Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Велико Търново с генерален План за Организация на движението


Сподели:
02 Октомври 2019, Сряда

Местна власт и наука, заедно в намаляване на задръстванията и минимизиране рисковете от ПТП

За първи път на територията на Република България ще се направи анализ на ключови кръстовища за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия чрез технология за въздушно заснемане с дрон

В България по-голямата част от ПТП с тежки последици се случват в градовете и малките населени места. Броят на автомобилите е увеличен в пъти, а уличното пространство в градовете, в годините назад не е проектирано за поемане на толкова огромен трафик.


Управленският екип на община Велико Търново избра да реши проблема и да гарантира безопасността на своите съграждани и гости чрез разработване на нов Генерален План за Организация на движението на града.

За първи път на територията на Република България ще се направи анализ на ключови кръстовища за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия чрез технология за въздушно заснемане с дрон. Технологията е разработена през миналата година в Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Технологията включва заснемане на определени, ключови кръстовища с дрон, след което данните се анализират от софтуер и на база на тях се прави анализ на риска от възникване на ПТП, който дава точност на резултатите над 95%.

Данните от заснемането се използват и за преброяване на трафика и съответно определяне на транспортните задръжки. Освен въздушно заснемане със статични камери ще бъдат заснети 19бр. кръстовища разделени в пет групи. Заснемането ще се осъществи през работните дни в периода от 07:00ч до 19:00ч като по този начин ще се обхване напълно трафика в кръстовищата в пиковете часове, преди и след тях.

Информацията от това ще бъде използвана за създаване на мерки за намаляване на задръстванията на територията на града. С прилагането на иновативната технология се цели получаване на по – подробна информация за безопасността на движението и съответно въвеждане на мерки за редуциране на риска от ПТП.

Основната цел заложена от общината е да се установят кои са проблемните елементи в даден градски транспортен участък и да се вземат превантивни мерки за бъдещи проблеми свързани с безопасността на територията на Велико Търново. Тук може да се посочат примери: за изграждане на острови, за стесняване на пътното платно, за забранен завой , за кръгово движение, за намаляване на скоростта на определено отстояние от кръстовище.

В публичното пространство е пусната и анкета, с която Изпълнителите и Общината целят да проучат мнението на гражданите за желаните от тях мерки, както за подобряване на средата, така и за предпочитания начин на предвижване. Анкета ще определи и фундаменталната за анализа на транспортните потоци информация относно Произход – Предназначение на трафика.

Изпълнителят на новия план за Организация на движението– „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“ ООД вярва, че търновчани и гостите на града в края на 2020 г. ще открият предимствата на новите транспортни решения, гарантиращи безопасност, а общината ще представи на различни форуми практичните решения и резултатите от нововъведенията.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит