Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Китай: " САЩ с визови ограничения за американци с "антикитайски" връзки"


Сподели:
09 Октомври 2019, Сряда

Китай планира по-строги визови ограничения за граждани на САЩ, които са обвързани с антикитайски групи, докато отношенията между страните продължават да се влошават, съобщава "Ройтерс".

Китайското министерство на обществената сигурност работи от месеци по правилата за ограничаване на възможностите на всеки нает или спонсориран от американските разузнавателни служби и правозащитни групи да пътува до Китай.

По-рано САЩ, обяви, че въвежда визови ограничения за китайските правителствени служители и представители на Комунистическата партия, за които САЩ смятат, че са отговорни за задържане и злоупотреба с мюсюлмански малцинства.

Китайските правила ще възложат съставянето на списък на американските военни и свързани с ЦРУ институции и групи за права и добавянето на техните служители към черен списък за китайски визи, според източниците, които отказаха да бъдат идентифицирани.

По-строгите ограничения идват на фона на притесненията на Пекин, че САЩ и други правителства използват такива организации, за да подбудят антиправителствени протести както в континенталния Китай, така и в Хонконг, и също биха отвърнали за американските визови ограничения срещу китайски изследователи и служители.

"Планът бе широко обсъждан от висши полицейски служители през последните месеци, но стана по-вероятно да бъде приложен след протестите в Хонконг и забраната за издаване на визи за САЩ на китайски служители", обяснява източникът.

САЩ съкращават продължителността на визи за китайски граждани

Съперничеството между Съединените щати и Китай се подхранва от редица въпроси, включително търговска конкуренция, права на човека и притеснения за сигурността.

САЩ направиха голяма стъпка в противопоставянето си на Китай през май, когато добавиха китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co в така наречения черен списък на дружествата, забранявайки на китайската компания да придобива компоненти и технологии от американски фирми без одобрение от САЩ. Съединените щати подозират, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж, което китайската фирма многократно отрича.

Последните ограничения за издаване на визи започнаха през април, когато някои видни китайски учени получиха отказ за американски визи. Следващия месец САЩ въведоха законодателство, предназначено да забрани на всеки, нает или спонсориран от китайските военни, да получава студентски или изследователски визи.

Китай осъди действията на САЩ и ги определя като наказателни действия срещу свои граждани.





Източник: news.bg

В категории: Други теми

Сподели:





Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"