Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Иванчева поиска разпит на свидетеля Иван Стоименов Гешев


Сподели:
11 Октомври 2019, Петък

Няколко от доказателствените искания днес по делото за подкупа в „Младост“ бяха свързани с личността, административните качества и дори с подписа на Иван Гешев.
И двете съподсъдими – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, поискаха той да бъде разпитан – най-вече какво е правил в деня на ареста им – 17 април м.г., пред Спортната палата. И в качеството на какъв е издавал разпореждания на маскираните лица от КПКОНПИ (независимо от разпространеното обществено мнение настоящият кандидат за главен прокурор не е сред наблюдаващите по това дело и никога не е бил, б.р.).

"Ако е бил в качеството си на зрител и е давал указания на разследващите, стигаме до това, че не може административен ръководител да дава указания на магистрат, защото се стига до промяна на вътрешното му убеждение", отбеляза Биляна Петрова.

Традиционно тя бе най-активна в исканията си за нови доказателства, след като съдът й даде право да прави такива.

Тя настоя да се провери и защо член на съдебния състав – съдебна заседателка от първата инстанция, която й постанови 15 г. затвор, е била член на избирателни комисии и от коя партия е.

Двете с Иванчева поставиха въпроса и за подпис, който трябвало да е на Гешев, но видимо много се различавал.

Адвокат Николай Хаджигенов се включи в темата с евентуалния разпит на Гешев, като го нарече „забавен елемент“.

"Разпитът на Иван Гешев пред настоящия съдебен състав би бил интересен във всяко едно положение. Отделна тема е колко би бил полезен – но това оставям съдът да прецени", каза той.

Прокурорите по делото опонираха, че не ги притеснява такъв разпит, но не виждат с какво би бил ползен.

Десислава Иванчева поиска да се присъединят и "журналистически разследвания  за евентуален конфликт на интереси" относно жената, с която живее Гешев, и познанството й с бивш съдружник на Александър Ваклин.

Само адвокат Марияна Тодорова поиска по-лека мярка на довереника й Петко Дюлгеров. Тя също поиска да се приеме, че по време на една от посочените срещи е бил с детето си в болница, както и да се изискат камери от пицария, в която Ваклин твърди, че двамата са се срещали.

Прокуратурата отново иска графологическа експертиза на тефтерче, за което се твърди, че в него е писал Петко Дюлгеров. Изпадна се в спор с адвокатката му Марияна Тодорова. Обвинителите твърдят, че предните експерти не са се произнесли, защото нямало достатъчно сравнителен материал, а тя – че съдът не е взел експертизата под внимание, защото е неотносима по делото.

Предстои по всичко това съдът да се произнесе.

Делото днес не тръгна добре за защитата, след като съдебният състав отказа да си направи отвод.

Всички подсъдими в процеса срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, който започна на втора инстанция, поискаха отвод на целия съдебен състав. Както Клуб Z писа, случайното разпределение отреди за председател самия шеф на Апелативния спецсъд Георги Ушев, срещу когото председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов все още се опитва да инициира дисциплинарно производство именно заради Иванчева. Ушев с още съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) написа писмо срещу Панов и в резултат не той, а председателят на ВКС беше даден на Инспектората.

"Считам, че това безспорно е довело до отрицателни емоции у съдия Ушев и създава условия за негова предубеденост да докаже, че сме особено опасни", каза днес бившата зам.-кметица Биляна Петрова.

Докладчик по делото е Мариета Неделчева, която беше командирована от първоинстанционния спецсъд. Днес Биляна Петрова изтъкна, че Неделчева е била и.д. председател на спецсъда, когато четири секретарки в 17 часа следобед изготвили протокол по тяхното дело. Според Петрова това няма как да е станало без знанието на и.д. шефа.

"В пледоарията си смятам да оспорвам нейни действия и бездействия на специализирания Народен съд и няма как тя сега да контролира сама себе си", заяви Петрова по адрес на Неделчева.

Всички подсъдими смятат, че може да се презюмира, че окончателният акт на този съд ще е осъдителен. (Третият съдия в състава е Стоян Тонев.)

Самата Десислава Иванчва поиска отвод не просто на състава, а на целия Апелативен спецсъд.

"Според мен аз тука няма да мога да видя справедливост", каза тя.

Адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов каза в заключение:

"Дори и сянка от съмнение за възможна пристрастност от някой съдия опорочава процеса. В настоящото производство имаме много повече от сянка на съмнение."

Прокуратурата в лицето на Тихомир Стоев и Илиян Рангелов смята, че основание за отвод няма.

Съдът прие, че няма такива основания. Намесите на Ушев по делото били само по администрирането на документи, т.е. по придвижването им. А не по същество...

Той също се изказвал по медиите по него, но принципно.

Също така в края на деня съдът отказа да допусне разпит на Иван Гешев. Защото...

"... Ноторно известно е, че е бил зам.главен прокурор по време на въпросната операция и в това си качество има правомощието да присъства на всички операции, провеждани в цялата страна", посатнови Ушев.

Всъщност по това време Гешев не беше зам.главен, а ръководител на Спецпрокуратурата.

Той не даде и да се изследва подписът на Гешев, както и да се ибръща внимание на разследванията 

Допусна нова графологична експертиза, каквото е искането на прокуратурата, и се съгласи да отправи питане до ЦИК за съдебната заседателка - на коя партия е била застъпник.


Източник: clubz.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как без да има право на глас Данаил Кирилов се оказа най-силният глас в полза на Гешев

Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма


НОВИНИТЕ
Нов протест срещу Иван Гешев Нов протест срещу Иван Гешев

Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро

Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна