Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

България - пример в ЕС за лошо управление на средства


27 Юни 2008, Петък

Спрени са европари по още две мерки на САПАРД

 

Спрени са европари по още две мерки на САПАРД

 

ОЛАФ откри нови нередности във фонд "Земеделие"

 

 

Европейската комисия спря още пари за България с блокиране на плащания по две мерки на програма САПАРД. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева в петък, четири седмици преди доклада на Брюксел, в който ще бъдат включени нередностите при усвояването на европейските средства у нас.

 

Ако се стигне до санкции срещу България в мониторинговия доклад, предпазната клауза в сферата правосъдие и вътрешен ред не е единственият вариант, има и други, заяви в петък еврокомисарят по финансово планиране Далия Грибускайте, но без да конкретизира.

 

Поредното блокиране на евросредства се налага заради слабости в Разплащателната агенция, каквато е Държавният фонд "Земеделие". Новите проблеми са били установени при двуседмична проверка на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), направена след мисия на генералната дирекция на ЕК "Земеделие" в края на май и началото на юни.

 

Веднага след одита шефът на земеделския фонд Димитър Тадаръков побърза да обяви, че всичко е минало много добре и се очаква до дни да бъдат възобновени плащанията по спряната през март мярка по САПАРД за преработка и маркетинг на селскостопански и рибни продукти. От Брюксел обаче предупредиха да не прибързваме с изводите.

 

Сега става ясно, че вместо очакваното от Тадаръков отблокиране на проектите за 81 млн. лв., се спират парите за още две мерки - "Развитие и диверсификация на икономическата дейност в селското стопанство" и "Инвестиции в земеделските стопанства".

 

Писмото на генералния директор на Дирекция "Земеделие" на ЕК Жан Люк Демарти с препоръката е дошло късно вечерта в четвъртък в Министерството на земеделието и храните, уточни Плугчиева, която побързала да го обяви, "за да не идва информацията в България по разни други канали".

 

Министърът на земеделието Валери Цветанов обаче не можа да съобщи какъв е размерът на замразените сега средства и колко проекта ще бъдат засегнати, както и конкретните причини и проекти, заради които Брюксел отново ни налага ограничителната мярка.

 

"Писмото е едва 12-15 реда и в него няма нищо конкретно", каза Цветанов.

 

Финансовият министър Пламен Орешарски каза пред репортери в НС, че късно снощи е бил информиран за подготвяното писмо на ЕК, но все още не разполага с него. Той предположи, че в писмото дори няма детайли. Доколкото съм информиран, става въпрос за нарушения, установени от последните одитни мисии у нас, но в какъв размер са средства, не мога да отговоря, добави Орешарски.

 

Говорител на ЕК обаче съобщи по-късно, че в София са изпратени две писма, едното от които съдържа конкретни препоръки за отстраняване на констатираните слабости в системата за контрол и специално при провеждането на тръжните процедури.

 

"Установени са случаи на слабости и съмнения за грешки при прилагането на програма САПАРД", каза агроминистърът, но не можа да уточни нито за колко случая става въпрос, нито дали проблемите са свързани с работата на фонда или със злоупотреби от страна на бенефициентите, получаващи 50 на сто субсидия по одобрените им проекти.

 

Назначена била обаче спешно работна група, която до понеделник трябвало да идентифицира конкретните проблемни проекти и да изготви екшън план.

 

Плугчиева съобщи, че от Брюксел са поискали този план да бъде изпратен при тях до 31 юли, но София ще изпрати още на 1 юли хора, с които да се обсъдят мерките за преодоляване на слабостите, за да започнат да се прилагат.

 

Прави се функционален анализ и персонална оценка за вината на служителите в Държавен фонд "Земеделие" и при нужда ще се вземат необходимите мерки, каза Цветанов в отговор на въпрос не смята ли да направи персонални промени в земеделския фонд.

 

Бившият агроминистър Нихат Кабил се закани да направи смени в мениджмънта при спирането на първата мярка, но вместо това бе отстранен самият той.

 

България – пример за лошо управление

 

Известните вече факти с нарушенията на България при усвояването на еврофондовете ще бъдат взети предвид и от Европейската сметна палата като пример за необходимостта да се отнасяме по-строго към подобни случаи на лошо управление на средствата в която и да е страна член на ЕК, заяви в петък комисарят по финансово планиране и бюджет Далия Грибускайте, цитирана от БНР..

 

Примерът не е най-добрият възможен и той ще се отрази върху преговорите, които ЕС води с други страни за присъединяване.

 

Грибускайте добави, че ако се стигне до санкции срещу България в мониторинговия доклад, предпазната клауза в сферата правосъдие и ред не е единственият вариант, има и други, но не пожела да ги коментира. Според нея една от причините за проблемите на България с усвояването на еврофондовете е е липсата на надеждна и стабилна администрация, която да работи прозрачно.

 

Нямало опасност за финансирането на рибарите

 

"Няма опасност за парите, предвидени по оперативната програма за рибарството", каза още Плугчиева по повод притесненията отпреди два дни, че заради липсата на лицензирани риболовни пристанища страната може да се размине със 108 млн. евро. Тя допълни, че са предприети стъпки за наваксването на старта на програмата, чиито мерки все още не са отворени за проекти.

 

Уточнени са проблемите с категоризацията на пристанищата като риболовни и особено на собствеността на земите под тези портове, каза Валери Цветанов. За да започне финансирането на програмата е необходимо да се създаде необходимия административен капацитет и да се адаптират информационните системи.

 

В пътния фонд - все така незадоволително

 

Правителството ще е готово във вторник с доклада до ЕК за състоянието на агенциите по програма ФАР в министерствата на регионалното развитие, на икономиката и енергетиката, на финансите и по труда и социалната политика, съобщи веципремиерът.

 

С изключение на пътния фонд, където работата е незадаволителна, в останалите ведомства липсвали пропуски и са получили добра оценка, каза Плугчиева. Тя допълни, че одобреното от кабинета вчера преструктуриране на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в Национална агенция "Пътна инфраструктура" на подчинение на МС ще стане веднага след одобрението на промените в Закона на пътищата от парламента.

 

Вече се обсъждат конкретни имена за мениджмънта на бъдещата агенция, каза Плугчиева и не изключи възможността да се обяви конкурс за директор и негови заместници. Евентуално такова решение ще трябва да вземе самият премиер, тъй като се предвижда той да назначава ръководството.

 

Плугчиева каза още, че в понеделник ще има отново среща с министрите Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов, за да набележат следващите стъпки по преодоляването на проблемите в пътния фонд, за да се отблокират спрените от ЕС пари по десет проекта, финансирани по ФАР. Тогава ще е готов и анализът за проектите по ИСПА, също засегнати от рестриктивните действия на Брюксел, както и ще се финализира темата с проектите по Оперативната програма "Транспорт" за магистралите "Струма", "Марица" и "Хемус".

 

 

mediapool.bg

 

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

"Ние сме били филтрирани". Пътят на Пламен Георгиев от "Ало, Ваньо" до Валенсия

Лъжата за хубавия живот в НРБ

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Защо са важни местните избори?

Швейцарска телевизия разказва за "мръсната тайна на българското земеделие"


НОВИНИТЕ
"Златен Орфей" се завръща след 20 години "Златен Орфей" се завръща след 20 години

България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум

Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия
ЕВРОПА
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания

Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България. Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България.

Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август

Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка