Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Саудитският посланик: "В България има много възможности за инвестиции"


Сподели:
23 Октомври 2019, Сряда

Интервю на посланикът на Кралство Саудитска Арабия в София

Ваше превъзходителство, преди няколко дни бяха въведени нови туристически визи за гражданите на 49 държави, включително и България. Как ще коментирате това решение? Какви са перспективите пред двустранните отношения в туристическия сектор?

- Въвеждането на туристическите визи е историческа стъпка, част от стратегията „Визия 2030“ на Кралство Саудитска Арабия, която цели постигането на по-голяма откритост и засилване на комуникациите с останалата част на света, като същевременно подкрепя усилията, насочени към икономическа диверсификация и развитие в страната. Новият визов режим за туристи ще позволи на посетителите в кралството от всички краища на света да усетят прочутото арабско гостоприемство, характерно за Саудитска Арабия и нейните граждани. Туристите ще имат възможност да се запознаят отблизо с многобройните дестинации и исторически паметници в страната. Саудитска Арабия приютява изобилие от уникални археологически и туристически обекти, като например историческият комплекс Дирия, региона на град Ула, където се намира древното селище Мадаин Салех заедно с други археологически находки, историческият комплекс в град Джеда и много други местности, които са в списъка на обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Саудитска Арабия е известна с разнообразния си климат в различните райони на страната, което може да бъде усетено от туристите, посещаващи планинските райони, изобилстващи от живописни природни гледки, като например районът на планината Абха или в районите, разположени на брега на Червено море, или пък пустинята Руб ал-Хали и нейните плаващи пясъци.

Саудитска Арабия се стреми да заздрави отношенията с България във всички области, включително и в туристическия сектор. В нашите две страни са налице чудесни предпоставки за развитие на този сектор. Саудитската комисия по туризъм и национално наследство и Министерството на туризма на Р. България подписаха през 2016 г. меморандум за сътрудничество в областта на туризма и ние желаем да задействаме този меморандум, за да можем да се възползваме от възможностите, които туризмът предоставя за постигането на сближаване и хармония между различните народи. Освен това този сектор е изключително перспективен от инвестиционна гледна точка.

- България и Саудитска Арабия подписаха през септември т.г. договор за изграждане на газопровод (т.нар. „Балкански поток“) на стойност 1.102 млрд. евро. Очакват ли се други подобни сделки? Планира ли вашата държава инвестиции в българската икономика?

- Волята на ръководствата на двете държави имаше важна роля за укрепването на двустранните връзки. По време на визитата на Н.Пр. г-н Бойко Борисов в Рияд през ноември 2017 г. бяха подписани редица споразумения и меморандуми за разбирателство между нашите държави. В момента се обсъжда възможността за подписването на още двустранни документи, като например споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Подобни споразумения ще спомогнат за засилване на сътрудничеството най-вече в икономическата и търговската сфера. В България и Саудитска Арабия има множество инвестиционни възможности в различни области, по които можем да работим заедно. Саудитска Арабия е свидетел на огромни икономически реформи в рамките на стратегията „Визия 2030“ и свързаните с нея програми и инициативи от икономически и инвестиционен характер.

- Вашата страна призова света в рамките на ООН за оказване на максимален натиск върху Иран заради нападенията, извършени на 14 септември т.г. срещу съоръжения на „Арамко“ в Абкайк и Хурайс. Как гледате на тези събития?

- Атаките срещу съоръженията на „Арамко“ в Абкайк и Хурайс с ирански оръжия не бяха насочени само срещу Саудитска Арабия, но и срещу целия свят, тъй като бяха засегнати световните енергийни доставки. Тези злонамерени атаки представляват продължение на агресивната и подривна иранска политика. Международната общност трябва да поеме своята отговорност, като заеме твърда позиция по отношение на престъпното поведение на Иран. Ако сериозността на иранската дейност бъде подценена, това само ще насърчи страната да продължи с подривните си и агресивни действия, което ще даде отражение върху международния мир и сигурност, а не само на регионално ниво.

- Според агенция Ройтерс саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман признава, че е отговорен за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Бихте ли дали пояснения в тази връзка?

- Основна мишена на престъплението бе не само личността на гражданина Джамал Хашоги, но също така и Кралство Саудитска Арабия. Ние считаме убийството на журналиста за огромна трагедия и същевременно криминално деяние, извършено от лица в държавните институции, чиито действия са били извън правомощията им. Пазителят на двете светини крал Салман издаде указ за провеждане на разследване по случая, вследствие на което бяха арестувани определен брой заподозрени, за които се смята, че са участвали в планирането и извършването на престъплението. Главният прокурор повдигна обвинения срещу 11 души, а съдебният процес е вече в ход.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман заяви, че носи отговорност за убийството на гражданина Джамал Хашоги, тъй като престъплението бе извършено в държавно учреждение, но заяви ясно, че не е знаел за случилото се. Извършителите са държавни служители с определени правомощия, с които са злоупотребили и след извършване на убийството са се опитали да прикрият стореното пред висшето ръководство.

Не трябва да забравяме, че в миналото сме били свидетели на подобни инциденти на други места по света, при които са извършвани престъпления без знанието на висши ръководни лица. Тук следва да посочим изтезанията, извършени в иракския затвор Абу Гариб от страна на служители в американските части, които са превишили правомощията си. Те са измъчвали иракски затворници без знанието на американския президент, вицепрезидента или външния министър. След разкритията тези лица бяха предадени на правосъдието и наказани за своите действия. Точно това се случи със случая Хашоги – лица, работещи в държавните служби извършиха престъпление, превишавайки своите правомощия. Те бяха задържани и срещу тях бе образувано съдебно производство, след което бяха осъдени и следва да получат полагащото им се наказание.

Саудитска Арабия предприе необходимите действия по случая с убийството на гражданина Хашоги по няколко направления. Първо бяха предприети действия по предаване на замесените в убийството на правосъдието, след което бяха предприети организационни мерки, изразяващи се в преструктуриране на ръководството на разузнавателните органи. Много служители, чиито имена изплуваха по време на разследването по случая „Хашоги“, бяха отстранени от длъжност, като по този начин бе дадена възможност на прокуратурата да разследва тези лица и да им вземе показания.

- Защо Саудитска Арабия отказва международно разследване по случая? Какъв е Вашият отговор на доклада на Агнес Каламар, специалният следовател на ООН по извънсъдебни дела?

- И жертвата, и извършителите на престъплението са саудитски граждани, а самото убийство се е случило в саудитското консулство, което означава, че засегната страна е Саудитска Арабия и нейните независими съдебни органи. Никой не може да се меси в действията на тези органи или издадените от тях присъди. Въпреки това кралството позволи на съдебните заседания да присъстват представители на дипломатическите мисии на петте постоянни членки в СС на ООН, представител на турското посолство, представител на семейството на жертвата, както и представители на местните правозащитни организации. Всичко това доказва, че Саудитска Арабия няма какво да крие по този случай.

По отношение на доклада на г-жа Агнес Каламар, той почива върху медийни и журналистически доклади и не е неутрален и обективен. Този доклад се опира на анализи и заключения на експерти, чиито имена не се споменават. Тук откриваме и ясни противоречия и предварително издадени присъди срещу Саудитска Арабия. Всички знаем, че г-жа Каламар е известна с враждебното си отношение към нашата страна. Още на третия ден след убийството, тя започна да публикува коментари в профила си в Туитър, вменявайки отговорност на Саудитска Арабия за убийството на гражданина Джамал Хашоги. Как да приемем доклада ѝ, който няма задължителен характер и който не ѝ е бил възложен от ООН?

- Имате ли любими места, които посещавате в България?

- България е прекрасна страна. Знам, че страната се отличава с четирисезонен туризъм. Много малко страни могат да се похвалят с подобно предимство. Обичам да прекарвам времето си тук и да посещавам различни градове.

- Какво послание бихте желали да отправите  до българския народ?

- Служил съм на моята страна от различни точки по света, но България има специално място в сърцето ми, понеже аз съм първият посланик на Саудитска Арабия в България. Срещам огромно съдействие от държавните служители тук, а българският народ е изключително либерален и толерантен. Не мога да опиша с думи колко съм щастлив, че съм в прекрасната ви страна. Искам да отправя призив към българските граждани да посетят Кралство Саудитска Арабия, за да открият нейните многобройни туристически местности и паметници, да се запознаят с богатото разнообразно наследство на страната, нейната култура и удивителна природа и да видят колко топли и очарователни са хората там.


ВИЗИТКА:


Завършил е Институт по дипломатически науки

Бакалавър по политически науки от университета „Крал Сауд“

Заемал e отговорни дипломатически постове в саудитските посолства във Вашингтон и Мадрид

От 2013 до 2017 г. е посланик в Афганистан

Акредитиран е за Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия в Република България през май 2017 г.

Женен, с четири деца


Източник: monitor.bg

В категории: Други теми, Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие


НОВИНИТЕ
Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро

България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави

Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша
ЕВРОПА
Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си

Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия

Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка

Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие