Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Анализът на ИСА: "Случващото се в страната започва да губи автентичност "


Сподели:
03 Октомври 2019, Четвъртък

България драматично изостава от дневния ред на Запада

Политическият корпус на Борисов от гледна точка на съюзници, медии, партньори, хора, с които е работил през годините, се пропуква. Той загърби егото си и търси да запълни дефицита от съюзници.

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец септември 2019 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ ПРЕД РЕШАВАЩИ ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ

- ТРУС В ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
- ПРЕМИЕРЪТ – В МЕНГЕМЕ ОТ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ, ТЪРСИ СЪЮЗНИЦИ
- ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ – ДИНАМИЗИРАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА СЪС САЩ
- ОТСТРАНЕНИЯТ ОТ ГЕРБ ЦВЕТАНОВ СКОЧИ СРЕЩУ БОРИСОВ
- БСП С ОПИТИ ЗА ПРОБИВ НА РЕГИОНАЛНАТА КАРТА
- МАНДАТЪТ НА ТРЪМП ВЛЕЗЕ В НАЙ-СЕРИОЗНАТА СИ КРИЗА

Предлагаме ви резюме от

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Моментната снимка на политическата ситуация в страната показва стабилност, осигурена от парламентарното представителство, силни подводни течения около властта и силно обществено недоволство. Наблюдава се ускоряване на динамиката при политическия инженеринг.
Публичната среда е рязко замърсена с компромати, шпионски афери, конфликти, които имат съществена проекция върху вътрешната политика.
Серията от скандали и местните избори се ускоряват взаимно.
Времето между миникризите се скъсява, което прави непредвидими последствията от тяхното натрупване.

Премиерът все по-трудно поддържа вътрешно-партийните, геополитическите и обществените баланси. В партията – между различните лобита, в обществото – между взаимно-изключващи се интереси и групи, чиято протестност се излива на улицата. А в международен план - между домогванията на големите сили, чиито сблъсък се ускорява на български терен. Премиерът гаси пожари по различни линии – американска, европейска, руска, вътрешно-партийна. Видимо е, че отвсякъде е притиснат.

Борисов прави неимоверни усилия, за да рестартира АЕЦ „Белене“ и да пусне тръбата на „Турски поток“. Прави опити за затваряне на фронтове, за постигане на консенсус с цел стабилизиране на собственото му политическо място. Това е основният момент около него.


От арестите на русофилите и скандала в БНР Борисов и ГЕРБ инкасират само загуби. Националното движение „Русофили“ има сътрудничество с управляващата партия и водещи лица от нея. Като краен резултат обаче негативната обществена реакция отива към партията, заради създаденото усещане, че скандалът е генериран с предизборни цели.
Политическият корпус на Борисов от гледна точка на съюзници, медии, партньори, хора, с които е работил през годините, се пропуква. Той загърби егото си и търси да запълни дефицита от съюзници.

Президентът Румен Радев търси баланси между геополитическия избор на България и националните интереси, които диктуват двустранни спогодби и търсене на чужди инвестиции. Същият подход е характерен и за премиера Борисов.
Със словото си през Народното събрание Радев очерта жалоните за новия политически сезон – поляризиране по осите: отчетност на правителството пред Народното събрание, контрол върху бюджета, конституционни промени, институционална отговорност, финансова децентрализация на местната власт.
Въпреки нестихващите атаки от страна на русофобското лоби в България, налице е динамизиране на отношенията на президентската институция със САЩ и диалог с американския президент.

Цветан Цветанов се окопити, излезе на терен с ново самочувствие и започна да отправя критики, да дава оценки и прогнози. За първи път бившият Втори притиска бившата си партия и започна да затяга геополитическата примка около премиера.

Отношенията между България и Северна Македония са в предкризисно състояние и навлизат в турбулентен период. България първо ратифицира двустранния договор, после прехвърли на историците уточненията на спорните моменти. Северна Македония получи зелена светлина за НАТО, но проблемите пред България остават - при това с обезсилен дипломатически инструментариум за решаването им.
Консултативната политическа среща при президента (30 септември), на която присъства и премиерът Борисов, даде знак, че България се е събудила и ще бъде по-активна в защита на позицията си. На практика обаче отговорността отново бе прехвърлена на съвместната комисия за изясняване на спорните исторически въпроси. България ще даде зелена светлина на Скопие за ЕС с надеждата, че ще може да реагира по-късно, ако антибългарската истерия в Македония не стихне. Това предвещава бъдещи колизии и нови кризисни ситауции в отношенията ни със западната ни съседка.

Като високо напрежение може да се дефинира ситуацията във и около съдебната система. Подобна ескалация (протести, контрапротести, декларации и контрадекларации) най-новата история на България не помни. Изборът на Гешев определи и предопределя политическата динамика в този и следващия месец. През този избор се сблъскват различните гледни точки и в уличните протести, и случващото се в БНР и по-важните политически действия, на които сме свидетели. Очакванията са да ескалира с наближаването на избора и да окаже влияние върху вота, основно в големите градове – София, Пловдив, Варна.

Преосмисляне на наказателната политика на държавата се нуждае от спокойствие, докато обществената среда през септември рязко се поляризира. Всички текущи конфликти в съдебната власт станаха публично достояние.

Капсул-детонатор се оказа решението на тричленен състав на Софийския апелативен съд за предсрочно условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Решението бе произнесено във възможно най-неподходящия момент. Върху неговото тълкуване се отразиха всички предстоящи избори, конфликтът между прокурори и съдии, натрупаното обществено недоверие към системата и желанието за повече справедливост. Обществото е разко поляризирано - в такава среда разумните доводи трудно намират път.

Доверието към основните институции е в задълбочаваща се криза. България има спешна нужда от институционален ренесанс, засилване на автономията на институциите и връщане на политическото в управлението на страната. Случващото се в страната започва да губи автентичност.

Ускорява се усещането за ниското ниво на компетентност на държавните институции и избираеми органи, където се назначават или слагат верни на управляващите хора с недостатъчно опит, знания, авторитет. Това е генератор на кризите и проблемите, които се подреждат в устойчиви серии.

България драматично изостава от дневния ред на Запада. Екологията там е вече почти религия и приоритет в политиките. Тук централна тема стана изгарянето на боклук в български ТЕЦ-ове – територия, на която държавата се оказа почти безсилна на фона на гражданските протести.

Очерта се най-оспорваната предизборна кампания в съвременната история на България.
Битката за София ще има национално значение заради сблъсъка по оста промяна-статукво.
Мая Манолова се опитва да танцува между всички видове противоположности в политиката. Едновременно с това да стои близко и равноотдалечена от тях. Това е стратегията за печелене на вота в София, но тя е изключително рискова, защото може да не спечели десния вот, към който прави реверанси, а може и да загуби левия, от който се опитва да се разграничи.
Кампанията ѝ в този смисъл може да се определи като рискова, но шансовете ѝ не са никак малки с оглед на акумулирането на протестен вот в София. Особено по отношение на крайните квартали на столицата, където неща като провинциален произход не оказват влияние върху избирателите, нито пък координатата ляво-дясно, която се опитват да експлоатират тук.

Йорданка Фандъкова е изправена пред най-трудната си предизборна надпревара. Очакванията на социолозите за балотаж са индикация за остра конкуренция, умора в електората. Фандъкова залага на балансирана кампания, като защитава постигнатото през трите си мандата и едновременно предлага обновление, нови приоритети и лица. Столична община се мъчи да затвори максимален брой теми, но критичното ускорение е факт. Много е вероятно, дори да спечели изборите, Фандъкова да не разполага с досегашния комфорт в Столичния общински съвет. Победа на Йорданка Фандъкова ще даде нова легитимност на управлението на Борисов.

ГЕРБ остава водеща политическа сила в национален мащаб, но е налице разконцентриране между текущите миникризи и подготовката за местните избори. Партията е изправена пред най-драматичните избори в своята история. ГЕРБ трудно преодолява липсата на Цветанов на организационно ниво. В партията липсват елементите устойчивост и планиране, на много места избуяват конфликти, които ще рефлектират в резултата от вота.

Отстранените хора на Цветанов работят подмолно срещу ГЕРБ, като на места влизат в колизии с политическите опоненти на управяващите. ГЕРБ най-вероятно няма да повтори феноменалния се успех от предишните местни избори, но ще продължи да доминира регионалната власт.

БСП е амбицирана да удвои представителството си в местната власт. Кандидатите ѝ навсякъде показват недостатъците на досегашното управление, но агресивният тон е загърбен. Вътрешното разделение в БСП остава, макар в условията на кампания да е туширано.
Във Варна партията удари дъното, като местната структура издигна за кмет лидер на друга партия.

Изборите в София и в страната стават до голяма степен непредсказуеми и заради нови явления.

Драстичното намаляване на бюджетното финансиране на партиите смени терена на предизборната кампания. Голяма част от кандидатите използват най-активно социалните мрежи, откъдето въздействат на младите и активни избиратели.

Новият политически проект на Слави Трифонов се готви да стане факт на 5 октомври. Абсолютен прецедент е да се обявява такъв по време на кампания за избори, в които партията няма да участва.

Външната среда, в която се развива българската икономика, се влошава и това ще направи тенденцията на забавяне и в местни условия устойчива през следващите тримесечия.
Българската икономика е най-тясно обвързана по линия на търговията и инвестициите с германската икономика и неблагоприятните тенденции в Германия ще се отразят върху икономическия растеж в България.
Макрорамката се запазва благоприятна, но растежът се забавя, а инфлацията отбелязва трайна тенденция на нарастване.

Въпреки честите новини за нови преки чуждестранни инвестиции, данните за полугодието не потвърждават тенденция за връщане на инвестиционните потоци към България.
Преките чуждестранни инвестиции в страната (отчетени в съответствие с принципа на първоначалната посока на инвестицията) нарастват с 8 млн. евро за юли 2019 г., при увеличение със 114.9 млн. евро за юли 2018 г. За полугодието общият им обем е 532.7 млн. евро.
Полугодието затвърждава тенденцията на нарастване на българските инвестиции в чужбина – нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – юли 2019 г. възлиза на 231 млн. евро (0.4% от БВП) при 130.6 млн. евро (0.2% от БВП) за януари – юли 2018 г.

Септември се оказа месец на „Големите надежди“ за стартирането на големи инвестиционни проекти в страната, но и „Възход и падение“ на някои от тях. Енергия за икономиката се очаква от енергетиката и нейните големи проекти. Предварителният преглед на заявилите желание да участват в изграждането на АЕЦ „Белене“ демонстрира неочакван инвеститорски интерес, но доколко той ще се трансформира в реални оферти при ограничителните условия, които правителството поставя, остава арена на политически, геополитически и секторни лобистки сблъсъци.

Горещите очаквания за инвестицията на „Фолксваген“ в България бяха вледенени, а решението инвестицията да се реализира в Турция заслужава сериозен анализ за условията и проблемите на българската инвестиционна среда. Опитите ни да се впишем в азиатското производство на електромобили изглеждат трудно осъществими като се вземе предвид европейската визия за сектора и строителството на мащабния завод за батерии за електромобили, който през септември стартира във Франция.

Слабата кредитна активност в корпоративния сектор продължава и през септември. Вътрешни и външни инвестиции, съпроводени и със слаба кредитна активност, ще оказват задържащ ефект върху икономическия растеж през следващите месеци. Докато кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 3.3% на годишна база, тези за домакинствата се увеличат с 8.7% годишно като най-бързо нарастват жилищните кредити с 12.4% , а потребителските с 11.2% годишно.

