Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Кърджали отбеляза 107 години от освобождението си


Сподели:
21 Октомври 2019, Понеделник

С нови тромпети, дарение от общината, фанфарният оркестър при ЕГ поведе празничното шествие

Празничните прояви за деня на Кърджали - 21 октомври по традиция започнаха от градинката пред бюст паметника на ген. Васил Делов. Стотици дойдоха да засвидетелстват своята признателност към делото на освободителите на град


Празникът започна с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов, който в началото на Балканската война през 1912 година е освободил градът със своя Хасковски отряд. По традиция след отдаването на почит към ген. Делов, се провежда празнична общинска сесия в Дома на Културата. Тази година такава обаче нямаше, поради предстоящите на 27 октомври местни избори.

По програма се премина към тържественият ритуал по случай Деня на Кърджали и отдаването на почит на падналите в битката за присъединяването на Кърджали към България, който започна от 12.00 ч. пред Паметникът-костница в Градската градина. Председателят на НС Цвета Караянчева не присъства пред паметника на освободителите, поради здравословни причини. Тя поднесе единствено цветя пред паметника на ген. Васил Делов.

Празнично шествие от представителни групи на училищата в Кърджали, водено от Градския духов оркестър, гвардейците при Езиковата гимназия и мажоретките на СУ „Отец Паисий” тръгна точно в 11.30 часа от Дома на културата, за да стигне до Паметника на освободителите в Градската градина. В него се включиха и официалните лица начело със заемащ длъжността кмет на Кърджали Катя Митовска.

От 21 октомври 1912 година стават осъществими мечтите и стремежите на всички нас в посока да изграждаме онзи стабилен мост от миналото към бъдещето подчерта в словото си Катя Митовска.

„Погледът назад не е само, за да получим поредната доза гордост или самочувствие. Подвигът и саможертвата на войниците биха ималия смисъл ако днес можем да се наречем достойни техни потомци, ако днес не изпитваме срам от прояви на малодушие и безчестие, ако чувстваме, че носим свободата в душите си. И нека помним миналото, за да можем да градим успешно и мъдро бъдещето. Вечна слава на героите!“, каза Митовска.

След приключване на официалната част, празничната програма продължи с песни и тенци. Малко по късно днес фото изложба „Обичам те, Кърджали“ на клуба по фотография към ОДК ще бъде представена в 17 часа пред театъра, там ще е и Откритата сцена на талантите на Кърджали. Днес в Регионалния исторически музей е Ден на отворените врати с вход безплатен. 21 октомври е обявен за неучебен за всички училища в Кърджали.

В деня на Кърджали- 21 октомври, градинката пред бюст паметника на генерал Васил Делов се оказа тясна, за да побере всички дошли да изкажат своята признателност към делото на освободителите на Кърджали. Празничните прояви по традиция и днес започнаха именно от тук, съобщиха от община Кърджали.

В почетен шпалир пред бюст-паметника на освободителя на Кърджали и Източните Родопи застанаха гвардейците на Езиковата гимназия и Мажоретният състав на СУ „Отец Паисий“. А от името на община Кърджали, областна управа, представители на държавни институции, политически партии, патриотични сдружения и неправителствени организации бяха поднесени венци и цветя. Тук бяха председателят на НС Цвета Караянчева, вр.и.д. областен управител Севда Камбурова и вр.и.д. кмет на община Кърджали инж. Катя Митовска. Пред делото на генерал Делов се преклониха и кандидати за кмет на община Кърджали от различни политически партии, много граждани и ученици.Източник: epicenter.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични

Член на ВСС: Гешев ме заплаши в коридора, че ще стана общински съветник

Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция

Бюджет 2020: Колкото - толкова или колкото повече, толкова повече

Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!


НОВИНИТЕ
Президентските избори в Хърватия са на 22 декември Президентските избори в Хърватия са на 22 декември

Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид

В Молдова избраха ново правителство В Молдова избраха ново правителство

Спецпрокуратурата: Гешев е невинен по сигнала на БОЕЦ Спецпрокуратурата: Гешев е невинен по сигнала на БОЕЦ

Пак сигнал за бомба във ВСС Пак сигнал за бомба във ВСС
ЕВРОПА
Президентските избори в Хърватия са на 22 декември Президентските избори в Хърватия са на 22 декември

В Молдова избраха ново правителство В Молдова избраха ново правителство

ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания