Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък


Сподели:
22 Октомври 2019, Вторник

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък. Ако от ЕК предложат да отпадане на мониторинга върху правосъдната ни система, то това няма да е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.

Това заяви Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество" по повод предстоящото обявяване от Европейската комисия (ЕК) на докладите по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

"Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък".

Според нея Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.

По думите на Иванова при мониторинга са подчертани значенията на основни ценности, каквато е независимостта на съда. Според нея общото въздействие на евродокладите е положително върху съдебната система.

По думите й когато през 2006 година бяха заложени показателите в механизма, те бяха така структурирани, че не можеха да отчетат последващи предизвикателства и пред независимостта на съда, и пред защитата на основните права на човека.

В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които вредят на правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека.
Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности

Цената на "Гражданската отговорност" ще се определя от нарушения в 7 категории

"Амнести интернешънъл": "Гугъл" и "Фейсбук" са заплаха за човешките права

Адв. Генади Дишев: Иван Гешев олицетворява репресивния апарат на тази държава

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...


НОВИНИТЕ
Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Три златни отличия за България от международен боксов турнир! Три златни отличия за България от международен боксов турнир!

Google ограничава политическите реклами Google ограничава политическите реклами

БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия

Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“ Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“