Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Генка Шикерова: "Докараха обществото до апатия"


Сподели:
05 Ноември 2019, Вторник

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю  известната разследваща журналистка Генка Шикерова. 
Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна.

Срещнахме се с Генка Шикерова в Бон по време на посещението ѝ в Дойче Веле с група журналисти от Източна Европа по покана на фондация "Фридрих Науман".

ДВ: Както се казва: проклятие е да живееш в интересни времена, но ние попаднахме точно в такива - времена на промени, в които технологиите специално в сферата на медиите се развиват светкавично, а това не може да не даде отражение на съдържанието. Виждате ли връзка между двете неща?

Генка Шикерова: Качеството на съдържанието в България пада право пропорционално на интересното, което се случва в обществено-политическия живот. Що се отнася до технологичното развитие - категорично, защото всичко трябва да става много бързо, трябва да се разпространява веднага и така имаме сериозно разсейване на информация, на съдържание, което е тежък проблем и води до объркване на аудиторията.

ДВ: Това е всъщност случаят, в който всеки може да бъде журналист. Нещо повече - всеки може да бъде медия. Какво остава при това положение за класическите медии?

Шикерова: Аз мисля, че въпреки всичко има ниша за класическите медии от гледна точка на това, че публиката има нужда някой да верифицира една новина доколко тя е истинска, доколко е качествена. Да, т.нар. гражданска журналистика също има своята ниша, но все пак говорим за нещо, чиято достоверност не може да бъде гарантирана от никого.

ДВ: Споделяте ли мнението, че на съвременните потребители на медийни продукти като че ли не им се мисли особено?

Шикерова: Естествено, че не им се мисли. И това е част от общото развитие на обществото. Няма абсолютно никаква съпротива по отношение на това какво се получава като информация. Хората не се замислят и не си задават въпроси: възможно ли е това да се случи, не е ли възможно да се случи, кой го казва, защо го казва... Информацията просто тече.

ДВ: Как при това положение можем да говорим за стандарти, за подтикване на аудиторията към размисъл?

Шикерова: Обществото има нужда от това нещо - аз го виждам и в момента. Обаждат ми се хора, които ми споделят: "Казаха ми, че само Вие можете да ми помогнете". Те вече виждат, че институциите не работят. Виждат, че има наистина проблем в обществото. И се обаждат - вече стигнали до момента, в който ножът е опрял до кокала, както се казва. И разбират нуждата от това да има качествена журналистика. Звънят и казват: "Само Вие можете да ми помогнете, аз имам проблем". Само че хората, които могат да им помогнат като журналисти, вече не работят в сферата на журналистиката.

ДВ: Вие продължавате ли разследванията си?

Шикерова: В момента съм безработна, но наблюдавам, виждам какво се случва в обществото и реагирам. А единственият начин, по който мога да реагирам в момента, е в социалните мрежи. Интересуват ме темите, които винаги са ме интересували: неща, свързани с нарушаването на правилата.

ДВ: Различна ли е, според Вас, медийната среда в България в сравнение с тази на Запад?

Шикерова: Западните държави имат много по-сериозни традиции по отношение на медиите. И дори там нещата в момента да са зле, те не могат да са толкова зле, колкото са в България - по простата причина, че тук самото общество, по мое мнение, има съвсем друго разбиране и съвсем друго отношение към журналистиката и към функцията на журналистиката да бъде пазител на обществения интерес.

ДВ: В какво бихте упрекнали политиците и в какво - журналистите?

Шикерова: В апатия. И в това, че докараха обществото до състояние на апатия.

ДВ: Необратима ли е тази тенденция? Или все пак може да бъде преобърната?

Шикерова: От гледна точка на това, което ми се случва през последните няколко месеца, смятам, че тази тенденция е необратима.

Източник: dw.com

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!

Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”.

Отворено писмо до премиера: 1/5 от данъците на гражданите да остават в общините


НОВИНИТЕ
Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка

Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия

Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019 Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019