оборудване за интензивно детско отделение за УМБАЛ „Свети Георги” гр. Пловдив

Освен в учебните заведения, средства могат да се събират и в клоновете на Банка ДСК на сметка

№ 146 525 92, ВІС STSABGSF
IBAN BG50STSA93000014652592


Автор: Нелия Жекова
Източник: vlastta.com

В категории: Анализи и коментари, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит