Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Доц. Виолета Йотова, ендокринолог: “Необходимо е обществеността да бъде по-запозната с рисковете на диабета”


04 Ноември 2009, Сряда


 

Водещи ендокринолози от дружеството по ендокринология във Варна ще изнесат лекции и събеседвания с диабетноболни.

 

Инициативата е във връзка с Международния ден за борба с диабета и ще постави началото на 5-годишна кампания за обучение на пациенти и на обществото, като цяло за диабета.

“Ще бъдат обхванати темите за здравословното хранене, за инсулиновото лечeние и техника на инсулиновите инжекции, както и профилактика на острите и хронични усложнения на диабета”, посочи проф. Валентина Цанева.

 

По думите й, въпреки задълбочаването на познанията относно диабета като заболяване, науката все още е безсилна пред три основни проблема.

“На първо място това е нарастващата честота на диабета. Aко през 80-те години на 20 в. едно дете от Финландия има четиридесет пъти по-голям риск да заболее, отколкото някой свой връстник от Китай или Япония, сега този географски фактор не съществува и нивата на честота на заболяване вече са почти уеднаквени и продължават да растaт”, поясни тя.

 

Другите два проблема, които бяха посочени са липсата на адекватни способи да се спре автоимунното разрушаване на бета клетките, които отговарят за производството на инсулин в организма, независимо от това колко рано е бил диагностициран пациента, както и липсата на по-адекватно лечение от съществуващото сега.

 

По последния проблем проф. Цанева коментира следното:

“От 1921 г. досега все още инсулиновите инжекции остават единствено животоспасяващо, най-сигурно и най-ефикасно средство. В момента се разработват две алтернативи. Още 1979 г. бяха въведени инсулиновите помпи за непрекъсната подкожна инсулинова импулсия. Те продължават да претърпяват положително развитие, но месечната им поддръжка струва към 300 лв., които Здравната каса не поема. Другата перспектива това е трансплантация на бета клетки, което обаче изисква пациента да се подложи на имуносупресивна терапия доживот”.

 

Според доц. Виолета Йотова от изключителна важност е обществеността да бъде добре запозната със симптоматиката и рисковете от заболеваемост.

“Ако преодолеем тази бариера ще успеем да намалим значително случаите на кетоацидоза, които сега са между 5 и 10 месечно. Диабетната кетоацидоза на практика е последният етап от заболяването, когато човек не е обърнал внимание на симптомите и в крайна сметка постъпва в болница с линейка и може да се стигне до най-лошото”, каза тя и повтори симптомите на заболяването – жажда и сухота в устата, често уриниране и слабеене без да бъде спазвана определена диета.

 

“Както знаете има два типа диабет. Диабет тип 2 е именно този, който се появява в следствие на наднорменото тегло. С това си обясняваме и повишаване на заболеваемостта в Югоизточна Азия, Африка и Южна Америка, където допреди няколко десетилетия тя бе значително по-ниска в сравнение с Европа”, посочи още тя.

 

Към инициативата за подобряване на контрола на захарния диабет и обучение на диабетноболните се включват още студенти от Медицински университет – Варна и Организацията на диабетноболните във Варна.

 

Посочените по-горе лекции ще се проведат в зала 501 на 5-ти етаж в МБАЛ “Св. Марина”. Началния час е 10:30. На телефон 30-28-89 можете да се информирате дали те ще се състоят предвид на ендимичната обстановка.

 

 

Ирина Карпузанова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Колко бие българската полиция

De Profundis: За идиотите, които позволяват на други идиоти да си бъдат идиоти

Да се готвим за ЕС на две скорости и Еврозона с изход

24 развалени пулта. Поименно

България през очите на един чужденец

Всеки четвърти: Циганите трябва да бъдат изгонени от България


НОВИНИТЕ
Български ученици създават „умен“ часовник за незрящи Български ученици създават „умен“ часовник за незрящи

Турция и САЩ подписаха официално за базата Инджирлик Турция и САЩ подписаха официално за базата Инджирлик

11 души заразени с бруцелоза 11 души заразени с бруцелоза

Гърция на предсрочни избори, ако изгубим мнозинството, предупреди Ципрас Гърция на предсрочни избори, ако изгубим мнозинството, предупреди Ципрас

Ивет Лалова спира след Рио 2016 Ивет Лалова спира след Рио 2016
ЕВРОПА
Да се готвим за ЕС на две скорости и Еврозона с изход Да се готвим за ЕС на две скорости и Еврозона с изход

Пращаме за адвокат в съда на ЕС този, който щеше да уволни Борисов Пращаме за адвокат в съда на ЕС този, който щеше да уволни Борисов

"Германия и ЕС пренебрегваха Балканите" "Германия и ЕС пренебрегваха Балканите"

Съдят Варуфакис за хакерство? Съдят Варуфакис за хакерство?

Един загина при опит на голяма група имигранти да преминат под Ламанша Един загина при опит на голяма група имигранти да преминат под Ламанша