Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"


Сподели:
23 Октомври 2019, Сряда

Тенденция в развитието на пазара на природен газ е той да бъде либерализиран и основните изисквания и цел на европейските директиви в тази посока е да има по-голяма конкуренция и разнообразие на източниците на природен газ.
Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешнен блок

„Стойността на проекта „Балкански поток“ е ясно дефинирана в обществената поръчка, която „Булгартрансгаз“ проведе, на база на технико-икономически анализ и на разчетите, които бяха направени с оглед на мащабите на този проект. Той ще струва 1.101 млрд. евро. Финансира се една част със собствени средства на „Булгартрансгаз“, а обществената поръчка предвижда опция, която дава възможност на избрания изпълнител да осигури финансирането и в последствие

„Булгартрансгаз“ в рамките на 120 месеца ще възстанови това финансиране на изпълнителя“, посочи Петкова. По думите ѝ става въпрос за осигуряване на финансов ресурс от изпълнителя, който е избран да реализира проекта.

„Обществената поръчка съдържа още една опция, която дава възможност на „Булгартрансгаз“, след като бъдат построени първите 308 км и пуснати в експлоатация, „Булгартрансгаз“ да излезе на финансовите пазари и ако дружеството успее да осигури финансиране при по-добри параметри, тогава има възможност „Булгартрансгаз“ да възстанови размера на задължението си към изпълнителя, да получи заем от банките и да има задължение към банката, която ще финансира дружеството.

„Булгартрансгаз“ преведе аванса на изпълнителя от „Аркад“ в размер на 127 млн. евро, който трябва да преведем по договор. Той е предоставен и оттук нататък предстои да бъде осигурено и то е осигурено, финансирането от изпълнителя“, добави министърът.

Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му, обяви министър Теменужка Петкова.

"Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила", каза тя.


"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон. "Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра", посочи Петкова.
Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

"46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60", посочи тя.


За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток.


„В енергийната стратегия на страната до 2020 г., която актуализирахме в края на 2018 г., сме заложили като крайна дата на проекта началото на 2020 г. Има забавяне в този процес заради обжалване на процедурата по обществената поръчка и последвалите обжалвания от страна на двата консорциума, които участваха в нея“, каза още Петкова. Според нея това е наложило забавянето, но проектът ще бъде готов през първата половина на 2020 г.

„Този проект ще даде възможност България и целия регион на Югоизточна Европа да диверсифицира маршрутите си за доставка на природен газ. Изключително важна е ролята на Интерконектора с Гърция, който се строи в момента. Той трябва да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация през октомври 2020 г. Отделно „Булгартрансгаз“ ще участва в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на Александруполис, което ще ни даде възможност за доставки на втечнен природен газ от различни източници като САЩ, Алжир и Катар. Това е реалната диверсификация и ефектът от нея е от една страна е сигурност по отношение на доставките и от друга страна конкурентни цени, а когато има конкуренция, цените са по-ниски“, посочи тя.

„Имаме договор с нашия доставчик, който е „Газпром“. Имаме и договор за 1 млрд. куб. м с Азербайджан, който природен газ е предназначен да мине през интерконектора Гърция – България. Нашето потребление е 3 млрд. куб. м газ годишно. 1 млрд. куб м от Азербайджан означава, че една трета от нашите доставки вече са диверсифицирани“, каза още Петкова.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КНСБ: 2472 лева е издръжката на живот на едно четиричленно домакинство в България

Как без да има право на глас Данаил Кирилов се оказа най-силният глас в полза на Гешев

Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит


НОВИНИТЕ
Протести в Грузия! Опозицията иска предсрочни избори и не пуска депутати в парламента Протести в Грузия! Опозицията иска предсрочни избори и не пуска депутати в парламента

Заев: "Северна Македония става членка на НАТО през януари" Заев: "Северна Македония става членка на НАТО през януари"

Нов протест срещу Иван Гешев Нов протест срещу Иван Гешев

Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро
ЕВРОПА
Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

Без привилегии за имигрантите от ЕС във Великобритания след Брекзит Без привилегии за имигрантите от ЕС във Великобритания след Брекзит

ЕС съди Лондон за отказа да определи нов еврокомисар ЕС съди Лондон за отказа да определи нов еврокомисар

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Евродепутатите не дадоха зелена светлина за унгарския кандидат за ЕК Евродепутатите не дадоха зелена светлина за унгарския кандидат за ЕК