Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Диана Ковачева: "Проблемите с ВиК услугите трябва да бъдат решени"


Сподели:
21 Октомври 2019, Понеделник

Най-много са жалбите по отношение на водата през летния сезон, каза омбудсманът

Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени. Това може да стане с промени в законодателството и широко обсъждане на възможностите, които биха могли да доведат до решение, което да удовлетворява гражданите. Това каза омбудсманът Диана Ковачева


„Най-много са жалбите по отношение на водата през летния сезон. Те са свързани най-вече с липсата на вода. По Искърското дефиле най-често, където водоизточниците пресъхват през лятото поради горещината. Там сме изпратили редица препоръки до местните власти за това, че има недостатъчен капацитет на водоизточниците, стара и амортизирала водоснабдителна система и е необходимо да се вземат мерки“, посочи тя.


По думите ѝ, общото потребление е един от най-честите случаи на оплаквания от гражданите в институцията от много години насам. „Общото потребление се разпределя пропорционално на сметките по индивидуалното потребление в етажната собственост. Това на практика е несправедливо, защото добросъвестните потребители поемат общите сметки наред с тези, които не са добросъвестни. И тук няма решение, защото има и други нерешени проблеми. Общото потребление се начислява на етажната собственост, но понякога причините се дължат на факта, че потребителите не допускат инкасаторите да отчетат и това се начислява на останалите съседи, а има и течове и кражби на вода и т.н. Липсата на индивидуални договори също е проблем, защото общите условия, предоставени от ВиК оператора, не могат да бъдат коментирани. Има доста проблеми. Ние правим проверка по конкретни жалби и се стремим да помагаме“, каза още Ковачева.


По думите ѝ по всяка жалба се прави проверка.


Според нея помощите за вода биха могли да са по модела за енергийното подпомагане. „Това е модел, който работи. Трябва да има критерии, които да са свързани с ниските доходи на гражданите и на тяхна база да бъде определяна възможността за помощи за вода. Говорим за социално слаби граждани, които легално са се присъединили към мрежата.


Има редица оплаквания от гражданите, че на места тече ръждива вода. В този период хората плащат като за чиста питейна вода. В този случай те имат и допълнителни разходи за вода, защото не могат да ползват тази, която тече от чешмите. Тук говорим за процедура, за да се констатира в бърз срок, че водата, която тече, не може да се ползва и за периода, в който това е така, да бъде намалявана цената за потребителите“, посочи омбудсманът.


„Смятам, че е редно да се сформира работна група, която да обсъди тези наболели въпроси, защото Наредба 4 за ВиК услугите е от 2004 година. Миналата година сякаш се беше стигнало до промяна в нея, но остана на ниво обществено обсъждане. Трябва да се направи промяна и този въпрос да бъде подновен.


По въпроса за единната цена на водата е сезиран Конституционният съд от омбудсмана, жалбата е обявена за допустима и очакваме решение. Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени. Това може да стане с промени в законодателството и широко обсъждане на възможностите, които биха могли да доведат до решение, което да удовлетворява гражданите. Ще поискам среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да обсъдим възможностите за решаването на тези въпроси“, каза още тя.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности

Цената на "Гражданската отговорност" ще се определя от нарушения в 7 категории

"Амнести интернешънъл": "Гугъл" и "Фейсбук" са заплаха за човешките права

Адв. Генади Дишев: Иван Гешев олицетворява репресивния апарат на тази държава

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...


НОВИНИТЕ
Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Три златни отличия за България от международен боксов турнир! Три златни отличия за България от международен боксов турнир!

Google ограничава политическите реклами Google ограничава политическите реклами

БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия

Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“ Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“
ЕВРОПА
Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП

Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин

Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения Принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения

Новият шеф на ЕНП Доналд Туск: Страхът управлява политиката Новият шеф на ЕНП Доналд Туск: Страхът управлява политиката