Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проект „Превенция на риска в интернет пространството” ще се бори с опасни за младежите сайтове


25 Юни 2009, Четвъртък


 

Проектът „Превенция на риска в интернет пространството” се осъществява от Сдружение на младите психолози в България със съдействието на район „Владислав Варненчик”.

Срокът на изпълнение е 5-месечен с начална дата 1 юни.

 

На състоялата се днес по този повод пресконференция стана ясно, че идеята на проекта е да предотврати сериозните опасности за децата, в случаите, в които те се регистрират в различни сайтове за запознанства и стават жертва на сексуален и психически тормоз, склоняване към проституция и трафик.

 

Дейностите и целите на проекта разясни участникът в него Ралица Маркова.

По думите й децата в интернет пространството са най-активни, но и най-потърпевши.

„Могат да усъвършенстват език, да развият културен обем, но също така могат да станат жертви на сексуален и психически тормоз. Могат да се научат сами как да си приготвят наркотични вещества, както и как да им бъдат доставени такива до дома. Често игрите,с които се занимават, са свързани с насилие и това води до агресия от тяхна страна”, обясни още Ралица Маркова.

 

Сред целите на проекта тя посочи ефективна превенция, повишаване информираността на родители и деца, и подпомагане работата на организации.

От изнесената от нея информация стана ясно, че основните дейности, предвидени в проекта са 4.

 

Първата е свързана с провеждане на проучване сред 100 деца и 50 родители в района относно степента на информираност в сферата на безопасния интернет.

 

Друга предвидена дейност е разработването на методология за превенция на опасния интернет, която ще бъде предназначена за работа с целевите групи и ще обхваща 1000 души.

 

Третата дейност в проекта е разработване на пилотни броеве на наръчник за родителя, който да обхване опасностите в интернет пространството.

Целевата група обхваща 1500 деца.

 

Последната дейност по проекта е публична и е свързана с организиране на семинар, на който ще бъдат представени резултатите от проучването, методологията и наръчника за родителя.

Той обхваща 30 преки и над 2000 непреки ползватели на информацията.

 

Директорът на дирекция „Превенции” към община Варна Светлана Коева поясни, че общината подпомага проекта с 5000 лв. и добави, че най-важната цел е родителите и децата да бъдат информирани за опасностите.

 

По думите на д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” причината проучването да бъде проведено в район „Владослав Варненчик” е тази, че там има най-много млади хора.

Той добави още, че около 50 са тийнейджърите, които подпомагат своите връстници по различни социални програми.

 

„В днешно време децата са по-грамотни технически от родителите. Родителят е спокоен, когато детето му е в другата стая и е на компютъра, но не си дава сметка, че и тогава то не е защитено, заради опасностите в интернет пространството”, завърши Светлана Коева.

 

 

Елена Кирова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"