Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Сдружението на младите психолози в България ще се бори с демотивацията на младите


26 Юли 2010, Понеделник

Петя Събева: “Проблемът не е в образователната ни система. По-скоро липсата на съпътстващи дейности, които да подпомогнат младите в тяхното личностно развитие”

 

Проект “За младежка заетост” стартира във Варна този месец. Водеща организация е Сдружението на младите психолози в България в партньорство с търговската гимназия “Г.С. Раковски”.

 

“Целта е да се осмисли свободното време на младите хора, чрез кариерно ориентиране и стимулиране на инициативност и предприемачество”, посочи Димана Митева, ръководител на проекта. По думите й, темата на проекта не е случайно избрана. Освен че 2010 г. е обявена за година на младежката заетост, проучвания са показали, че в страната има недостиг на информация за възможностите и европейските практики в тази насока.

 

В рамките на дейностите по проекта младите хора ще имат възможност да развият личните и социалните си умения чрез развиване на иновативни дейности. Специалните интерактивни обучения трябва да подпомогнат професионалното им ориентиране в зависимост от личностните им особености и вродени таланти.

 

“Проблем за младите хора в България е слабата им мотивация. Затова е необходимо те да бъдат обхванати в областта на кариерната им ориентация още в средното образование. Нещо, което в Европа се прави още в началното училище”, заяви Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози.

 

На въпроса как се обяснява демотивацията у младите, тя отговори:

“Българинът е устроен така, че да може всичко и да разбира от всичко. Докато се опитваме да произвеждаме всестранно развити личности обаче, децата губят своя собствен път”, и още:

“Проблемът не е в образователната ни система. По-скоро липсата на съпътстващи дейности, които да подпомогнат младите в тяхното личностно развитие. Това спокойно може да прави и училищния психолог, но в България, за съжаление, такива няма във всички училища”.

 

Интересно по отношение на проекта е, че той има две целеви групи. Освен гимназисти, той обхваща и млади специалисти и студенти по психология и социални дейности на възраст между 19 и 35 години. Те ще бъдат обучавани по първи модул на проекта, който трябва да им даде умения за работа в областта на кариерното ориентиране. Именно подготвените специалисти ще провеждат кариерните консултации и тренинги с ученици, които са предвидени във втория модул.

 

И двата модула са все още отворени, стана ясно още днес. До края на месеца всеки желаещ специалист може да заяви участието си в проекта в Сдружението на младите психолози. Същото важи и за учениците.

“Търговската гимназия ни е партньор, защото те потърсиха сътрудничество с нас. Това обаче не означава, че проектът не може да обхване ученици от всички училища в града”, заяви Събева.

 

Проектът “За младежка заетост” е на стойност 5000 лв., финансирани от Община Варна. Специалистите взели участие в него ще получат сертификат и заплащане за реализираната работа.

 

 

 

Ирина Карпузанова

 

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Партия ВМРО и ВСС: две организации - една цел

Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим

Децата в Норвегия и истории като по Кафка...

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания


НОВИНИТЕ
Кобрата оглави ранглистата на IBF Кобрата оглави ранглистата на IBF

Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна
ЕВРОПА
Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

Ключова среща на Борис Джонсън с Юнкер за Брекзит Ключова среща на Борис Джонсън с Юнкер за Брекзит

Европейският парламент се събира за първото си заседание в новия политически сезон Европейският парламент се събира за първото си заседание в новия политически сезон

Финансовите министри на ЕС обсъдиха данъчни мерки за борба с климатичните промени Финансовите министри на ЕС обсъдиха данъчни мерки за борба с климатичните промени