Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Всички сестри от реанимацията на „Токуда“ подадоха оставка


Сподели:
25 Септември 2019, Сряда

Всички медицински сестри от Централната реанимация на болница "Токуда" заедно със старшата сестра са подали колективна оставка днес, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на сестрите от "Токуда" през юни т.г.

"Излекуване на ЗдравеОпасната система е възможно само с крайни мерки, които сестрите от "Токуда" НЕ се страхуват да предприемат. Протестите на медицинските сестри, информационната им кампания за гражданите в столицата и колективните оставки са ефективните протестни действия на здравните работници, които възраждат идеята у българина, че той има права, достойнство и смелост, които не могат да му бъдат отнети", се казва в съобщението.

Колективната оставка е вследствие на пренатоварване на медицинските сестри, работа на длъжност и половина, като независимо от малко по-висока заплата в "Токуда", която все пак не се равнява на две минимални възнаграждения, се извършват няколко длъжности за тази една заплата.

От пресцентъра на болницата заявиха пред Dir.bg, че към момента няма да коментират.

В началото на август медицинската сестра Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница "Токуда". Тя беше инициатор на протестите на медицинските специалисти. Илиева заяви, че ще потърси правата си в съда, защото по думите й, тя е уволнена неправомерна, заради протестите и синдикалната й дейност.

От средата на септември протестът на медицинските сестри стана безсрочен. Те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там, докато не бъдат изпълнени исканията им за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването.


Източник: glasove.com

В категории: Новините, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Симеон Николов: Какво ще поиска Тръмп от Борисов, какво ще му даде българският премиер...

БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие


НОВИНИТЕ
Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро Български орден с диамантени люспи продаден за 20 хил. евро

България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави България вече може да търгува ток с Румъния и още 19 държави

Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша