Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проф. Михаил Мирчев: "Водят се успоредни монолози, липсва диалог"


Сподели:
27 Септември 2019, Петък

Кампанията за местните избори официално започна

''Левски'' и ЦСКА се премести на политическия терен. В последно време много по-лесно се води политическа кампания на базата на нападки и взаимни обвинения, коментира политологът доц. Стойчо Стойчев

С какво могат да изненадат кандидатите? Позитивна ли ще е кампанията и вотът определящ ли за следващи избори? По тези и други теми в студиото на Сутрешния блок на БНТ коментират политологът доц. Стойчо Стойчев и социологът проф. Михаил Мирчев.

Политическите партии непрекъснато са в кампания и за съжаление в последно време много по-лесно се води политическа кампания на базата на нападки, взаимни обвинения и пакетиране на хората от един лагер в друг. В момента политическите партии са като едни фенклубове, където всичко е на базата на емоция. Случи се така, че ''Левски'' и ЦСКА се премести на политическия терен“ коментира доц. Стойчев.

По думите му е много трудно в България да се води позитивна кампания. Това могат да го правят успешни кметове, които имат хубави реализирани проекти.

Според проф. Михаил Мирчев от много отдавна по време на предизборните кампании не се води диалог, а се водят "успоредни монолози".

"Няма диалог, за да се постави един проблем, да изкристализират решения, да се аргументира с плюсове и минуси, което би било добре в една зряла политическа обстановка", каза Мирчев.
"Лека, полека май се получи по-положителна кампания, защото предишната за евроизбори беше екстремно компроматна. Видяхме, че не винаги компроматното атакуване води до желан резултат. Горе-долу има критичност от страната на всички, особено тези, които не са управляващи, но няма такава остра емоционална - подхвърляне на жестоки неща, както беше при евроизборите", каза още той.

Проф. Мирчев е категоричен, че местните избори са изключително важни, защото ще бъдат подготовка за парламентарните избори. „Практиката показва, че както се конфигурират партиите - в тази посока ще вървят нещата на парламентарните избори. Миналата година много се говореше за предсрочни парламентарни избори. Това няма да се случи".

Изборите са много важни и според доц. Стойчев.

"Защото БВП нараства, с него нарастват и парите, които местните власти разпределят, особено в София - вече говорим за милиард и 800 млн. лева годишен бюджет, което е изключително голям стимул за всички политически сили да участват в разпределянето на тези средства, което е един от стимулите действащи депутати да се насочват към кметските постове, защото местната власт има все по-голямо значение. Все по-привлекателна става кметската позиция", каза той.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"