Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Виорика Дънчила обвини президента Йоханис, че не се интересува от завода на Фолксваген


Сподели:
21 Октомври 2019, Понеделник

Ние ще се борим до последния момент, заяви още тя

По думите ѝ, Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила обвини президента Клаус Йоханис, че изобщо не се интересува от проекта за изграждане на завод на Фолксваген в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

В интервю за ДиСи Нюз (DC News) Дънчила каза, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, въпреки че Румъния предлага по-добри условия. Дънчила напомни, че Национално-либералната партия е член на ЕНП и заяви, че де факто най-голямата опозиционна сила се ръководи от президента Клаус Йоханис, предаде БТА.

"Ние обсъждахме този проект. Дори министърът на търговията бе в Германия, говори с борда на Фолксваген по този проект. Имаме най-изгодни условия за инвестиция", заяви Виорика Дънчила. "Но, за съжаление, нямаме необходимата подкрепа", допълни тя.

По думите й Европейската народна партия е изпратила писмо, с което подкрепя България. "Г-н Вебер, който е лидерът на групата, е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на Национално-либералната партия (НЛП), какво е направил г-н президентът Клаус Йоханис? Защото, както съм казвала, той е председател на НЛП. Той ни представлява на съветите. Не можа ли да разговаря, когато ходи на Съвета (на ЕС), за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита и.д. премиерът Виорика Дънчила, която е конкурент на Клаус Йоханис на президентските избори следващия месец.

Дънчила посочи, че г-н Вебер е подкрепил България, въпреки че Румъния е предложила много по-изгодни условия.

Запитана дали на практика румънската Национално-либерална партия подкрепя изграждане на завода на Фолксваген в България, а не в Румъния, Виорика Дънчила отговори: "Точно така. Казах ви, съществува това писмо. НЛП, която е член на ЕНП, подкрепя това нещо".

Дънчила каза, че за важни цели за страната е необходим консенсус и сътрудничество между президентската администрация, правителството и парламента. По думите й президентът Клаус Йоханис се води само от личен и предизборен интерес.

"Ще опитам да говоря отново, ще отиде отново министърът. Ние ще се борим до последния момент", каза Виорика Дънчила и допълни, че ако президентът не иска да се намеси, тя и правителството ще направят всичко възможно, за да привлекат тази инвестиция в Румъния.

Запитана дали възнамерява да говори с канцлера Ангела Меркел по този въпрос, Дънчила отговори утвърдително. "Ще опитам телефонен разговор. Казах ви, че ще направя всичко възможно, за да привлека тази инвестиция в Румъния. Зная колко важна е за моята страна", каза Виорика Дънчила.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.


Източник: epicenter.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие


НОВИНИТЕ
Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро

България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави

Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша
ЕВРОПА
Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си

Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия

Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка

Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие