Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Кипър отнема "златните паспорти" на 26 чужденци


Сподели:
08 Ноември 2019, Петък

Кипърското правителство обяви, че ще отнеме "златните паспорти" на 26 богати чуждестранни инвеститори и членове на семействата им от страни извън ЕС, предаде Би Би Си.

Вътрешният министър Константинос Петридис не каза имената на въпросните хора. Твърде се, че сред тях са деветима руснаци, осем камбоджанци и петима китайци. Според ЕС тези схеми може да прикриват измами. Кипър предлага европейски паспорти срещу инвестиции в размер на най-малко 2 милиона евро.


По думите на Петридис са били допуснати грешки при обработването на някои от молбите за гражданство. За останалите неевропейски граждани сред двадесет и шестимата се предполага, че са от Малайзия, Кения и Иран.
През януари Европейската комисия предупреди държавите членки да затегнат проверките на неевропейските граждани, които искат да придобият паспорти срещу инвестиции. Има опасения, че т.нар. златни паспорти може да са вход за ЕС за престъпни групи или правителствени служители, които искат да перат големи суми пари или да укриват данъци.


Петридис каза, че решението да се отнемат кипърските паспорти на 26 човека е дошло след разследването на девет инвестиционни случая.


Пред Би Би Си той коментира, че се разглеждат случаи на натурализация отпреди 2018 г. "Това е според насоки от ЕС, че когато се променят критериите, трябва да има втора проверка", уточни министърът, като припомни, че тази година Кипър е въвел 11 категории "високорискови индивиди, изключени от кандидатстването".


Една от категориите включва хора, заемащи обществена длъжност. За тях се смята, че носят риск от корупция заради известността и влиянието си. Кипър вече изключва и хора, осъждани или разследвани в страната си, свързани с незаконна организация, или такива, които са обект на международни санкции.


Втората проверка включва около 2 хил. притежатели на паспорти, посочи Петридис. Най-голямата група кандидати са руснаци и китайци.


За малайзиеца се подозира, че е бизнесменът Джо Лоу, издирван във връзка с голям инвестиционен скандал. Във вторник кипърският вестник "Политис" съобщи, че той е получил кипърски паспорт.


Руският ежедневник "Российская газета" писа, че милиардерът и руски бизнесмен Олег Дерипаска също е кандидатствал за кипърски паспорт.


Кипър започна да прилага схемата за "златни паспорти" в опит да подпомогне възстановяването си от финансовата криза през 2013 г. В резултат почти 4 хил. неевропейски граждани (инвеститори и членове на семействата им) получиха кипърски паспорти, а страната спечели около 6 милиарда евро.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!

Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”.

Отворено писмо до премиера: 1/5 от данъците на гражданите да остават в общините


НОВИНИТЕ
Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка

Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия

Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019 Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019
ЕВРОПА
ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода