Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Ботьо Ботев "Разкриват се факти около разстрела на Луканов!"


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник

Има ли връзка между убийствата на бившия премиер и Илия Павлов
Бившият премиер Андрей Луканов беше разстрелян пред дома си в София от наемен убиец преоблечен като клошар на 2 октомври 1996 г. 3 куршума попадат в гърба му, а един пронизва слепоочието му. За убийството са осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им обаче по-късно са отменени, защото съдът решава, че самопризнанията им са изтръгнати с мъчения.

Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии - от покушение на "енергийната мафия" до битови причини. Покушението продължава да е обект на множество коментари и днес. По този повод потърсихме гледната точка на дългогодишния директор на отдел Убийства в полицията Ботьо Ботев. Ето как г-н Ботев отговори на въпросите:

- Г-н Ботев, на 2 октомври се навършиха 23 години от разстрела на бившия български премиер Андрей Луканов. Как си обяснявате обаче толкова години по-късно агресивната политика на някои медии в защита на хората, които бяха изправени на подсъдимата скамейка и на първа инстанция получиха доживотни присъди?   

- За мен това е необяснимо, а и не съм се интересувал и не се интересувам да правя анализ и извод на онова, което се публикува в средствата за масова информация.  Това е тяхно право на начин на публикации, на начин на изучаване, на начин на третиране на проблемите.

Аз винаги съм бил застъпник на една теза: Истината е една, тя не е двойна, рано или късно тя излиза. Убеден съм бил, че в този случай нещата ще се получат така. И когато говорим за този случай специално, която е една болка на Ботев, защото той не е случай на Ботев, той е случай на България. Какъв е Луканов е отделна страна, каква е неговата роля, исторически в процесите, които се развиваха, е отделна страна. Но тук се касае за едно убийство. Аз винаги съм разсъждавал, не само разсъждавал, а и действал в тази насока. Примерно много пъти хора са питали, когато работим по едно от бандитските убийства, защо ти губиш време денонощие работиш  и така нататък. Аз питам, защо? Ами как, той е бандит, не се занимавай с него. Аз съм им казвал, мен това не ме интересува. Както работиш за един бандит, така работиш и за един обикновен човек.

Това е едно убийство и никой няма право да лишава от живот това, което природата е дала. И винаги съм го казвал, какъвто ще да е той. Така че  нещата, свързани с това как е работено по Луканов - аз съм работил или тези, които са били около мене - сме работили както към всяко едно друго убийство.  Въпросът тук е, че се касае за смъртта на един бивш премиер.   - Има големи противоречия в общественото пространство, г-н Ботев, от една страна аз съм се запознал с доста от свидетелски показания, материали, които недвусмислено говорят за самопризнания на обвиняемите и то в присъствието на техни адвокати и част от разпити, дадени пред съдия. Как е възможно тези хора да бъдат малтретирани, когато по време на разпитите присъстват техните адвокати?  - Аз бих искал да поставя въпроса, че в тоя аспект, както повторих преди малко, са въвели в заблуда цялото българско общество. Аз ще изходя от това, какви са мотивите, по отношение на оправдателната присъда. Извеждам онова, което е по материалите.

Искам да подчертая нещо друго, че в практиката няма подобен случай, в който по едно дело първа инстанция да издаде пет най-тежки присъди, а втората инстанция да ги анулира. Това в практиката, която аз съм изследвал и гледал, мисля, че няма. По един или два случая, примерно замесени преки извършители, възможно е. Когато изхождаме от мотивите за оправдателната присъда, основните са три – първото и основното, то протича под  всичките дела, касаещи, ще стане може би въпрос за тях,  включително и Сергей Шанин, включително и кладенеца – упражнено насилие, тоест изтръгнати показанията с насилие.    - Да, ето Вие държите във вашия кабинет една картина на къща в Копривщица, която беше наречена „Къщата на ужасите”, тя ли е разковничето на този случай, къщата в Копривщица?

- Не мога да кажа, че там е разковничето. Разковничето по случая е в цялата многообразна, огромна бих казал работа, която се проведе от един голям колектив от хора, специалисти в различните области.  Това го подчертавам най-отговорно в един много дълъг период от време. Но, за да се стигне до онова, което даде пътеката  за разплитане на случая, да действително започна от тази къща. И ще обясня защо.  От едно от многото мероприятия, които се провеждаха, се работеше по една украинска група от Ровно, които имаха отношение по убийството на Сергей Шанин, украинец, който беше убит в България , шест месеца преди убийството на Луканов с пистолета на Луканов. Едно и също оръжие е стреляло, това беше брънката. Това беше материалната  не само следа, а насока.

Най-вярната, най-точната, която опитът и практиката налага това, че оръжието беше същността на всичко онова, което се водеше и свързваше двата случая по отношение извеждане на цялостната мотивировка за разговорите. Шанин беше убит и в последствие, тъй като се работеше паралелно по двете дела, много работа се хвърли там, и се стигна, че участие в убийството имат въпросната Ровненска групировка. Нейните членове бяха задържани в България след едно дълго пребиваване в Турция, където бяха подготвени доста работи в оперативен порядък и тъй като се контролираше абсолютно всичко, не знаехме кога ще влязат в България и бяха задържани в България на границата на България.  

За тях предварително с решение на Министерството на вътрешните работи на най-високо равнище, беше взето решение да се работи в тази така наречена прословута Къща на ужасите. Това беше вила на МВР, мотивите бяха няколко. Първо, с тези хора да се работи колкото е възможно извън обсега на журналистическия интерес, това е едно, второ, което е, няма да скрия, тъй като вече се пусна в пространството,  там беше оборудвано с разрешени разузнавателни средства, тази къща, с разрешение на съдия и така нататък.


Източник: blitz.bg

В категории: Съдебна власт, Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Денят, който промени Америка: 56 г. от убийството на Джон Кенеди

Кисинджър: Конфликт САЩ-Китай може да е по-лош от Първата световна война

Номинацията на Цацаров е част от големия план

Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности


НОВИНИТЕ
Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето

Радинела Чушева е новата „Мис България” Радинела Чушева е новата „Мис България”

Днес е Денят на Българската адвокатура! Днес е Денят на Българската адвокатура!

Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев

„Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС „Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС
ЕВРОПА
ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция ЕП ще призове всички държави в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи Македония на крачка от приемане в НАТО, Франция я подкрепи

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП Избраха Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП

Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин Увеличение на заплатите на работниците чрез по-високи данъци за богатите британци, обеща Корбин