Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"


Сподели:
22 Октомври 2019, Вторник

Трябва да убедим Франция да преосмисли решението си за Северна Македония и Албания

Има индикации България да получи последния мониторингов доклад, въпреки че страната ни не е решила съдържателните според наблюдението проблеми. Това каза политологът Даниел Смилов.


Според него обаче отпадането на специално наблюдение безспорно ще бъде добра стъпка, тъй като ще разчисти пътя ни към еврозоната и Шенген.

Политологът обърна внимание, че се очаква мониторингът да бъде заменен от всеобхватен механизъм за страните-членки, който да отчита процесите в тях.

„Този по-всеобхватен мониторинг ще се отнася и до държави като Полша и Унгария, които напоследък като че ли успяха да ни изпреварят с проблемите, които създават. Ние обаче не трябва да се успокояваме, че в тяхната сянка нашите проблеми ще изглеждат по-малки и няма да правят впечатление. Новият механизъм ще бъде обвързан с евросредствата“, обясни Даниел Смилов. Той каза още, че при неизпълнение на определени изисквания може да се очаква и директна материална загуба за страната нарушител

България има преки интереси на Балканите и трябва да работи активно, за да убеди Франция да преосмисли решението си за блокирането на пътя на Северна Македония и Албания към ЕС, каза още политологът.

Франция изигра ключовата роля за блокиране на датата за преговори между Северна Македония, Албания и ЕС, обясни той, като уточни, че решението е лошо както за Общноста, така и за самата Македония. Ще има дестабилизация не само в югозападната ни съседка, но и в целия регион, добави политологът.

„Франция би искала преди да започне следващото разширение, ЕС да задълбочи интеграцията между сега съществуващите членове, да се стигне до по-тесен и интегриран Съюз, в който решения да се взимат по-лесно и общностният интерес да бъде по-добре защитен. Според мен е валиден аргумент и е в интерес на България да има по-дълбока интеграция в областите като банков съюз, а и ни предстои интегриране в еврозоната“, коментира Даниел Смилов.

Той каза още, че преди да се пристъпи към разширяване на ЕС е необходимо затягане на интеграционните процеси в рамките на Общността. Според него зелената светлина за преговори на Северна Македония и Албания с ЕС не пречи на идеята за задълбочаване на интеграцията в Общността. Другият френски аргумент за блокиране на евроинтеграцията на двете страни е, че част от държавите-членки на ЕС са влезли неподготвени и създават проблеми с фундаментални принципи на Общността, добави политологът.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности

Цената на "Гражданската отговорност" ще се определя от нарушения в 7 категории

"Амнести интернешънъл": "Гугъл" и "Фейсбук" са заплаха за човешките права

Адв. Генади Дишев: Иван Гешев олицетворява репресивния апарат на тази държава

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...


НОВИНИТЕ
Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Три златни отличия за България от международен боксов турнир! Три златни отличия за България от международен боксов турнир!

Google ограничава политическите реклами Google ограничава политическите реклами

БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия

Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“ Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“