Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

И Лекари специализанти на протест в София!


Сподели:
10 Октомври 2019, Четвъртък

Лекари специализанти излизат на протест в София
Днес по обяд те ще се съберат пред Министерството на здравеопазването, за да заявят, че повече няма да търпят да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици.

Протестиращите обясниха, че основното им искане е да има ефективна държавна политика по задържане на младите кадри у нас.

Преди месец младите лекари се срещнаха с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз, където представиха исканията си

Поискахме така да бъдат съставени политиките, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата, прогнозира д-р Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в "Пирогов", по повод идеята на МЗ три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение.

Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация, посочи специализантката.

Според нея е необходим списък, от който специализантите да могат да излизат. Такъв обаче нямало, както няма списък и на специалности.

Големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е, обясни д-р Вълчева.

Здравното министерство размисли - няма да има служебно разпределение на млади лекари

Източник: news.bg

В категории: Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"
ЕВРОПА
Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия" Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия"

Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент

След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък