Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Борисов: "Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може се случва за наша сметка!"


Сподели:
30 Септември 2019, Понеделник

Не искаме да влизаме в историята като единствената страна, която не е подкрепила Македония, категоричен е премиерът

Не можем безусловно да подкрепим Македония и трябва да има ясни условия, които да са заложени, бе категоричен вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов

Нека тази братоубийствена война да не продължава от страна на пропагандата в Скопие.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента по въпроса за отношенията ни със Северна Македония преди поканата й за присъединяване към ЕС.На призива на президента Румен Радев се отзоваха премиерът и лидерите на основните политически сили. Борисов обяви пред медиите, че са се чули с държавния глава в петък вечерта и са се разбрали за днешните консултации.

„Това е апелът ни към тях. Не искаме да се записваме в историята като единствената страна, която не ги е подкрепила за ЕС. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС“, добави министър-председателят Борисов.

„Аз апелирам и към тях, и към всички останали, особено към комисията, предайте им го това и излезте с решение“, обърна се Борисов към комисията, която трябва да реши въпросите за историята на България и Северна Македония.Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята, предупреди Бойко Борисов.„Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че до вчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи.

Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора.

Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС - след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла", каза пред медиите Борисов."Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП", продължи премиерът. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента."Петък вечерта се чухме с президента. Благодаря за тази среща. Добре сме се разбрали. За жалост, не всички партии пратиха представители", посочи Борисов.


„Нашата позиция е ясна от първия ден – изключително важно е да ги приемат в ЕС, но това е важно за тях самите и не може да става за наша сметка, прекроявайки историята. Ние сме категорични по въпроса и с Обединени патриоти сме категорични като единомислие. Нека бъдат смели, да имат кураж, бъдещето на Северна Македония и хората там е в ЕС, нека не го проиграват този шанс“, каза в заключение премиерът Бойко Борисов.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"
ЕВРОПА
Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия" Борисов призна: "Все още не сме идеални, нужни са още усилия"

Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент Студен душ за Борис Джонсън в британския парламент

След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък