Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Фуат Октай: "Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия"


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник

Турция няма да преклони глава пред заплахите на САЩ за плановете си в Сирия, заяви вицепрезидентът на Турция, в очевиден отговор на предупреждението на президента Доналд Тръмп от вчера за обхвата на планираното военно нахлуване в Североизточна Сирия, съобщава АП.

В Анкара турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че Турция има намерение да се бори със сирийските кюрдски бойци през границата си в Сирия и да създаде зона, която би позволила на Турция да пресели там сирийски бежанци.

"Когато става въпрос за сигурността на Турция, ние определяме собствения си път и задаваме собствените си граници", обяснява Октай.

Междувременно в сирийската столица Дамаск заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад призова кюрдите на страната да се присъединят към правителството, след като очевидно са изоставени от своите съюзници от САЩ. Коментарите на Мекдад са първата сирийска реакция след като Тръмп обяви решението си за американските сили и приключването на "безкрайните войни".

Изявлението на Тръмп вбеси кюрдите, които видяха забиване на "нож в гърба" и могат да загубят автономията, придобита от Дамаск по време на гражданската война в Сирия.

Родината приветства всичките си синове, а Дамаск ще реши всички сирийски проблеми по положителен начин, далеч от насилието", обяснява Мекдад в интервю за проправителствения всекидневник "Ал-Ватан".

Относно очакваното турско нахлуване, той добави, че сирийското правителство "ще защитава цялата сирийска територия и няма да приема окупация на земя и йота на сирийската почва".

Сирийските кюрдски сили обещаха да се борят, "няма да се колебаем нито за миг в защитата на нашия народ" срещу турски войски, се казва в изявление, на кюрдските сирийски демократични сили и добавят, че са загубил 11 000 бойци във войната срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Турция, която смята кюрдските бойци в Сирия за терористи и ги свързва с десетилетия бунтове в Турция, вече започна две големи нахлувания в Северна Сирия през последните години.

"Ние казваме, че са загубили всичко, но не трябва да губят себе си", допълва Мекдад.

Иран призова Турция да не продължава с планираното си нападение срещу сирийските кюрди, съобщи иранската държавна телевизия. Външният министър Мохамад Джавад Зариф проведе телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, за да изрази несъгласието на Техеран срещу очакваната турска операция.

Зариф призова Турция да зачита целостта и суверенитета на Сирия, допълва иранската медия.

Иран, Турция и Русия работят заедно като част от така наречената група от Астана за гражданската война в Сирия, преговори, които протичаха успоредно с усилията на САЩ за намиране на решение на конфликта.

Действията на Тръмп поставят военното положение в Сирия в нов хаос и внасят по-сериозна несигурност в региона.

Участието на САЩ в Сирия започна през 2014 г. с въвеждането на малък брой сили за специални операции за набиране, обучение, въоръжаване и съветване на местни бойци за борба с "Ислямска държава".

Тръмп влезе в Белия дом през 2017 г. с намерение да изтегли САЩ от Сирия и преди военната кампания за борба с ДАЕШ да унищожи последните джобове на съпротива, той обяви победа и заяви, че войските ще напуснат.

Пентагонът предупреди Турция да не нахлува в Сирия, сами се излагат на риск

През последните седмици САЩ и Турция постигнаха известно разбирателство за турските притеснения относно присъствието на кюрдски бойци, които в Турция се разглеждат като заплаха.

Американски и турски войници проведоха съвместни патрули, като част от тази дейност загражденията, предназначени за защита на сирийските кюрди, бяха премахнати на фона на уверенията, че Турция няма да нахлуе.


Кюрдските власти, могат да започнат преговори с Дамаск и Русия за запълване на вакуум за сигурност в случай на пълно изтегляне на американските сили от граничната зона на Турция, съобщава "Ройтерс".

"Ако Америка освободи зоната и особено граничната зона със сигурност, ние, като самоуправление, ще бъдем принудени да проучим всички налични възможности", коментира Бадран Джиа Кюрд, представител на ръководените от кюрдските Сирийски демократични сили.

"Можем да проведем разговори с Дамаск или с руската страна, за да запълним празнотата или да блокираме турската атака, така че това може да се развие и да има срещи и контакти в случай на вакуум", допълва той.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит