Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Правителството намали наполовина прогнозата за приходи от тол системата


Сподели:
08 Ноември 2019, Петък

Автобусите няма да заплащат тол такси

Приходите от тол системата през 2020 г. ще са наполовина по-малко от предварителните прогнози на министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Новите очаквания на ведомството са постъпленията да достигнат 746.3 милиона лева. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова по време на изслушването й в ресорната комисия в парламента.

„450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от тол такси за използване на републиканската пътна мрежа от тежкотоварни автомобили над 3.5 тона и 296.3 млн. лв. от електронни винетки. Така постъпленията от таксите за ползване на републиканската пътна мрежа догодина ще са общо 746.3 млн. лв.“, заяви министър Аврамова.

Припомняме, че първоначално правителството се хвалеше, че ще се събират по 1.2 млрд. лв. годишно, но след това, когато много експерти разкритикуваха обхвата и непосилния размер на заложените такси, сумата беше занижена двойно.

Според обявения вчера обхват на тол системата от Агенция „Пътня инфраструктура“ (АПИ) автобусите няма да плащат тол такси, каквато идея имаше по-рано. Безплатни остават и 14 000 км от републиканската пътна мрежа, възлизаща на общо около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3.5 т. са длъжни да купуват е-винетка. Безплатни остават също и 20 000 км общински пътища.

Министър Аврамова информира народните представители и за напредъка по въвеждане в експлоатация на Електронната система за таксуване. От думите ѝ стана ясно, че първият етап от нея – таксуването на база време, или т.нар. електронна, е напълно завършен. Приет е вторият – таксуване на база изминато разстояние (тол такса).

Таксите предстои да бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. В началото на декември, преди да изтече крайният срок за подаване на предложения, консултантът на АПИ – Световната банка, ще организира форум за електронната система за събиране на пътни такси.

След обявяване на тарифите за обществено обсъждане ще започне и вторият тестови етап на тол системата – с бордови устройства в предоставени от транспортния бранш превозни средства. Първият етап от тестовия период започна на 16 август и обхвана издаването на маршрутни карти и тол калкулатор, чрез който по тестови тарифи превозвачите имат възможност да изчислят цената на традиционните си маршрути и да планират бюджетите си за 2020 г.


Източник: economic.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!

Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”.

Отворено писмо до премиера: 1/5 от данъците на гражданите да остават в общините


НОВИНИТЕ
Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка

Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия

Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019 Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019