Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Германската "Силициева долина" е наследство от бившата ГДР


Сподели:
05 Ноември 2019, Вторник

През 90-те години, след като се настанява в бившата Източна Германия, американският гигант в производството на микропроцесори Ей Ем Ди (AMD) изпраща около 200 инженери в Тексас за обучение в офисите на компанията

"За по-малко от два дни, те обясниха функционирането на чиповете почти по-добре от специалистите в централата", спомня си Карин Ратс, която вече над 20 години работи в завода в Дрезден, в момента е собственост на американците от "Глоубълфаундрис" (Globalfoundries).


Падането на Берлинската стена доведе до деиндустриализация и масова безработица в източната част на Германия, но специалистите в областта на електрониката останаха един от скритите козове на региона.

В производителя на микропроцесори от Дрезден "Роботрон" (Robotron) работеха до 70 хил. души. Тези специалисти са невероятно добре обучени благодарение на годините на ГДР и "обратното инженерство", тоест умението, развито от комунистическия режим да копира западните технологии, разказва Карин Ратс.

Тъй като снабдяването със западно оборудване е било незаконно, бавно и скъпо, научните сътрудници в ГДР са разработили през 80-те години чип, който предшества този на големия им западен конкурент "Сименс" (Siemens). Този чип е можел да побере впечатляващите 60 страници текст, но никога не е бил произвеждан серийно.

След обединението на Германия през 1990 година първото регионално правителство на Саксония бързо е признало потенциала на сектора.

Все повече западни компании, привлечени от евтините инвестиции и изобилието от добре обучени служители, са се настанили успоредно до бившите инженери от "Роботрон", които сега са станали предприемачи в сферата на високите технологии.

Секторът, за който в момента работят 65 хил. служители, е сравним с мащаба на някогашния "Роботрон". Благодарение на него брутният вътрешен продукт на човек от населението на Саксония е 31 хил. евро, повече от четирите други провинции на бившата Източна Германия.

"Глоубълфаундрис" и бившата марка на "Сименс" "Инфинеон" (Infineon) произвеждат тук компоненти за автомобили и смартфони или по-специфични чипове за паспорти или електрически трансформатори.

Специалистите са "много важен ресурс за нас, който си оспорваме" с 2 хил. компании в региона, твърди Томас Моргенщерн, директор на завода "Глоубълфаундрис".

Гигантите "Инфинеон" и "Глобалфаундрис" наемат десетки стажанти годишно, а инженерите излизат от престижния Технически университет в Дрезден или от други изследователски институти в региона.

Населението на Германия обаче застарява. Страховете от липса на квалифицирана работна ръка наистина съществуват и има много да неща, които трябва да направим, посочва Ралк Бретшнайдер, директор в "Инфинеон", който отговаря за операциите в Дрезден.


Източник: dnevnik

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!

Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”.

Отворено писмо до премиера: 1/5 от данъците на гражданите да остават в общините


НОВИНИТЕ
Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка

Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия

Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019 Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019
ЕВРОПА
ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода