Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Кристина Димитрова - за първата среща с Орлин Горанов и чудесата в живота й


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък

За живота, кариерата си, за срещата с Орлин Горанов,  за соц. годините, за вярата в живота й и защо Кръстовден е нейн личен празник Г-жо Димитрова, какво е да си толкова популярна и обичана звезда, години наред? Славата промени ли Ви и кога и как всъщност започна всичко?

- Здравейте! Много Ви благодаря! Честит празник и на Вас и на всички кюстендилци! Кога започна всичко?

- Това се случи през миналия век (смее се). Спомням си, като че ли още първия ден. Всичко е като една кино лента. Бях още съвсем, съвсем малка, когато за първи път се явих на фестивал. По онова време се провеждаха фестивалите “Тромбата на Вили“ и “Зорница“ - в Нощен бар “Астория“, в центъра на София. И тогава реших, ей така просто на майтап, всъщност не съвсем на майтап - да се явя, защото винаги съм искала да се занимавам с пеене, с музика. Още от първи клас започнах да свиря на цигулка и продължих до 8-ми клас, след това реших, че цигулката е изключително сантиментален, така да се каже, инструмент. Бях решила да бъде нещо по-емоционално и разбира се, избрах пеенето, защото то беше моята страст, беше в кръвта ми! Но да се върнем на въпроса – явих се на тези 2 конкурса, където веднага бях забелязана. Получих доста предложения още от тогава да работя с много групи, имах избор, което беше много готино. През тази година кандидатствах в Консерваторията, приеха ме в първите редици, в класа на Стефан Анастасов и така започна всъщност моята кариера. Имала съм щастието да работя с най-големите оркестри в България, по онова време, още докато бях 1-ви курс в Консерваторията – това са  оркестър “София“, оркестър “Метроном“, “Феротон“ и хиляди други големи оркестри, с които пътувах не само в България, по най-големите зали и стадиони , но и в целия Соц-лагер, тъй като тогава можеше да се пътува само там. И така започна моята кариера, всъщност, записах първите си самостоятелни песни, имах щастието да срещна Орлин Горанов, с който записах също много красиви песни, които и до ден днешен остават любими песни на поколения българи!

Безспорно е така! Точно това е и втория ми въпрос- Кога се срещнахте с Орлин Горанов? Вие започвате самостоятелна кариера и сте солов изпълнител , но как се сработихте с него и създадохте такива незабравими хитове?

- Да, самостоятелна разбира се, като за моята самостоятелна кариера, ръка ми подаде Мария Ганева, която ми беше преподавател в Консерваторията. Тя в същото време е изключителен музикант и композитор и с нея, както и с Иван Тенев, който е и първият ми съпруг, бяхме един тандем. Тя написа едни от най-хубавите ми песни, които и до ден днешен са изключително модерни – ще кажа в това число “Добре ми е така“, “Вчера, днес и утре“, “Липсваш ми“, “Без билет“ и още много, много песни, с които стартира моята самостоятелна кариера. След това през 1984г. – всъщност в един период се случват и самостоятелната ми кариера, и срещата ми с Орлин. С него първата песен, която записахме е песента “Сън“ по музика на Димитър Пенев и по текст на Иван Тенев. Участвахме в Пролетния радио конкурс, където спечелихме Първа награда на публиката. След този конкурс решихме, че публиката ни харесва и създадохме още много, много песни! Вие винаги сте правила и продължавате да създавате изключително качествена музика, за разлика от музиката, която е актуална в момента и през последните години. Всички Ваши песни са с дълбок смисъл, с послание, дори когато слушаш само мелодията на песента или пък когато четеш само текста – откриваш дълбоко послание, което те докосва.

Това ли е всъщност тайната на Вашия голям успех като солов изпълнител, както и на успешното ви сработване с Орлин?

- Ами винаги сме държали текста да е смислен, да бъде с послание, да бъде красив, освен това и да бъде лесно запеваем! В смисъл такъв, текста, посланието много лесно да стигне до сърцата на хората. Просто да остави отпечатък в сърцата им! И може би това е точно тайната – да намериш разковничето, което ще жегне хората и ще им се хареса. Пък и разбира се, аз никога не правя компромиси да изпея нещо, което на мен лично няма да ми хареса! Имаше такива моменти в соц. Времето - когато правиш албум, задължително трябва да изпееш 1-2 песни на задължителни композитори – щеш, не щеш, но въпреки всичко пак правихме подбори и песните са хубави! И може би това е тайната , това е причината и сега младите хора да харесват песните от това време, ние да ги поднасяме в един по-нов вариант, в по-модерен вариант, защото много от моите песни, а и дуетите с Орлин сме ги направили в Ремикси и ги пеем на нашите концерти. Да, това е страхотно! Да, но разбира се оригинала си е оригинал!

-Точно така! Кръстовден е един от най-големите християнски празници – Кръстовден, като според поверието през нощта на 13-ти срещу 14-ти септември, Господ слиза на земята и се случват чудеса, изпълнява желания.

Исках да Ви попитам, имате ли събитие в живота Ви, което бихте определили като чудо? Може би момента, когато сте изгряли на голямата сцена? Вярвате ли в чудесата? Случвали ли са Ви се? Имате ли спомен, който сте запомнили като Божествено чудо?

- Аз смятам, че въобще съдбата ми, ми е отредила, тя да бъде чудна, защото това да работиш нещо, което ти е приятно и аз бих казала, че цял живот аз не работя, защото правя нещо, което обожавам и което обичам! Може би това е наистина едно от чудесата. Аз вярвам в чудесата! Аз съм невероятен оптимист!

И аз също! И винаги, дори когато съм имала някакви тежки моменти, винаги, на края, те имат една щастлива развръзка и един щастлив край! И аз смятам, че това е чудото! И въобще чудото- то е около нас, то не може да се опише, ние можем само да го почувстваме и то да бъде около нас, да бъде като някаква материя, която знаеш, че съществува, но не можеш да я видиш! И не можеш да я пипнеш!

А смятате ли всъщност, че в тежки моменти, именно вярата е нашата опора, вярата в чудесата, че в един момент нещата ще се подредят?

- Абсолютно, да! Вярвам, аз още веднъж казвам – аз съм абсолютен оптимист! Вярвам, че света е добър, че ще се случват хубави неща и при мен като че ли, аз загърбвам лошите неща и може би заради това, да пази Господ, но и лошите моменти, те някакси ме заобикалят. Чувствам, че нещо може да се случи, но то ме заобикаля! И само във връзка с този празник ще кажа, че аз съм кръстена на баба си Христина – с “Х”, но ме кръщават Кристина, след което, когато ме кръщават и в една от най-красивите църкви в София – Храм “Свети Седмочисленици“, там в кръщелното ми, в църквата – аз съм КРЪСТИНА и винаги този празник за мен е изключително свят! Да, значи това си е вашия празник! Ваш личен празник! Да, това е моя празник и няколко пъти съм била на Кръстова гора, където наистина смятам, че там се случват чудеса! Ходила съм, за съжаление, не всяка година, ето както и на днешния ден съм ангажирана, но когато съм свободна, аз отивам там и след това цялата година ми е изключително заредена - тя ми е хубава, тя ми е здрава годината и за това настина смятам, че един човек трябва да вярва! Така е, аз също вярвам! Не казвам, че трябва да вярваш в Господ или в нещо конкретно, просто трябва да вярваш в доброто и да имаш вяра! За всички нас е огромно удоволствие, че на този голям християнски празник, а както разбрахме и ваш личен празник, сте именно тук в нашия прекрасен град Кюстендил!   Да и аз много се радвам защото ми е изключително приятно и искам да благодаря на г-н Иван Андонов за поканата, както и на читалище “Братство“ за чудесното отношение и организация на този Международен музикален форум, от който вече съм част и аз!

Надявам се да останете с прекрасни и топли спомени и впечатления от града и екипа ни! Във връзка с поверието на празника, че Господ слиза на земята и се случват чудеса – последният ми въпрос е: Какво чудо ще пожелаете да се случи на кюстендилци?

-Минавайки през центъра виждам, че града ви вече е много красив! Искам да пожелая преди всичко на кюстендилци да са здрави, да обичат града си, да го пазят чист и красив. Да обичат хубавата българска музика и да я ценят! Най-вече здраве! Много Ви благодаря че отделихте време и бяхте толкова откровена и истинска пред нашите читатели! Благодаря Ви и за прекрасните пожелания и Ви пожелавам успешно откриване на Международния фестивал “Пей сърце“ 2019!

Интервю на Джулия Андонова

Източник: actualno.com

В категории: Интервюта, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"