Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Стилиян Георгиев:" Спортът възпитава и изгражда!"


Сподели:
01 Октомври 2019, Вторник

Днес ви срещаме с едно от лицата на българския спорт. Това е Стилиян Георгиев, който от преди повече от 15 години започва да се занимава с бойни изкуства и бойни спортове.

Стилиян се занимава с бразилско жиу-житцу и е двукратен европейски шампион.

Наричат бойното изкуство жиу-житцу "човешки шах". Съгласен ли си с това определение и защо?

Да, така е! Наричат го по този начин заради принципа в основата му, че физически по-слаб човек може да победи по-силен опонент само с техника и стратегия, каквито именно има и в шахмата.

Наскоро стана шампион на турнира в Лисабон. Какво е усещането да се качиш на почетната стълбичка и да знаеш, че си постигнал престиж за себе си и за България?

Чувствата за мен са няколко и се съмнявам, че ще успея да дам точна дефиниция за тях. Ще започна малко по-отдалеч темата, защото зрителите на големия спорт виждат крайния резултат, а не пътя до него. През какво минава един спортист, за да стигне до големите отличия в спорта. Каква цена плаща даден човек, за да стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Няма да изброявам всички лишения, а само това, за което най-много ми тежи, а именно пропуснатите моменти със семейството. Имам син, който е на три години, и сега е моментът, в който той има нужда от мен в израстването си, в игрите. Идва, прегръща ме и ми казва, че ме обича.

За съжаление, много често аз не съм до него заради работата и времето, прекарано в залата, на стадиона или във фитнеса. Но въпреки това усещах подкрепата на семейството ми през цялото време!

Когато нещата вървят по план и стъпя на най-високото стъпало, като слушам българския химн, в мен нахлува чувство на успокоение, че всичкото си е струвало!

Според теб възпитава ли спортът младите хора и какво лично ти е дал на теб?

Мисля, че две мнения по този въпрос няма! Спортът възпитава и изгражда! На мен лично е дал безценни приятели, много радости, много сила на духа и увереност в това да се "бориш с живота". Защото животът е борба. Борбата е победа, а победата е щастие!

Ако имаш възможност да седнеш на разговор с някой велик българин от нашата история, кого би избрал и какво би го попитал?

Разбира се, това би бил Васил Иванов Кунчев! Един велик българин, за когото все по-малко младите хора знаят или го асоциират с футболен отбор. Човекът, заради когото аз в момента се казвам Стилиян и съм горд българин! Бих го попитал как във времена на безверие е успял да обедини българския народ.

Опиши ни България на своите мечти.

За съжаление, живеем в един материален свят, в който парите са необходимото зло. За това България на моите мечти е страна със силна икономика. След това идва Конституцията, на базата на която се изграждат правата и свободата на гражданите. И не на последно място - да бъдем по-обединени и по-добри един към друг.


Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта, ХРАНЕНЕ И СПОРТ, Интервюта- Зона здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит