Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Кевин Буут: "Пеевски оглушително мълчи за контрабандата на ”Булгатабак” и финансирането на ИДИЛ"


Сподели:
16 Октомври 2019, Сряда

"Една от най-актуалните теми в България в момента е предстоящите избори за кметове и за нов главен прокурор"

Г-н Буут, интервюто с вас предизвика много интерес и много коментари в България, но филмът „Сенките на София“ все още е трудно достъпен. Защо?

Знам, че вашето предположение е толкова добро, колкото и моето. „Сенките на София“ (“Shadows of Sofia” SOS) е достъпен в почти всички страни, включително Япония. Когато излезе за първи път, имах много запитвания от българските театри, фестивали и дистрибутори, но предполагам, че държавните медии са свършили добра работа в плашенето на хората. Въпреки това, данните от черния пазар показват, че се разпространява добре в България.

Филмът току-що стана безплатен за всички членове на Амазон в САЩ - което го прави лесно достъпен за около сто милиона зрители и се надявам и се моля по някакъв малък начин, че това може да промени нещата.

Една от най-актуалните теми в България в момента е предстоящите избори за кметове и за нов главен прокурор. Предполагам, че сте информирани за това, защото отново има протести. Какво мислите за тази ситуация? Повтарят ли се събитията, които сте виждали тук?

Относно надпреварата за кметове  - усеща се като бизнес, както обикновено. Във филма проследяваме  про-западно мислещ политик, който се кандидатира за кмет на Елин Пелин. Резултатът от историята е, че той се обедини с партията ВМРО, за да победи противника си от ГЕРБ. Това в крайна сметка накара неговите поддръжници да мислят, че е станал комунист, с което загуби доверието им. Това не е нищо ново и се случва по целия свят, но номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, издигнат от Сотир Цацаров - това е скандално и е нещо, от което гражданите на България трябва да са обезпокоени.


Това, което споделихте последния път, когато говорихме, предизвика сериозна буря във всички медии, свързани с един от вашите герои - Делян Пеевски. Излязоха доста цветущи материали. Как приемате това?

Те продължават да твърдят, че съм лъжец, защото говоря за ужасна корупция в България. Медиите на Пеевски се хвалят, че България е само 77-тото най-корумпирано място на земята, сякаш е въпрос на гордост. Те нямат проблем с това, че България е най-корумпираната страна, №1 в Европейския съюз, което я превърна във водещ пример на движението Брекзит.

Най-безумният удар по филма е твърдението, че всеки българин, който гледа  „SOS“, е предател за България. Следният цитат е от  „Стандарт Нюз“, собственост на Пеевски:

„Хората като Бут са ясни - те биха направили всичко за пари. Но тези, които са го наели, показват само едно - мразят родината си и биха направили всичко възможно да я заличат. Но те трябва да помнят, че за 1300 години България е видяла много национални предатели. И никой от тях не успя да я победи. ”

Това означава, че продължават атаките срещу вас и филма?
Да - когато гледам хората, които пишат тези рецензии, изглежда, че за първи път са гледали филм. Едно ревю, използвано няколко пъти в различни публикации на Пеевски, казва, че филмът няма сюжет, няма история, няма добри герои и след това дава най-подробните описания на филма, който съм чел. Често дават дори прозрения, за които и аз не съм мислил. Най-разочароващата част е неспособността да сподели тази луда пропаганда с много американци, тъй като преводите са толкова трудни за разбиране. Исках да публикувам лошите отзиви във Facebook, но тогава трябваше да обяснявам всеки път контекста на всичко на хора, които не са запознати с историята.

В  популярния и престижен уебсайт IMDB (Internet Movie Data Base), използван от американските дистрибутори на филми, за да решат дали дистрибуцията е достойна, над сто ревюта с десет звезди се появиха за период от 48 часа. Това сваля филмите надолу в класацията. Оказаха се руснаци, които гласуват против всичко, в което се споменава Путин в негативна светлина. Ще се радвам много, ако някой от вашите читатели, които имат акаунти в IMDB отидат на страницата на филма и гласуват максимално срещу руската атака на тролове.

Научихме, че има видеоклипове, направени в отговор на филма?

Има едно видео в You Tube, сигурни сме, че Пеевски стои зад него. Представляла 7-минутна версия на филма, която по същество е монтаж на това което аз показвам от частите на страната, негативно повлияни от корупцията. Разбира се моментите за Пеевски са изключени. Същността на коментара на екрана е „как смее този американец да направи България да изглежда зле с всички ужасни неща, които прави Америка“.  Миналата седмица млад мъж публикува версия на историята с корекции и коментари за целия двучасов филм. Сигурно е посветил няколко часа сериозно на тази тема. Той ме обвини, че нарочно съм написал субтитри, които манипулират истината. Работих с експерт в България,  младеж на име Виктор Диманов. Той работеше върху филма по време на снимките и по пост-продукцията. Виктор говори много добър английски и познава американското кино и документалните филми. Той разбра, че има и други версии на филма, които се предлагат на черния пазар с преработени манипулативни нови преводи на субтитрите.

Кой стои зад това?

Вероятно предполагате същото като мен. Знам само, че получих линка от Цветан Василев, с коментар: „Дебелото прасе е отново в това“.


Вашите събеседници и тези които представят тяхната гледна точка във филма от България не се радват на такова внимание както вие, въпреки че ​​представяте тяхното мнение, тяхната история и това, което се случва в живота им в тук. Има ли отрицателни последици за тях от това, че са част от вашия филм и екип?

Чувам, че булдозерите са отново в ромското село. Без да назовават имена някои загубиха работата си. Някои са се преместили - има много промени откакто излезе филмът.
 
Филмът „Сенките на София“ завършва с информация, че Делян Пеевски е кандидат за евродепутат. Вероятно знаете, че за втори път той отказа да отиде в Брюксел. Как си обяснявате това?
Имам две теории:

# 1 Той стана твърде известен със своите облаги, привлече много внимание към престъпните си начинания - не е добре за бизнеса му.

# 2 Ще трябва да се показва всеки ден и да работи, ще се изисква от него  действителна работа - не е добре за него.

Мислите ли, че отказът му има нещо общо с делото по закона „РИКО“, заведено в Ню Йорк?

Отново всичко, което той прави в тази посока, само привлича вниманието. По-скоро адът ще замръзне, отколкото той с охота да стъпи на американска земя. Като за представително лице, не знам колко по-очевадни могат да станат нещата, но пък  погледнете отново Тръмп.


Източник: epicenter.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности

Цената на "Гражданската отговорност" ще се определя от нарушения в 7 категории

"Амнести интернешънъл": "Гугъл" и "Фейсбук" са заплаха за човешките права

Адв. Генади Дишев: Иван Гешев олицетворява репресивния апарат на тази държава

Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...


НОВИНИТЕ
Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Три златни отличия за България от международен боксов турнир! Три златни отличия за България от международен боксов турнир!

Google ограничава политическите реклами Google ограничава политическите реклами

БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради наличие на листерия

Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“ Преизбраха проф. Атанас Герджиков за ректор на СУ „Св.Климент Охридски“
ЕВРОПА
Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП

Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин

Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември Гласуват новата Еврокомисия на 27 ноември

Принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения Принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения

Новият шеф на ЕНП Доналд Туск: Страхът управлява политиката Новият шеф на ЕНП Доналд Туск: Страхът управлява политиката