Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Веселина Томова, учредител на сдружение “Истината за Варна”, пред “Властта.com”


25 Ноември 2005, Петък

Конфликтна тема: "Търговски дом"

 

Госпожо Томова, по Ваша идея, преди няколко дни бе учредено сдружение “Истината за Варна”. Кажете ни нещо повече.

 

Веселина Томова:

Накратко, идеята е създаването на граждански инициативен комитет, който ще се нарича “ Истината за Варна”. Една чисто гражданска структура, която си поставя за цел да контролира властта във всичките й действия. Да оказва граждански натиск, за осигуряването на публичност и прозрачност за много важни и глобални проблеми, които се решават в града и за които очевидно няма достатъчно информация.

Въпреки опитите на някой политици да хвърлят подобен нюанс още при създаването, аз, като инициатор на тази идея твърдо заявявам, че това е наистина една чисто гражданска структура.  

Целта ни е, освен всичко друго, да защитаваме варненци, да можем да им помагаме по някакъв начин, когато те нямат възможността сами да си решат проблема. Защото едно е, когато един човек сам отиде и се сблъска с една администрация в повечето случаи корумпирана. Друго е, когато това прави една чисто гражданска, неправителствена  структура.

 

Първата тема, с която стартирахте е Търговски дом. Кое е основанието Ви да започнете именно с тази тема?

 

Веселина Томова:

Това е една от най- важните теми за Варна, не само в момента, но и през годините. Защото тя е един от най-ярките примери на загробване на обществения интерес. Повече от двадесет години тази дупка зее в центъра на Варна. Общо взето варненци са запознати с видимата ситуация около “Търговски дом” АД.

Знаем колко много се окраде там, знаем колко много, петнадесет години никой няма интерес тази дупка да се запълни.

Доста хора си напълниха джоба покрай петдесет и четиритте павильона, които стоят там и които за някои варненци, може би не е известно, но трябва да се каже, че от две или три години те  са абсолютно незаконно там и стоят без всякакво разрешение.

Те не са в схемата за временни обекти.

Това е едната част на проблема.

Другата част, това са престъпните действия, както казва общинския съветник Балачев, на Съвета на директорите на “Търговски дом” АД и най-вече на лицето Александър Тодоров, който е Изпълнителен Директор.

 

Всички знаят, че никой нищо не знае какво се случва вътре.

 

Незнаят дори основните акционери. На организираната от нас среща и трите основни акционера “Феста холдинг” АД, Община Варна и “Слънчев ден” АД се оказаха с претенции към това ръководство, което в същото време винаги оцелява със задкулистни договорености. Сега това ръководство, вече и официално източва дружеството, чрез новосъздаденото  дружество “Груп 2”.

 

Смятате ли, че организираната от Вас дискусия доведе до някакви резултати?

 

Веселина Томова:

Най-малкото се чу информация, която беше нова за много хора в залата.

 

На събирането дойдоха хора и общински съветници и много представители, които дадоха достатъчно добра информация, която и за мен беше изненада на няколко момента.

 

Кои са според Вас най-важните въпроси, на които трябва да бъде даден отговор?

 

Веселина Томова:

Единият от тях е, защо Общината проспа своите акции? И как на практика нейните акции отидоха в ръцете на един от новите акционери, който ги е закупил “Слънчев ден” в лицето на бизнесмена Георги Гергов?

 

При поставянето на този въпрос има едно прехвърляне на отговорност от Общинския съвет към Кмета и обратно. Кой е отговорен в крайна сметка?

 

Веселина Томова:

Моето мнение, че отговорността е обща. Но те водят нещата така, че да няма виновен.

 

В какъв смисъл?

 

Веселина Томова:

Обществена тайна е, че има конфликт между Председателя на Общинкия съвет Борислав Гуцанов и Кмета Кирил Йорданов.

 

Но по темата “Търговски дом” този конфликт уж е конфликт, но до нищо не довежда.

От една страна Общинския съвет обвинява Кмета, че е проспал внасянето на вноската от 6 000 лв, с което е дал основание за обезсилване на акциите. ОС е изпратил дори и уведомително писмо до Кмета на Общината през месец март, да предприеме действия пред Централния депозитар за акциите на Общината. В същото време същият този Общински съвет взема решение за възлагане на защитата на интересите на Общината в “Търговски дом” АД на конкретен юрист- адв. Зеленкова.

И какво става? Ако Кметът бездейства, както е в случая, той си има своята тенекийка, която му е дадена от същия този Общински съвет. Бездействието на Кмета е много лесно обяснимо, той казва: “Общинският съвет ме задължи проблемът да се движи от адв.Зеленкова, но тя отказа да сключи договор. При това положение аз съм невинен.”

Защо обаче адв. Зеленкова е отказала да подпише договор, никой не знае. И като тя е отказала, защо Общинския съвет не е избрал друг адвокат или не е казал на Кмета сам да се оправя. Тук дори няма да разнищваме въпроса защо е избрана именно адв. Зеленкова.

 

Искате да кажете, че и двете страни са заинтересовани нищо да не се прави? Това е много сериозно обвинение. 

 

Веселина Томова:

Това не е обвинение, а констатация. Обвиненията трябва да ги повдигне някой друг, но и той неизвестно защо мълчи, въпреки че е получил официален сигнал много отдавна.     

Прокуратурата ли имате предвид?

 

Веселина Томова:

Разбира се. Не може да ти е изпратен Сигнал от институция, като Общинския съвет, за ограбване в такива големи размери и ти да не предприемеш нищо до сега.

 

Имали ли сте срещи с представители на Прокуратурата?

 

Веселина Томова:

 Все още не, но това предстои. Надявам се, че и наблюдаващият прокурор Стефка Якимова и окръжният прокурор Пламен Иванов, ще дадат някакъв отговор за странното бездействие от страна на Прокуратурата.

И тук ще цитирам общинския съветник Бранимир Балачев, който на срещата заяви: “До този момент по всички изискуеми срокове прокурорската проверка трябваше да приключи и да бъде образувано следствено дело.” Ние питаме защо бездейства Общината, защо бездейства Прокуратурата?

 

И как си отговаряте на тези въпроси?

 

Веселина Томова:

Отговорът е повече от очевиден. Интересите са много на високо и залозите са много на високо.

 

И как ще се излезе от този омагьосан кръг?

 

Веселина Томова:

 

Рано или късно все на някого ще му писне тази игра, в която няма печеливши.

“Феста холдинг” се чустват излъгани, въпреки че са най-големият акционер в момента. Дори да не го разбира все още и “Слънчев ден”АД в лицето на г-н Гергов, са излъгани. Защото някой му обещава нещо, което е невъзможно да се случи.

 

В медиите излизат съобщения, интервюта и пресинформации, че единият от акционерите – г-н Гергов, ще строи ЦУМ. И то се обяви, че строителството започва от март месец, категорично. Само по себе си това съобщение е абсолютно манипулативно. Хората просто открито дезинформират гражданите. Не може на г-н Геров да не са му известни елементарни правила при строителството – проекти, изисквания, отстояния от други сгради. За този терен няма никаква градоустройствена и проектна готовност. Защо тогава се тези изявления, за да се противопостави на другия голям акционер? А къде е Общината, която да обясни на г-н Гергов, че дори никакви други проблеми да няма, дори всички да му съдействат, това строителство просто не може да стартира за два месеца. къде е Общината, за да обясни на г-н Гергов, че дори да е собственик на терена, какъвто той не е, пак не може да строи нещо в центъра на Варна, която не е одобрено по план.

 

От къде според Вас тогава е тази убеденост и категоричност на “Слънчев ден”?

 

Веселина Томова:

Ами много просто. Г-н Гергов е получил нечия височайша благословия. На скоро се

обяви, чрез в-к “24 часа” нещо, което мен лично ме порази, като гражданин и като журналист. Имало е среща между Председателя на ОС Борислав Гуцанов, Георги Гергов и Кмета Кирил Йорданов. Уважаемият Георги Гергов е упълномощил Председателя на ОС борислав Гуцанов, да се грижи за неговите акции и да преговаря с другия голям акционер “ Феста холдинг”. Това го пише във вестник “24 часа море”. Ако това не е било точно по този начин казано, както аз го цитирам, значи за мен е още по-изненадващо, че Председателя Борислав Гуцанов не го опровергава вече осми ден.

 

Защото според мен един Председател на ОС, упълномощен от ОС да участва в Общото събрание на Търговското дружество, не може да бъде упълномощен едновременно с това и от един бизнесмен да се грижи за неговите акции. И то забележете кои акции. Акциите, които са обезсилени и са отнети от Общината.  

Няма нищо лошо Председателят да лобира за някого, уж няма законово нарушение.

Но има погазени морални норми.

 

Другият момент е, защо г-н Гуцанов, осуети последното Общо събрание на “Търговски дом”?

Въпреки, че е упълномощен от ОС да отиде на това общо събрание и да гласува, забележете цитата: “както намери за добре”.

 

В същото време, Гуцанов гласува против Дневния ред, осуетява Общото събрание и на практика спасява най-голямия крадец, най-големия престъпник, както го нарекоха на тази среща- Александър Тодоров.

 

Дори и политически е смешно. Защото Гуцанов е представител на едно ляво мнозинство, на БСП, която управлява и в същото време, той защитава тези, срещу които, самият той казва: “Аз съм против тях, аз съм ги дал на Прокуратура, това което са направили, като далавери там в “дупката” и т.н.”.

На практика, той го остави на власт в момента.

Както каза съветникът Красен Железов, уж Гуцанов и Гергов са от БСП, а спасяват Александър Тодоров, който дори вече е председател на МСДС.

На практика излиза, че “Търговски дом” АД е забулен от синьо-червената мъгла. Това е очевидно в момента.

 

Аз не мога да си обясня, моите изключителни уважения към г-н Гергов, че иска да строи, но как той не разбира, че в случая е изигран.

 

Очевидно някой него в момента го лъже, или му казва - ОК, ще ти дадем възможността да направиш ЦУМ, ще ти дадем проект или ще ти одобрим на бързо проект. Но всички да са “за” ЦУМ, това практически не може да стане.

 

Кой лъже и Гергов? Значи тук пак има някаква игра, далавера, която остава скрита не само за варненци, но и за самите участници в играта.

 

На срещата от “Феста холдинг” АД заявиха, че са завели дело срещу “Слънчев ден”, защото според тях е нарушен Търговския закон, щом акциите не са предложени първо на акционерите.

 

Веселина Томова:

Това е още една страна на медала. Ако “Феста холдинг” спечели това дело, “Слънчев ден” отпадат от играта и те стават мажоритарен собственик. Това отново означава, че г-н Гергов остава излъган от хората, които му обещават, че той започва да строи.

 

И Балачев го каза, че  години ще минат, ще има и други акционери, има там къщи, има реституции, има други неща, които хората ще кажат, дали някой е съгласен с това нещо. Плюс това, дори за лаик като мен е ясно, че на това място не може да се построи ЦУМ.

 

И какъв според Вас е изходът?

 

Веселина Томова:

На първо място той изходът трябва да се търси в Прокуратурата и ние ще започнем от там.

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши

Иван Ченчев, БСП: "След като всичко на ГЕРБ им е законно, защо подават оставки?"

Елена Йончева: "Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността"

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"

"ГAЗ" cĸopo мoжe дa фaлиpa зapaди caнĸциитe, пpeдyпpeди Дepипacĸa

Община Кочериново даде поръчки за 11 млн. лв. на жената на зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев - Зорница Атанасова


НОВИНИТЕ
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик" Полицията в Ню Йорк арестува мъж, влязъл с бензин в катедралата "Свети Патрик"

КНДР тества ново тактическо оръжие КНДР тества ново тактическо оръжие

Представят доклада на Мълър за руската афера Представят доклада на Мълър за руската афера

Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма" Европол: "Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма"

Американски миноносец акостира във Варна Американски миноносец акостира във Варна