Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Криза на 13-ия етаж: "Четирима комисари отхвърлени за седмица"


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък

Още невлязла на 13-ия, председателски етаж в централата на Европейската комисия в Брюкел, управленските умения на Урсула фон дер Лайен са поставени на изпитание и то от приятелския огън на Европейския парламент. За по-малко от седмица евродепутатите отхвърлиха или създават сериозни проблеми пред четирима от избраните от нея членове на бъдещата Европейска комисия.

След като блокираха избора й за комисари по транспорта и по разширяването - Рована Плъмб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария, заради конфликт на интереси, евродепутатите скъсаха на задължителното изслушване за компетентност още двама кандидати за еврокомисари. Силви Гулар от Франция и Януш Войчеховски от Полша не получиха зелена светлина след изслушванията си в ресорните комисии и ще трябва да отговорят на допълнителни въпроси и да се явят на второ изслушване.

Разследваният кандидат

Гулар, която получи при разпределението един от най-обширните и най-влиятелни ресори в бъдещата Комисия – вътрешен пазар, индустриална политика и услуги, дигитализация, туризъм и отбранителния фонд на ЕС, не беше одобрена от старшите представители на политическите партии в парламентарните комисии за вътрешния пазар и потребителите и за промишлеността.

Причината – съмнение в нейните морални качества и независимост да заема поста. Гулар, доскоро една от звездите на Европейския парламент и два мандата евродепутат, показа познания и увереност по обширния си бъдещ ресор. По време на интервюто тя не се поколеба да изразява категорични мнения по чувствителни въпроси като данъчното облагане, минималната заплата и изкуствения интелект.

Гулар обаче не успя да убеди депутатите от ЕНП, Зелените, социалистите и крайната левица, че морално отговаря на високите изисквания за поста. Поводът са продължаващите разследвания срещу нея във Франция и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за първия й парламентарен мандат. Тогава Гулар назначава към екипа си в Европейския парламент служител, който обаче е ангажиран единствено с това да движи партийни въпроси във Франция. Въпреки това Гулар му плаща с парите, предвидени за издръжката на парламентарните си сътрудници.

Скандалът, предизвикан заради евентуална злоупотреба с европейски средства, доведе до оставката на Силви Гулар като министър на отбраната на Франция през 2017 г., само месец, след като бе назначена на поста. Пред евродепутатите тя обясни, че става дума за административно нарушение, което е направено без умисъл. Френската кандидаткка трябваше да отговоря и на серия въпроси, свързани с работата й като консултант на американската неправителствена организация Berggruen Institute по време на евродепутатския й период.

След изслушването ЕНП заяви, че „облак на съмнение е надвиснал над Силви Гулар“, която трябва да даде допълнителни доказателства, че ще може свободно да изпълнява функциите си на европейски комисар.

Подобна е позицията и на социалистите, в чиято група Гулар е работила като евродепутат между 2009 и 2017 г. След тричасовото й изслушване в сряда вечер социалистите съобщиха, че не са убедени и че „назначаването й повдига много въпроси“, особено за евентуалната афера с парламентарните й сътрудници.

Социалистите смятат освен това, че ресорът й е твърде голям, за да може да се ръководи от един човек. Гулар ще е единствената от членовете на Комисията, която ще отговаря за работата на три генерални дирекции на ЕК. Зелените също искат повече отговори, особено по плановете й да намали отпадъците, произвеждани от европейската икономика.

В защита на компетентността на френската кандидатка се обявиха само нейните съпартийци от „Обнови Европа“. За тях Гулар е „точният човек за вътрешния пазар“, показала силни лидерски качества по време на изслушванията, както и задълбочени познания по бъдещата си работа.

За разлика от Рована Плумб и Ласло Трочани, които бяха спрени още преди да достигнат до устното интервю заради конфликт на интереси, при Гулар такъв не беше установен от правната комисия, която е първата цедка пред одобрението за еврокомисарския пост.

Сега Силви Гулар ще трябва да отговори на три допълнителни въпроса и ако те се сторят незадоволителни за депутатите, да се яви на второ устно интервю пред парламентарните комисии.

Кандидатът без домашно

Случаят с полския кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски е много по-ясен. Той показа недобро познаване на земеделския ресор, в който му предстои да работи през следващите пет години и евродепутатите единодушно решиха да го върнат да се подготви по-добре.

Войчеховски, понастоящем член на Европейската сметна палата, в миналото също като Гулар е бил евродепутат. Той се опита да спечели по време на тричасовото си изслушване във вторник евродепутатите, но не успя да ги спечели. Главната причина – неспособността му да даде категорично мнение по повечето въпроси, които му бяха задавани за намерениямата му за реформиране на Общата селскостопанска политика

Повечето от зададените му въпроси получаваха отговор, че като комисар той ще бъде отворен за предложения от Европейския парламент. Войчеховски изпитваше и явни затруднения да се изразява на английски език, въпреки това проведе цялото си интервю на английски. Според ЕНП представянето на полския кандидат е било „много слабо“, като той е избегнал конкретните отговори на много въпроси, а мнението му по други е оценено като „наистина странно“.

Социалиситте също искат повече „детайлни и амбициозни отговори“. Според тях прослушването на Войчеховски е било „разочароващо“. Социалистите смятат, че кандидатът „няма ясна визия за бъдещето на селскостопанската политика в дългосрочен план“. Полският претендент, чиято партия е от групата на консерваторите, не бе одобрен и от либералите, които оценяват отговорите му като „твърде неясни и уклончиви“, особено по отношение на реформата в Общата селскостопанска политика до 2027 г., която в момента се обсъжда от евроинституциите.

Полският кандидат вече пише отговори на допълнителни седем въпроса, а второто му устно интервю е насрочено за понеделник.

Ако и второто изслушване е неуспешно, кандидат-комисарят трябва да бъде сменен или да му се даде различен ресор.

Междувременно в Европейския парламент активно се заговори за размяна на ресорите между Румъния и Унгария. Заради преговорите между Будапеща и Букурещ и напрежението в Румъния между президент и правителство за новата номинация за еврокомисар, Фон дер Лайен още не се е срещнала със заместниците на отхвърлените комисари. Унгария предложи посланика си в Брюксел Оливер Вархани за еврокомисар за разширяването, а Румъния се колебае кого да посочи за комисар за транспорта. Забавянето намалява времето за подготовка на кандидатите за изслушването в Европейския парламент.

Преминаването през устното допитване е задължителен елемент от процедурата за одобряване на кандидатите за еврокомисари. Преди всички те да получат положителна оценка за професоналната си пригодност и морални качества от съответните парламентарни комисии, Европейската комисия не може да бъде одобрена и назначена.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"
ЕВРОПА
Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия" Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия"

Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент

След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък