Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

18 починали в САЩ заради електронна цигара


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък

Най-малко 18 души са умрели в Съединените щати, а други 1080 са диагностицирани с белодробни заболявания поради пушене на електронна цигара.

Това се посочва в доклад, публикуван в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според документа са били докладвани смъртни случаи в 15 щата. Специалистите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че по-голямата част от случаите (70%) са мъже, докато в 80% от случаите говорим за хора на възраст под 35 години. От тях 16% са подрастващите, които са под 18-годишна възраст.

През последните месеци в Съединените щати се засили дебатите за това дали електронната цигара има отрицателен ефект върху здравето. В началото на септември секретарят на здравеопазването и човешките услуги Алекс Хазард обяви, че властите на САЩ искат значително да ограничат продажбата на ароматни електронни цигари в страната. През август Министерството на здравеопазването в Илинойс регистрира първата в страната смърт от електронни цигари от тютюнопушенето. Починалият е диагностициран с тежко респираторно заболяване.

САЩ забраняват продажбата на електронни цигари на лица под 18 години

През януари Скот Готлиб, ръководител на Администрацията по храните и лекарствата, заплаши производителите на електронни цигари с пълна забрана за продажба на техните продукти, ако през 2019 г. броят на тютюнопушещите се увеличи. Той цитира статистически данни, събрани от агенцията, според които броят на тийнейджърите, които пушат в САЩ, се е удвоил през последните години поради наличието на електронни цигари.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"
ЕВРОПА
Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия" Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия"

Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент

След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък