Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Полфрийман е на свобода и нападна съдиите: "Ще трябва да си направят отвод или да се търсят от чужбина"


Сподели:
16 Октомври 2019, Сряда


Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който 12 години ме пази, каза убиецът на студента Монов


Австралиецът Джок Полфрийман напусна центъра за временно настаняване в Бусманци. Той ще трябва да се явява ежеседмично в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. Полфрийман ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция "Миграция".

"Малко преди да бъда освободен, претърсиха килията ми. Взеха ми паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право да напускам страната. Аз не знам да имам такава забрана. Все пак няма да напускам страната нелегално.  Не искам да направя нещо, което да притесни или да бъде обида към МВР", каза Полфрийман.

Той поясни, че сега ще отиде да живее при приятели, но не знае адреса им. "Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който 12 години ме пази. Истината е, че тези, които ми помогнаха за тези 12 години, са били българи", каза той.


"Щом получа паспорта си ще се върна в Австралия, за да си отправя документите. Но ако имам избор ще се върна да живея тук", каза Полфрийман.

Австралиецът заяви, че не се страхува от повторното разглеждане на неговото дело. "Всички съдии ще трябва да си направят отвод след толкова много медийно внимание. Ще трябва да търсят съдии от чужбина", добави той.

"Три пъти съм излизал в  отпуска от затвора и съм излизал навън съвсем сам", призна той и поясни, че е бил без надзор или пък гривна. Той бе помолен да каже нещо на родителите на Андрей Монов, който уби, но Полфрийман каза: "Много дълбока и дълга тема е. Няма да я коментирам".


„Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експусиране”. Това заяви директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов на извънреден брифинг.

„Към момента е спряно изпълнението на заповедта за експулсиране до отстраняване на пречките”, каза още той.

„Джок Полфийман ще трябва да се подписва всяка седмица в районно управление в София след като бъде освободен от Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци”, заяви Николов.

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци. „Направена е проверка на помещението, в което той е бил. Това е превантивно, проверката е рутинна”, каза той.

Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност. По думите на Николов паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат, когато има влязла в сила съдебно решение.

По време на престоя си Полфрийман е допуснал едно нарушение. Той е бил хванат с мобилен телефон с камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът само го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени - без камера.

По-рано през деня в центъра влязоха и австралийски дипломати, които носиха папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи.


Източник: epicenter.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични

Член на ВСС: Гешев ме заплаши в коридора, че ще стана общински съветник

Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция

Бюджет 2020: Колкото - толкова или колкото повече, толкова повече

Христо Генчев: Министър Петков, приемете подадената ръка на родителите!


НОВИНИТЕ
Президентските избори в Хърватия са на 22 декември Президентските избори в Хърватия са на 22 декември

Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид

В Молдова избраха ново правителство В Молдова избраха ново правителство

Спецпрокуратурата: Гешев е невинен по сигнала на БОЕЦ Спецпрокуратурата: Гешев е невинен по сигнала на БОЕЦ

Пак сигнал за бомба във ВСС Пак сигнал за бомба във ВСС
ЕВРОПА
Президентските избори в Хърватия са на 22 декември Президентските избори в Хърватия са на 22 декември

В Молдова избраха ново правителство В Молдова избраха ново правителство

ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете

Полското правителство подаде оставка Полското правителство подаде оставка

Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания Социалистите на Педро Санчес и крайната левица се договориха за коалиция в Испания