Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Румен Радев: "Ако Северна Македония иска да я подкрепим за ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии!"


Сподели:
30 Септември 2019, Понеделник

За обща позиция, която да защитава българския интерес, призова държавният глава

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес със Скопие, изтъкна президентът

Трябва да изработим обща позиция, която да защитава българския интерес. За това призова президентът Румен Радев след консултациите на "Дондуков" 2.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и в ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното развитие, устойчивото развитие и просперитета на Източна Европа. Нека не забравяме, че България първа призна сувернитета на Северна Македония. Ние първи подписахме договора за добросъседство със страната. Това заяви президента Румен Радев след извънредна среща в президентството заради Северна Македония.

Президентът благодари на всички, взели участие в срещата.

"Поведението на нашата съседка пораждат несигурност и недоверие. Участниците в днешната среща постигнахме принципна позиция, че трябва да се изработят изисквания и критерии, които да защитят националните ни интереси. Те трябва да залегнат в изискванията за преговорния процес за присъединяването на Северна Македония в ЕС. Трябва да има конкретни и ясни цели, които да бъдат поставяни на всеки етап от преговорите.

Трябва да се обърне особено внимание в текстовете в учебниците, надписите на паметните плочи и позициите на националните медии в страната. Трябва да бъдат поставяни не за сметка на българската история. Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС.

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители.

Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета.

"Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес.

Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция", допълни той.

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония.

"Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие", посочи Радев.

Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. "България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония.

Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна", добави още президентът.
 

На днешната среща поставих на масата въпроса за air policing на въздушното пространство на Република Северна Македония, каза още Румен Радев в изявлението си след срещата.

„Има също така принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план“, добави още президентът.

В срещата участваха: премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, секретарят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на "Воля".


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"