Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Сдружението на младите психолози в България ще се бори с демотивацията на младите


26 Юли 2010, Понеделник

Петя Събева: “Проблемът не е в образователната ни система. По-скоро липсата на съпътстващи дейности, които да подпомогнат младите в тяхното личностно развитие”

 

Проект “За младежка заетост” стартира във Варна този месец. Водеща организация е Сдружението на младите психолози в България в партньорство с търговската гимназия “Г.С. Раковски”.

 

“Целта е да се осмисли свободното време на младите хора, чрез кариерно ориентиране и стимулиране на инициативност и предприемачество”, посочи Димана Митева, ръководител на проекта. По думите й, темата на проекта не е случайно избрана. Освен че 2010 г. е обявена за година на младежката заетост, проучвания са показали, че в страната има недостиг на информация за възможностите и европейските практики в тази насока.

 

В рамките на дейностите по проекта младите хора ще имат възможност да развият личните и социалните си умения чрез развиване на иновативни дейности. Специалните интерактивни обучения трябва да подпомогнат професионалното им ориентиране в зависимост от личностните им особености и вродени таланти.

 

“Проблем за младите хора в България е слабата им мотивация. Затова е необходимо те да бъдат обхванати в областта на кариерната им ориентация още в средното образование. Нещо, което в Европа се прави още в началното училище”, заяви Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози.

 

На въпроса как се обяснява демотивацията у младите, тя отговори:

“Българинът е устроен така, че да може всичко и да разбира от всичко. Докато се опитваме да произвеждаме всестранно развити личности обаче, децата губят своя собствен път”, и още:

“Проблемът не е в образователната ни система. По-скоро липсата на съпътстващи дейности, които да подпомогнат младите в тяхното личностно развитие. Това спокойно може да прави и училищния психолог, но в България, за съжаление, такива няма във всички училища”.

 

Интересно по отношение на проекта е, че той има две целеви групи. Освен гимназисти, той обхваща и млади специалисти и студенти по психология и социални дейности на възраст между 19 и 35 години. Те ще бъдат обучавани по първи модул на проекта, който трябва да им даде умения за работа в областта на кариерното ориентиране. Именно подготвените специалисти ще провеждат кариерните консултации и тренинги с ученици, които са предвидени във втория модул.

 

И двата модула са все още отворени, стана ясно още днес. До края на месеца всеки желаещ специалист може да заяви участието си в проекта в Сдружението на младите психолози. Същото важи и за учениците.

“Търговската гимназия ни е партньор, защото те потърсиха сътрудничество с нас. Това обаче не означава, че проектът не може да обхване ученици от всички училища в града”, заяви Събева.

 

Проектът “За младежка заетост” е на стойност 5000 лв., финансирани от Община Варна. Специалистите взели участие в него ще получат сертификат и заплащане за реализираната работа.

 

 

 

Ирина Карпузанова

 

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Денят, който промени Америка: 56 г. от убийството на Джон Кенеди

Кисинджър: Конфликт САЩ-Китай може да е по-лош от Първата световна война

Номинацията на Цацаров е част от големия план

Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности


НОВИНИТЕ
Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето

Радинела Чушева е новата „Мис България” Радинела Чушева е новата „Мис България”

Днес е Денят на Българската адвокатура! Днес е Денят на Българската адвокатура!

Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев

„Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС „Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС
ЕВРОПА
ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП

Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин