Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Медиците с готовност за национална стачка, искат яснота по бюджета


Сподели:
25 Октомври 2019, Петък

Медицинските специалисти настояват да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването.

Те искат да знаят разбивка по пера, както и да ни бъдат предоставени правилата, по който ще се разходват публичните средства. Това да стане до 31 октомври очакват медицинските специалисти.

Те изказват няколко свои искания, които, ако не бъдат изпълнени, заявяват стачната си готовност. Още от понеделник 28 октомври 2019 г. започват символични предупредителни протести в цялата страна.

Ако исканията им не бъдат изпълнени до определения срок, заявяват готовност за излизане вефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната, пишат медиците. Те имат готовност за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ги подкрепят, а именно. Това са Синдикат на надзирателите в затворите СФСМВР и по-малки синдикати от страната, Специализанти, Пациентски организации и други.

Своето искане те са изпратили до здравния министър Кирил Ананиев с копие до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Бисер Петков и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.

Медиците искат да знаят предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, съобразно исканията ни от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи.

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

Медиците искат да знаят кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност за финансирането. "Изискваме яснота и за това какво ще се случи с медицинските специалисти работещи извън лечебните заведения, а именно: Детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, Домове за медико социални грижи, Старчески домове и други", пишат в писмото си до Ананиев медиците.

Медицинските специалисти са наясно, че само увеличаването на заплатите на медицинските специалисти не могат да решат проблемите с лошите условия на труд и липсата на кадри в системата. Това е причината те да настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ).

Медиците настояват да имат клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година. Те искат да има ти писмено становище от здравния министър за промяна в Закона на съсловните организации.

Медицинските специалисти смятат, че техните искания могат да бъдат изпълнени в кратки срокове.

Те настояват от управляващите да се ангажират със срокове за:

Премахване на търговските дружества;
Промяна в категорията труд;
Задължително изготвяне на стандарти;
Остойностяване на труда на медицинските специалисти.
Сестринска акушерска и физиотерапевтична практика, но по правила и обвързано с финансиране от НЗОК, настояват в писмото до Кирил Ананиев.

Припомняме, на 11 септември десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред парламента с искания за достойно заплащане. Те поискаха две минимални заплати да стане стартовата заплата.
Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!

Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”.

Отворено писмо до премиера: 1/5 от данъците на гражданите да остават в общините


НОВИНИТЕ
Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка Журналистката Лили Тодорова е загиналата в Рила туристка

Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов Делото КТБ продължава, адвокати ще питат основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия Опозиционен сенатор се обяви за временен президент на Боливия

Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019 Варна - с две номинации в Годишните награди за туризъм 2019
ЕВРОПА
ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания

Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода Извънредно положение в Италия - Венеция, Матера и Капри под вода