ПРОГНОЗИ:
 Влошаването на външната среда ще се отрази върху външната търговия и ще потисне и без това слабите вътрешни двигатели на икономическия растеж.
 Инфлацията ще расте, като принос в тази тенденция ще имат фундаментални фактори като повишаването на доходите, цените на суровия петрол, както и някои инцидентни фактори като например проблемът със свинското месо и други.

Очакваното присъединяване към Валутен механизъм II можеше да изпрати позитивни сигнали към пазарите в смрачаващата се икономическа среда, но то се отлага за неопределено време.
Комбинация на различни външни и вътрешни политически фактори могат допълнително да заплетат и без това сложния пъзел на икономическата динамика.Анализът е изготвен от авторски колектив:

Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи
Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

Проф.д-р Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитическа динамика)

Международни наблюдатели:
Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър)

Д-р Антон Панчев (Гърция, Кипър)Съдържание:
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ
II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ
ПРЕМИЕРЪТ – В МЕНГЕМЕ ОТ ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ, ТЪРСИ СЪЮЗНИЦИ
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ – ДИНАМИЗИРАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА СЪС САЩ
ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО, ВРЪЗКИТЕ С РУСИЯ И ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ
ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СА ПРЕД КРИЗА
СЛУЧАЯТ „СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА“ И МЕДИЙНАТА СРЕДА
ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ ВЪВ И ОКОЛО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. СЛУЧАЯТ ДЖОК ПОЛФРИЙМАН
ПАРЛАМЕНТЪТ - НОВА СЕСИЯ СЪС СТАРИ ПРОБЛЕМИ

III. МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В АРХИТЕКТУРАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ПРОЕКТЪТ ЗА КОМИСИЯТА „ФОН ДЕР ЛАЙЕН“ И БЪЛГАРСКИЯТ РЕСОР
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ЛАУРА КЬОВЕШИ

IV. МЕСТНИ ИЗБОРИ И ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
БИТКАТА ФАНДЪКОВА-МАНОЛОВА
ГЕРБ СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ДРАМАТИЧНИ ИЗБОРИ
БСП С ОПИТИ ЗА ПРОБИВ В МЕСТНАТА ВЛАСТ
ДПС СЪС ЗАЯВКА ЗА РАЗШИРЕНО ПРИСЪСТВИЕ В РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ
ПАТРИОТИТЕ – АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ МОБИЛИЗИРА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИЯ КОРПУС
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И „СПАСИ СОФИЯ“ В НАДПРЕВАРА ЗА ДЕСНИЯ И МЛАДИЯ ВОТ

V. ИКОНОМИКА – ЗАБАВЯНЕ И ВЛОШАВАНЕ НА ПЕРСПЕКТИВАТА

VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
МАНДАТЪТ НА ТРЪМП ВЛЕЗЕ В НАЙ-СЕРИОЗНАТА СИ КРИЗА
ОСТАВКАТА НА ДЖОН БОЛТЪН – ХИПОТЕЗИ И ПОСЛЕДСТВИЯ
ВЪЗДУШНИТЕ УДАРИ СРЕЩУ САУДИТСКА АРАБИЯ
СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЛИДЕРИТЕ ОТ „АСТАНИНСКИЯ ПРОЦЕС“
ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ
ГЪРЦИЯ – ДОВЕРИЕТО В ГРЪЦКАТА ИКОНОМИКА Е ВЪЗСТАНОВЕНО
КИПЪР – ФРАГМЕНТИРАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ПО КИПЪРСКИЯ ВЪПРОС
КОСОВО И АЛБАНИЯ В ОПИТИ ЗА КООРДИНАЦИЯ НА ВЪНШНИТЕ ПОЛИТИКИ


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит