Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Външните министри на Вишеградската четворка: "ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания"


Сподели:
14 Октомври 2019, Понеделник

Първите дипломати на Чехия, Полша, Унгария и Словакия призовават ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания
Призивът им е публикуван от европейската редакция на изданието Politico

Решението на Европейския съюз дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания идва в момент, в който Блокът е изправен пред множество предизвикателства.
Проблемите пред нас (Брекзит, миграция, нестабилност в съседство, стартирането на работата на новата Европейска комисия) обаче не трябва да ни разсейват от това, което ЕС успя да постигне в Западните Балкани - и това, което все още можем да постигнем, като се придържаме към ангажиментите, които поехме в региона.


Преди 20 години катастрофалните и кървави войни след разпадането на бивша Югославия най-накрая приключиха. Значителни части от региона лежаха в руини. Новите страни от Западните Балкани и техните общества бяха опустошени и се нуждаеха от ръка, за да се измъкнат от руините, в които бяха потънали.


ЕС, сам по себе си резултат от мирен проект, разбра, че за да се стабилизира тази част от Европа, е необходимо да мотивират правителствата на страните от Западните Балкани да възстановят, реформират и демократизират своите държави и общества. Регионът също трябваше да се обедини около обща цел, която да стимулира сътрудничеството и да улесни помирението. Ето защо мъдрото решение да се обещае перспективата за членство в ЕС на всички страни от Западните Балкани бе взето на срещата на върха в Солун през 2003 г. - само месеци след подписването на договорите за присъединяване с 10 нови държави-членки на ЕС в Атина.


Този исторически ангажимент, повторен на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май 2018 г., потвърди решимостта на Общността да разпространява стабилност, сигурност, демокрация и просперитет на целия континент и да гарантира общо европейско бъдеще.
Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и такъв от гледна точка на сигурността.


Днес, 16 години след Солун, ние с удоволствие наблюдаваме, че разширяването се оказа една от най-успешните политики на ЕС. Напредъкът, постигнат от страните от Западните Балкани, е впечатляващ. Те преобразиха своите икономики, съдебни системи, публични администрации и апарати за сигурност.


Не трябва да забравяме обаче, че този напредък не би бил възможен без ясната перспектива за членство в ЕС. Целта на присъединяването към Общността служи като мощен мотиватор за правителствата и гражданите на страните от Западните Балкани да преминат през необходими, но често болезнени реформи. Ние не можем да не обръщаме внимание на тази реалност и да търсим извинения да не продължим напред с процеса на интеграция в ЕС.


Тъй като ЕС решава дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, важно е да се отбележи, че и двете страни са изпълнили критериите, които Брюксел им постави, като проведоха сложни вътрешни реформи. Освен това Северна Македония сключи историческото споразумение с Гърция, като разреши дългогодишния им спор за името на страната.

Като признание за този впечатляващ напредък през май 2019 г. Европейската комисия издаде безусловна препоръка за започване на преговори за членство в ЕС с двете страни. И все пак Северна Македония и Албания все още чакат „зелена светлина“ от националните правителства на ЕС. Стартът на преговорите за присъединяване е важна стъпка по пътя към присъединяването към ЕС, но не бива да се бърка със самото членство. Интеграцията в ЕС е фино балансиран процес, основан на заслуги, който има за цел да помогне на страните от Западните Балкани да се реформират и да се подготвят за членство в ЕС, като същевременно подобряват качеството на живот на своите граждани.

Той също е съвместен стратегически избор на ЕС и неговите партньори в региона. Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и в интерес с оглед сигурността. Преговорите са дългосрочен процес, който ще предостави на ЕС достатъчно място за контрол на реформите на страните-кандидати, включително тези в решаващата област на върховенството на закона. Годините, необходими за приключване на преговорите за присъединяване, също така ще предоставят на ЕС достатъчно време за обсъждане и въвеждане на промени, необходими за безпроблемното функциониране на ЕС преди и след приемането на нови членове.
Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретните резултати при изпълнение на поставените от него условия.

Северна Македония и Албания с нетърпение очакват началото на нов етап от процеса на интеграция в ЕС. Време е да вземем смело решение за бъдещето не само на тези две страни, но и на Западните Балкани като цяло, както и на ЕС. Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретни резултати при изпълнение на поставените от него условия. Това ще даде на региона свеж тласък за по-нататъшни реформи и трансформация.

Като даде възможност на Северна Македония и Албания да предприемат следващата стъпка в процеса на интеграция, ЕС ще потвърди отново своя ангажимент към стабилността, сигурността, демокрацията и просперитета на региона. И ще признае факта, че само чрез интеграцията на Западните Балкани ЕС може да бъде цялостен, а дългосрочните му интереси - добре защитени.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие


НОВИНИТЕ
Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро

България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави

Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша
ЕВРОПА
Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си

Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на Европейската народна партия

Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка Джонсън обеща бърз Brexit, а Джеръми Корбин нова сделка

Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие