Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Варненски цигулар със сертификат от НАСА за пуснати изпълнения в Космоса


13 Август 2009, Четвъртък


 

Варненският цигулар Чавдар Парашкевов е получил сертификат от НАСА за това, че негов диск е звучал в Космоса в края на май тази година.

 

„Един астронавт – Майк Массимино, който посещаваше концертите ми много ги хареса. Подарих му диск, който той от уважение е взел на совалката „Атлантис” в полет от 14 до 24 май. Там той е пускал моя диск, за което после ми даде сертификат”, разказва на пресконференция варненският цигулар, който живее и работи в САЩ.

На срещата с медиите присъства и неговата учителка Анна Ковачева.

 

Чавдар Парашкевов е записал на придобилия вече известност диск произведения само от български композитори: проф. Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев Черкин и Панчо Владигеров.

 

„Имах няколко концерта в САЩ, които бяха много успешни. Дори и на концертите си там завършвам с някои български произведения и хората много ги харесват. Особено тези на Петър Христосков са високо ценени от професионалисти”, сподели Чавдар Парашкевов.

 

Варненският виртуоз заедно с пианистката Наташа Кисленко изнася концерти в щатите Тексас, Флорида и Калифорния.

През август ще се проведе тяхното турне в София, Варна, Пловдив и Плевен. Концертите започват от 20 август в Плевен, а жителите на морската столица ще могат да се запознаят с вуртозните изпълнения на варнененца на 23 август от 19.30 часа в Художествената галерия.

 

„Програмата, която сме предвидили във Варна е по-лека, достъпна за широк кръг публика, но произведенията са много ценни”, разкри цигуларят и добави, че концертът ще бъде благотворителен и средствата ще бъдат дарени на Музикалното училище. Няма да има поставена цена за билет, но всеки ще може да остави такава сума, каквато прецени.

 

Той сподели още с разочарование, че въпросният диск, озвучил Космоса, не е бил приет в България.

Чавдар Парашкевов обясни, че го е предложил на няколко разпространители в България, но всички са отказали с обяснението, че никой не купува класическа музика.

 

Учителката на варненеца каза за него, че е един от най-музикалните и послушни ученици, които е имала и че развитието му като музикант продължава.

 

„Днешната младеж не е възпитана правилно. Тя не слуша нашата музика, как да я хареса? Това зависи и от родителите. Те трябва да възпитат това у децата”, каза Анна Ковачева.

 

Програмата за концерта на Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко предвижда произведения на Хенрих Вияневски, Сергей Прокофиев, Леонид Николаев, Морис Равел и Пабло де Сарасате.

 

 

Елена Кирова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат
ЕВРОПА
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС… ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС…