Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Орбан към Брюксел: "Приберете си платените политически активисти от Централна Европа!"


Сподели:
30 Септември 2019, Понеделник

ЕС да се откаже от прикритите действия срещу централноевропейските правителства, призова той

По повод критиките на някои страни членки към върховенството на закона в Унгария, Орбан заяви: "Това е нашата държава, нашият дом и нашият живот и никой друг, освен унгарците, не може да взема решения за тях".

Унгария не планира да напусне Европейския съюз, увери в неделя унгарският премиер Виктор Орбан, допълвайки обаче, че източните и западните членки на съюза трябва да постигнат компромис за неговото бъдеще, предаде агенция Ройтерс.

Орбан, който е на власт от едно десетилетие, често има търкания с Брюксел, като например заради отказа му да приеме мигранти съгласно схемата по квоти и заради усилията му да засили контрола върху медиите, съдебната система и научните институции, отбелязва агенцията.

Неговите войнствени позиции засилиха спекулациите, че Унгария може някой ден да последва примера на Великобритания и да напусне ЕС.

"Ние сме член на съюза и ще останем член", заяви Орбан на конгрес в неделя на управляващата партия Фидес, на който 55-годишният премиер бе преизбран за лидер.

Но по повод критиките на някои страни членки към върховенството на закона в Унгария, Орбан заяви: "Това е нашата държава, нашият дом и нашият живот и никой друг, освен унгарците, не може да взема решения за тях".

Според Орбан между двете части на Европа е необходим "компромис". "Макар западната и източната половина на съюза да вървят ясно по различни пътища...и да уважават различни ценности, дори и при тези обстоятелства може да бъде намерен начин да живеят заедно", каза Виктор Орбан, чиято партия ще се изправи пред местни избори след две седмици.

Орбан каза, че "другата страна" трябва да се откаже от откритите атаки срещу правителствата на бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа.

"Ние не им изпращаме платени политически активисти, така че и те трябва да си приберат техните от Централна Европа", каза Орбан. "Те трябва да се откажат от прикритите действия срещу централноевропейските правителства.

Бюджетът на ЕС не трябва да бъде използван, за да финансира екипи и медии, които имат пристрастия към либералите и имигрантите, обслужвайки техните цели. Ако искаме да запазим Европа единна, трябва да се откажем от тези практики", заяви унгарският премиер.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"