Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Варненски цигулар със сертификат от НАСА за пуснати изпълнения в Космоса


13 Август 2009, Четвъртък


 

Варненският цигулар Чавдар Парашкевов е получил сертификат от НАСА за това, че негов диск е звучал в Космоса в края на май тази година.

 

„Един астронавт – Майк Массимино, който посещаваше концертите ми много ги хареса. Подарих му диск, който той от уважение е взел на совалката „Атлантис” в полет от 14 до 24 май. Там той е пускал моя диск, за което после ми даде сертификат”, разказва на пресконференция варненският цигулар, който живее и работи в САЩ.

На срещата с медиите присъства и неговата учителка Анна Ковачева.

 

Чавдар Парашкевов е записал на придобилия вече известност диск произведения само от български композитори: проф. Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев Черкин и Панчо Владигеров.

 

„Имах няколко концерта в САЩ, които бяха много успешни. Дори и на концертите си там завършвам с някои български произведения и хората много ги харесват. Особено тези на Петър Христосков са високо ценени от професионалисти”, сподели Чавдар Парашкевов.

 

Варненският виртуоз заедно с пианистката Наташа Кисленко изнася концерти в щатите Тексас, Флорида и Калифорния.

През август ще се проведе тяхното турне в София, Варна, Пловдив и Плевен. Концертите започват от 20 август в Плевен, а жителите на морската столица ще могат да се запознаят с вуртозните изпълнения на варнененца на 23 август от 19.30 часа в Художествената галерия.

 

„Програмата, която сме предвидили във Варна е по-лека, достъпна за широк кръг публика, но произведенията са много ценни”, разкри цигуларят и добави, че концертът ще бъде благотворителен и средствата ще бъдат дарени на Музикалното училище. Няма да има поставена цена за билет, но всеки ще може да остави такава сума, каквато прецени.

 

Той сподели още с разочарование, че въпросният диск, озвучил Космоса, не е бил приет в България.

Чавдар Парашкевов обясни, че го е предложил на няколко разпространители в България, но всички са отказали с обяснението, че никой не купува класическа музика.

 

Учителката на варненеца каза за него, че е един от най-музикалните и послушни ученици, които е имала и че развитието му като музикант продължава.

 

„Днешната младеж не е възпитана правилно. Тя не слуша нашата музика, как да я хареса? Това зависи и от родителите. Те трябва да възпитат това у децата”, каза Анна Ковачева.

 

Програмата за концерта на Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко предвижда произведения на Хенрих Вияневски, Сергей Прокофиев, Леонид Николаев, Морис Равел и Пабло де Сарасате.

 

 

Елена Кирова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна

Д-р Мирослав Ненков за здравната система: Може да бъде реформирана само с огън и меч

Владимир Шейтанов: "Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота"

След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


НОВИНИТЕ
Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец

ВАС: "Връща се  преписката на министъра на околната среда и водите." ВАС: "Връща се преписката на министъра на околната среда и водите."

Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски Градушки и порои унищожиха посевите в десетки села в Свищовско и Левски

Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех
ЕВРОПА
След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия След седем години Меркел инспектира отново войски на НАТО в Германия

Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна." Петър Ганев: "Единна европейска минимална заплата е невъзможна."

Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки Съветът на ЕС ще наказва извършителите на кибератаки

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум