Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Свещеници протестират срещу управлението на Владимир Путин


Сподели:
24 Септември 2019, Вторник

Обвинят съдилищата в издаването на несправедливи присъди с цел сплашване

Свещеници се вдигнаха на протест срещу управлението на президента Владимир Путин. Повод за недоволството станаха репресиите срещу протестиращите в Москва преди местните избори, предадоха руските агенции.

169 свещеници, дякони и монаси се подписаха под открито писмо, в което призовават Кремъл да се откаже от сегашния си курс на потъпкване на гражданските права на православните християни.
В писмото духовниците подчертават: "Категорично се обявяваме срещу всяка проява на насилие както от страна на демонстрантите, така и от страна на представителите на властта, чието задължение е да гарантират безопасността на гражданите, включително и на самите демонстранти."

Сред подписалите са духовници от Москва, Санкт Петербург, Ростов Велики, Томск, Минусинск, Велики Новгород, Нижний Новгород, Твер, Саратов, Тюмен, Иркутск, Костромска, Рязанска, Орловска области и много други.

За пръв път в най-новата история на страната духовниците издигат глас и обвиняват полицията и съдебната система за разправата и несправедливите присъди, които имат за цел да сплашат гражданите.

Подобна инициатива с толкова голям обществен отзвук е имало през 1965 г., когато свещениците Глеб Яконин и Николай Ешлиман са написали писмо до патриарх Алексей Първи по повод на гоненията, които съветските власти са организирали срещу РПЦ.

Официалната църковна власт е силно изненадана от реакцията на своите свещенослужители. Новият говорител на патриарх Кирил - Владимир Легойда, обеща, че подписалите писмото няма да бъдат наказани, "макар, че писмото е наивно".

В момента в руското общество се води дискусия за състоянието на свещеничеството и консервативните ценности, които Руската църква изповядва.


Източник: epicenter.bg


Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"