Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проект „Превенция на риска в интернет пространството” ще се бори с опасни за младежите сайтове


25 Юни 2009, Четвъртък


 

Проектът „Превенция на риска в интернет пространството” се осъществява от Сдружение на младите психолози в България със съдействието на район „Владислав Варненчик”.

Срокът на изпълнение е 5-месечен с начална дата 1 юни.

 

На състоялата се днес по този повод пресконференция стана ясно, че идеята на проекта е да предотврати сериозните опасности за децата, в случаите, в които те се регистрират в различни сайтове за запознанства и стават жертва на сексуален и психически тормоз, склоняване към проституция и трафик.

 

Дейностите и целите на проекта разясни участникът в него Ралица Маркова.

По думите й децата в интернет пространството са най-активни, но и най-потърпевши.

„Могат да усъвършенстват език, да развият културен обем, но също така могат да станат жертви на сексуален и психически тормоз. Могат да се научат сами как да си приготвят наркотични вещества, както и как да им бъдат доставени такива до дома. Често игрите,с които се занимават, са свързани с насилие и това води до агресия от тяхна страна”, обясни още Ралица Маркова.

 

Сред целите на проекта тя посочи ефективна превенция, повишаване информираността на родители и деца, и подпомагане работата на организации.

От изнесената от нея информация стана ясно, че основните дейности, предвидени в проекта са 4.

 

Първата е свързана с провеждане на проучване сред 100 деца и 50 родители в района относно степента на информираност в сферата на безопасния интернет.

 

Друга предвидена дейност е разработването на методология за превенция на опасния интернет, която ще бъде предназначена за работа с целевите групи и ще обхваща 1000 души.

 

Третата дейност в проекта е разработване на пилотни броеве на наръчник за родителя, който да обхване опасностите в интернет пространството.

Целевата група обхваща 1500 деца.

 

Последната дейност по проекта е публична и е свързана с организиране на семинар, на който ще бъдат представени резултатите от проучването, методологията и наръчника за родителя.

Той обхваща 30 преки и над 2000 непреки ползватели на информацията.

 

Директорът на дирекция „Превенции” към община Варна Светлана Коева поясни, че общината подпомага проекта с 5000 лв. и добави, че най-важната цел е родителите и децата да бъдат информирани за опасностите.

 

По думите на д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” причината проучването да бъде проведено в район „Владослав Варненчик” е тази, че там има най-много млади хора.

Той добави още, че около 50 са тийнейджърите, които подпомагат своите връстници по различни социални програми.

 

„В днешно време децата са по-грамотни технически от родителите. Родителят е спокоен, когато детето му е в другата стая и е на компютъра, но не си дава сметка, че и тогава то не е защитено, заради опасностите в интернет пространството”, завърши Светлана Коева.

 

 

Елена Кирова

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Денят, който промени Америка: 56 г. от убийството на Джон Кенеди

Кисинджър: Конфликт САЩ-Китай може да е по-лош от Първата световна война

Номинацията на Цацаров е част от големия план

Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности


НОВИНИТЕ
Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето

Радинела Чушева е новата „Мис България” Радинела Чушева е новата „Мис България”

Днес е Денят на Българската адвокатура! Днес е Денят на Българската адвокатура!

Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев

„Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС „Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС
ЕВРОПА
ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП

Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин