Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

"Московский комсомолец": Путин склони Ердоган към мир в замяна на обещание за сигурност


Сподели:
23 Октомври 2019, Сряда

Руски и турски части ще охраняват затворите за ислямисти и бежанските лагери

Владимир Путин все пак успя да убеди Ердоган - след 6 часа изтощителни преговори, турският лидер се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“ в замяна на обещанието на Кремъл да изчисти от кюрдските сепаратисти зона в дълбочина 30 км по цялата сирийско-турска граница за 150 часа.

Кремъл очакваше преговорите в Сочи с Ердоган да бъдат сложни и не сбърка в прогнозите си. Путин и Ердоган разговаряха около 7 часа. През това време армията от журналисти, акредитирани да отразяват събитието, успя да изпразни напълно бюфета на президентската резиденция, а някои дори спяха на пода на залата за пресконференции.

Въпреки това Владимир Путин нямаше възможност да се отпусне нито една минута: В по-голямата част от преговорите той беше изправен лице в лице с Ердоган, от време на време се обаждаше на други специалисти за консултации.

Първоначално се предполагаше, че след срещата президентите ще дадат съвместна пресконференция. След толкова натоварен ден обаче изглежда, че те нямаха повече сили да отговарят на въпросите на журналистите. Путин и Ердоган се ограничиха в кратки изявления и значителна част от тях се оказаха посветени на двустранните въпроси, които, честно казано, този път не интересуваха никого. Едва в края на разгорещената си реч турският лидер каза, че страните са успели да постигнат съгласие за известно „споразумение от Сочи“, чието изпълнение ще започне в близко бъдеще и ще продължи 150 часа.

"Ние планираме стъпките си много внимателно, не сме алчни за чужда земя, но няма да позволим създаването на сепаратистки формирования. Всички кюрдски терористи ще бъдат изтеглени от тази територия", каза Ердоган, като изясни, че контролираната от Турция зона за сигурност на сирийско-турската граница в някакъв вид ще бъде запазена. Въпреки това, турският лидер очевидно трябва да помисли за смяната на преводача: да се хване смисъла на думите му поради лош превод често (а това е осмата среща на Ердоган с Путин тази година) е изключително трудно.

За щастие, този път въпросът не се ограничи само до изявления на президентите. Текстът на меморандума от Сочи на свой ред на руски и турски език беше прочетен от външните министри на Турция и Руската федерация. Накрая стана ясно, че с цената на невероятни усилия Владимир Путин все пак е успял да постигне основното - Ердоган се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“, която предизвика гнева на Доналд Тръмп и загрижеността на Европейския съюз.

Турците ще запазят под свой контрол само окупираното вече парче от сирийска територия на 32 км дълбочина между Тел Абяд и Рас Ал Айн, включително отсечка от турско-сирийската граница.

"Извън тази зона части от руската военна полиция и сирийската гранична служба ще бъдат разположени на сирийската страна на сирийско-турската граница", се казва в меморандума. Това ще се случи в 12:00 часа московско време (съвпада с българското) на 23 октомври. Задачата на руските и сирийските военни е да улеснят изтеглянето на кюрдските части от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и военното им оборудване на разстояние 30 км от границата.

Предизвикателството, според постигнатите споразумения, трябва да приключи в рамките на 150 часа. След това турците ще могат да патрулират дълбоко в сирийска територия в дълбочина от 10 км. Но отново не сами - с руската военна полиция. Очевидно имаме пред себе си модернизиран вариант на споразуменията от Адана от 1998 г., както Москва искаше. (Вярно е, че в оригинал говорим за 5 км и сирийски контрол над цялата дължина на границата без изключения, но без компромиси изглежда е било невъзможно да се разреши въпросът).

Сергей Лавров потвърди пред репортери, че Меморандумът от Сочи всъщност се основава на споразуменията от Адана. А основната му цел е да спре кръвопролитието и операцията, което предизвиква безпокойство по целия свят. Той обясни отстъпките на Ердоган с факта, че „беше необходимо някак да се измъкне от това положение“.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу на свой ред изясни ситуацията около затворите за бойци на „Ислямска държава“ и бежанските лагери в зоната на турската военна операция (те не са обхванати от меморандума).

Според него, тъй като в рамките на два дни някои обекти са останали неохранявани, около 500 души са избягали от тях.

"Сега те ни убеждават, че се предприемат мерки за издирването и връщането им. В допълнение, ние практически ежедневно гарантираме запазването на охраната, която сега е там", каза Шойгу. Най-трудният проблем обаче предстои.

"Ако всичко, което обсъдихме днес, може да бъде приложено, възниква въпросът за връщането на чуждестранни бойци в техните страни. Как ще се върнат? Това не е регламентирано от международното право", оплака се министърът и добави, че или ще трябва да "се създадат отделни органи", или ООН ще трябва да направи това."


Източник: epicenter.bg


Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как без да има право на глас Данаил Кирилов се оказа най-силният глас в полза на Гешев

Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма


НОВИНИТЕ
Нов протест срещу Иван Гешев Нов протест срещу Иван Гешев

Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро

Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна