Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Варненски цигулар със сертификат от НАСА за пуснати изпълнения в Космоса


13 Август 2009, Четвъртък


 

Варненският цигулар Чавдар Парашкевов е получил сертификат от НАСА за това, че негов диск е звучал в Космоса в края на май тази година.

 

„Един астронавт – Майк Массимино, който посещаваше концертите ми много ги хареса. Подарих му диск, който той от уважение е взел на совалката „Атлантис” в полет от 14 до 24 май. Там той е пускал моя диск, за което после ми даде сертификат”, разказва на пресконференция варненският цигулар, който живее и работи в САЩ.

На срещата с медиите присъства и неговата учителка Анна Ковачева.

 

Чавдар Парашкевов е записал на придобилия вече известност диск произведения само от български композитори: проф. Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев Черкин и Панчо Владигеров.

 

„Имах няколко концерта в САЩ, които бяха много успешни. Дори и на концертите си там завършвам с някои български произведения и хората много ги харесват. Особено тези на Петър Христосков са високо ценени от професионалисти”, сподели Чавдар Парашкевов.

 

Варненският виртуоз заедно с пианистката Наташа Кисленко изнася концерти в щатите Тексас, Флорида и Калифорния.

През август ще се проведе тяхното турне в София, Варна, Пловдив и Плевен. Концертите започват от 20 август в Плевен, а жителите на морската столица ще могат да се запознаят с вуртозните изпълнения на варнененца на 23 август от 19.30 часа в Художествената галерия.

 

„Програмата, която сме предвидили във Варна е по-лека, достъпна за широк кръг публика, но произведенията са много ценни”, разкри цигуларят и добави, че концертът ще бъде благотворителен и средствата ще бъдат дарени на Музикалното училище. Няма да има поставена цена за билет, но всеки ще може да остави такава сума, каквато прецени.

 

Той сподели още с разочарование, че въпросният диск, озвучил Космоса, не е бил приет в България.

Чавдар Парашкевов обясни, че го е предложил на няколко разпространители в България, но всички са отказали с обяснението, че никой не купува класическа музика.

 

Учителката на варненеца каза за него, че е един от най-музикалните и послушни ученици, които е имала и че развитието му като музикант продължава.

 

„Днешната младеж не е възпитана правилно. Тя не слуша нашата музика, как да я хареса? Това зависи и от родителите. Те трябва да възпитат това у децата”, каза Анна Ковачева.

 

Програмата за концерта на Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко предвижда произведения на Хенрих Вияневски, Сергей Прокофиев, Леонид Николаев, Морис Равел и Пабло де Сарасате.

 

 

Елена Кирова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Тома Биков: "Има обществена нагласа да се правят отстъпки на политици"

Явор Божанков: "Г-н Борисов, не е светнала „синя“ лампа, а заря е гръмнала с апартамента на Цветанов!"

Кисьов за Лукарски: "Хора с наколенки и с его за власт днес пишат за подлоги!"

Небостъргачът на "Артекс", който можеше и да не изникне без помощта на ГЕРБ


НОВИНИТЕ
Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души. Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души.

Два тира се блъснаха на "Тракия" Два тира се блъснаха на "Тракия"

Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Регистрациите в КАТ са възобновени Регистрациите в КАТ са възобновени

Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ Апартаментите на властта: И кумицата на Цветанов с ново жилище в блока на зам.-шефа на ГЕРБ
ЕВРОПА
Александър Вучич: "Забавяне на диалога между Прищина и Белград може да подпали региона" Александър Вучич: "Забавяне на диалога между Прищина и Белград може да подпали региона"

Рязко влошаване на промишлената активност в еврозоната през март след брутален спад в Германия Рязко влошаване на промишлената активност в еврозоната през март след брутален спад в Германия

Три остават сигурните партии с евродепутати Три остават сигурните партии с евродепутати

Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит

Вучич увери Европа, че Сърбия е стабилна Вучич увери Европа, че Сърбия е стабилна